Κόσμος

Η Συρία έχασε τα δικαιώματα ψήφου στον Οργανισμό για Απαγόρευση Χημικών Όπλων

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τα δικαιώματα ψήφου στον οργανισμό επιτήρησης των χημικών όπλων έχασε η Συρία μετά τη διαπίστωση ότι συριακές δυνάμεις έκαναν επανειλημμένα χρήση δηλητηριωδών αερίων στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Η πλειονότητα των χωρών που ψήφισε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ο οποίος εδρεύει στη Χάγη, υποστήριξε μια απόφαση να ανασταλούν αμέσως τα προνόμια της Συρίας στην υπηρεσία.

Η πρόταση κατατέθηκε από 46 από τις 193 χώρες μέλη της διοικούσας Συνέλευσης των Κρατών Μερών του ΟΑΧΟ, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέρασε με 87 ψήφους υπέρ και 15 κατά, πληρώντας την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Υπήρξαν 34 αποχές από τις 136 χώρες που έλαβαν μέρος.

Το Ιράν, η Ρωσία και η Συρία ήταν ανάμεσα στις χώρες που καταψήφισαν.

Αν και ευρέως συμβολική, η κίνηση στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα στη Συρία ότι οι παραβιάσεις της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα του 1997, η οποία απαγορεύει κάθε χρήση χημικών στο πεδίο της μάχης, δεν θα γίνει αποδεκτή.

Έστειλε “ένα σαφές ‘όχι’ εναντίον της συνεχιζόμενης χρήσης και κατοχής χημικών όπλων”, έγραψε σε ένα τουίτ ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας στον ΟΑΧΟ.

Έρευνες που διεξήγαγαν τα Ηνωμένα Έθνη και η ειδική Ομάδα Έρευνας και Ταυτοποίησης του ΟΑΧΟ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τον νευροτοξικό παράγοντα σαρίν και βόμβες χλωρίου σε επιθέσεις από το 2015 έως το 2018 οι οποίες σύμφωνα με τους ερευνητές προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό χιλιάδων ανθρώπων.

Η Συρία και ο στρατιωτικός σύμμαχός της, η Ρωσία, έχουν αρνηθεί κατ΄επανάληψη τη χρήση χημικών όπλων στη διάρκεια του πολέμου, που μετέτρεψε μια υπηρεσία που ήταν κάποτε τεχνική σε πεδίο διενέξεων ανάμεσα σε αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις και οδήγησε σε αδιέξοδο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαία βυζαντινή πόλη στη δυτική έρημο της Αιγύπτου - Βρέθηκαν νομίσματα, αγγεία και βωμοί
Οι ανασκαφές αποκάλυψαν συνοικίες με διαδρόμους που εκτείνονταν από βορρά προς νότο και διασταυρώνονταν με δρόμους από ανατολή προς δύση, σχηματίζοντας ανοιχτές πλατείες και δημόσιους χώρους
Η πόλη στην όαση της Ντάχλα, στην περιφέρεια της Νέας Κοιλάδας της σημερινής Αιγύπτου, μαρτυρά τη ζωή της εποχής που η χώρα αποτελούσε μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
Χιλιάδες μαυροντυμένοι στην Τεχεράνη για την προσευχή στην μνήμη του Αλί Χαμενεΐ - Απών ξανά ο διάδοχος του, Μοζτάμπα
Δεκάδες μηχανήματα που εκτοξεύουν δροσερό νερό, τοποθετήθηκαν στη Μεγάλη Μοσάλα για να προστατευτούν οι πολίτες από τον καύσωνα - Πάνω από 15 εκατ. άνθρωποι θα δώσουν το παρών στις επικήδειες τελετές
Μηχανήματα εκτοξεύουν δροσερό νερό για την αντιμετώπιση του καύσωνα
5