Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Τουρκία δοκίμασε πυραύλους για αποστολή στο φεγγάρι (video)

Η Τουρκία δοκίμασε πυραύλους για αποστολή στο φεγγάρι (video)

Μπορεί η οικονομία της Τουρκίας να είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον Ερντογάν να προχωρά το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας ξοδεύοντας άφθονο χρήμα με στόχο το φεγγάρι. 

Η Τουρκία μάλιστα πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή του υβριδικού πυραυλοκινητήρα που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στην αποστολή της για το φεγγάρι το 2023 με το εγχείρημα να στέφεται με επιτυχία σύμφωνα με τον υπουργό βιομηχανίας και τεχνολογίας της χώρας, Μουσταφά Βαράνκ ο οποίος ήταν και στο κέντρο ελέγχου.

Οπως έχει γίνει γνωστό η πρώτη τουρκική αποστολή στο φεγγάρι θα πραγματοποιηθεί με διεθνή συνεργασία, κατά την οποία ο υβριδικός κινητήρας που κατασκευάζει η Delta V θα μεταφέρει το τουρκικό διαστημικό σκάφος στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Οι δοκιμές που ήταν δύο έγιναν εγκαταστάσεις της κρατικής ερευνητικής εταιρείας Delta V, η οποία και ηγείται του  διαστημικού προγράμματος της χώρας έχοντας έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Η πρώτη δοκιμή όπως έγινε γνωστό αφορούσε στην πυροδότηση του συστήματος κατακόρυφης πρόωσης του Hybrid Probe Rocket (SORS). Οσο για τη δεύτερη αφορούσε στην πυροδότηση του υβριδικού πυραυλικού κινητήρα που έχει προγραμματιστεί να χρησιμοποιηθεί στην αποστολή «Hard Landing on the Moon» του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος το 2023 με μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος.

Όπως ανέφερε ο Βαράνκ οι δοκιμές αφορούσαν τους κινητήρες των πυραύλων και σε δεύτερη φάση, τον ερχόμενο Μάιο, στην Σινώπη αναμένεται να γίνουν οι δοκιμές πτήσης αυτών των πυραύλων. «Πιστεύουμε πως το 2023 μπορούμε να μεταφέρουμε ένα αεροσκάφος μας στην Σελήνη πηγαίνοντας εκεί για πρώτη φορά την τουρκική σημαία», ήταν τα λόγια του Βαράνκ.

Να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν είχε μιλήσει Ιανουάριο με τον Ιλον Μασκ  για την προοπτική συνεργασίας με τη Tesla και το πρόγραμμα Space X.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις