Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Η σοκαριστική αλήθεια μιας χώρας – 10χρονα κορίτσια γίνονται μητέρες

Η σοκαριστική αλήθεια μιας χώρας – 10χρονα κορίτσια γίνονται μητέρες

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες της Linda Forsell έρχονται να ρίξουν φως στη σοκαριστική πραγματικότητα. Τα μωρά στην αγκαλιά των νεαρών κοριτσιών θα μπορούσαν εύκολα να είναι αδέρφια τους. Είναι παιδιά τους. Αυτή είναι η Γουατεμάλα. Μια χώρα όπου σχεδόν το 1/4 του συνόλου των μωρών γεννιούνται από ανήλικες μητέρες. Μερικά κορίτσια δεν έχουν συμπληρώσει καν το 13ο έτος της ηλικίας τους. Μόνο το 2011 υπήρχαν 35 νέες μητέρες μόλις 10 ετών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αριθμοί αυτοί είναι η λιγότερο συγκλονιστική πτυχή αυτής της επιδημίας που βάζει τόσο τις μητέρες όσο και τα παιδιά τους σε θανάσιμο κίνδυνο. Σε όλες σχεδόν τις εφηβικές εγκυμοσύνες, σε ποσοστό περίπου 90%, εμπλέκεται κάποιος συγγενής. Θείος, ξάδερφος ή σε ποσοστό 30% ο ίδιος ο πατέρας του ανήλικου κοριτσιού. Αυτή η τραυματική εμπειρία των μικρών κοριτσιών, που πολλές φορές δεν καταλαβαίνουν τι τους συμβαίνει, είναι χαραγμένη στα πρόσωπά τους. Αυτή την αλήθεια απαθανάτισε με τον φωτογραφικό της φακό και η Linda Forsell.

Πολλά ήταν τα κορίτσια που μοιράστηκαν τις συγκλονιστικές ιστορίες τους κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της φωτογράφου στη Γουατεμάλα. Ένα κορίτσι ήταν δεμένο σε δέντρο ενώ το βίαζε 53χρονος, ένα 12χρονο κορίτσι πουλήθηκε για γυναίκα σε 22χρονο και ένα άλλο μικρό κορίτσι δεν ήξερε ότι μπορεί να μείνει έγκυος όταν ένας 28χρονος άρχισε να τη γεμίζει με δώρα. Το 2014 γεννήθηκαν 5.100 μωρά από μητέρες μικρότερες των 14 ετών. Ο αριθμός ήταν αυξημένος συγκριτικά με τα 4.354 μωρά του 2013.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πατάξει την επιδημία και ψήφισε νόμο, αυξάνοντας τη νόμιμη ηλικία γάμου στα 18 από τα 14 χρόνια. Το πρόβλημα, σύμφωνα με την επικεφαλής της Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Παρατηρητηρίου της Γουατεμάλας Mirna Montenegro προήλθε από την πεποίθηση των αντρών πως μια γυναίκα είναι περιουσία και ιδιοκτησία τους. “Έχουμε ακούσε πατεράδες να λένει “είναι κόρη μου και ιδιοκτησία και θα την κάνω ό,τι θέλω” αποκαλύπτει η Mirna Montenegro.

Ο βιασμός, όπως σημείωσε, αποτελεί κληρονομικά του εμφυλίου πολέμου στη Γουατεμάλα που κράτησε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και διήρκεσε 36 χρόνια. Εκτιμάται ότι 100.000 γυναίκες βιάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των βίαιων χρόνων. Χιλιάδες γυναίκες όλων των ηλικιών εξακολουθούν να βιάζονται κάθε χρόνο. Περίπου 10.000 έχουν το θάρρος να το καταγγείλουν και μόνο 1 στις 10 θα δουν τον δράστη να καταδικάζεται. Η φωτογράφος Linda Forsell βλέπει τη δυνατότητα για ένα καλύτερο μέλλον για έφηβες μητέρες στη Γουατεμάλα. Ίσως αυτή η νέα απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει την τραγική πραγματικότητα.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε