Κόσμος

Η Συρία έχασε τα δικαιώματα ψήφου στον Οργανισμό για Απαγόρευση Χημικών Όπλων

Τα δικαιώματα ψήφου στον οργανισμό επιτήρησης των χημικών όπλων έχασε η Συρία μετά τη διαπίστωση ότι συριακές δυνάμεις έκαναν επανειλημμένα χρήση δηλητηριωδών αερίων στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Η πλειονότητα των χωρών που ψήφισε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ο οποίος εδρεύει στη Χάγη, υποστήριξε μια απόφαση να ανασταλούν αμέσως τα προνόμια της Συρίας στην υπηρεσία.

Η πρόταση κατατέθηκε από 46 από τις 193 χώρες μέλη της διοικούσας Συνέλευσης των Κρατών Μερών του ΟΑΧΟ, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέρασε με 87 ψήφους υπέρ και 15 κατά, πληρώντας την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Υπήρξαν 34 αποχές από τις 136 χώρες που έλαβαν μέρος.

Το Ιράν, η Ρωσία και η Συρία ήταν ανάμεσα στις χώρες που καταψήφισαν.

Αν και ευρέως συμβολική, η κίνηση στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα στη Συρία ότι οι παραβιάσεις της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα του 1997, η οποία απαγορεύει κάθε χρήση χημικών στο πεδίο της μάχης, δεν θα γίνει αποδεκτή.

Έστειλε “ένα σαφές ‘όχι’ εναντίον της συνεχιζόμενης χρήσης και κατοχής χημικών όπλων”, έγραψε σε ένα τουίτ ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας στον ΟΑΧΟ.

Έρευνες που διεξήγαγαν τα Ηνωμένα Έθνη και η ειδική Ομάδα Έρευνας και Ταυτοποίησης του ΟΑΧΟ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τον νευροτοξικό παράγοντα σαρίν και βόμβες χλωρίου σε επιθέσεις από το 2015 έως το 2018 οι οποίες σύμφωνα με τους ερευνητές προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό χιλιάδων ανθρώπων.

Η Συρία και ο στρατιωτικός σύμμαχός της, η Ρωσία, έχουν αρνηθεί κατ΄επανάληψη τη χρήση χημικών όπλων στη διάρκεια του πολέμου, που μετέτρεψε μια υπηρεσία που ήταν κάποτε τεχνική σε πεδίο διενέξεων ανάμεσα σε αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις και οδήγησε σε αδιέξοδο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κλοπή στο Λούβρο: Οι διαβεβαιώσεις Μακρόν για την ανάκτηση των κοσμημάτων του Στέμματος και ο κωδικός «Louvre» σε σύστημα ασφαλείας
Σύμφωνα με το ABC, ο κωδικός για τις κάμερες ασφαλείας στο Λούβρο ήταν «louvre», γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για όλα τα συστήματα ασφαλείας ενός εκ των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου
Το παράθυρο από το οποίο μπήκαν οι κλέφτες στο Λούβρο
Θρήνος για τους 6 νεκρούς από τη φωτιά στην Τουρκία - Σε κρίσιμη κατάσταση ο ένας από τους 5 τραυματίες - Δείτε βίντεο
«Ακούστηκε έκρηξη, είδα άνθρωπο να καίγεται» λέει αυτόπτης μάρτυρας - Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα των θυμάτων ούτε η κατάσταση των τραυματιών
Φωτιά
Ανανεώθηκε πριν 10 λεπτά