Τετάρτη, 29 Μαΐ
25oC Αθήνα

Η Τουρκία καλεί Ισραήλ και Ιράν να απέχουν από βήματα που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη σύγκρουση

Η Τουρκία καλεί Ισραήλ και Ιράν να απέχουν από βήματα που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη σύγκρουση
Reuters

Να απέχουν από βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή καλεί η Τουρκία το Ισραήλ και το Ιράν.

«Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη σύγκρουση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ισραηλινή επίθεση σε ιρανικούς στόχους κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Το αίτημα για την τηλεφωνική επικοινωνία ήλθε από την πλευρά της Τεχεράνης αναφέρεουν τουρκικές διπλωματικές πηγές, χωρίς να δίνουν πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του εφιστά την προσοχή στον κίνδυνο να μετατραπεί η ένταση «που ξεκίνησε με την επίθεση του Ισραήλ κατά της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου» σε μόνιμη συγκρουση μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι οι εντάσεις που προκλήθηκαν αρχικά με την επίθεση του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μόνιμη σύγκρουση.

Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτερη σύγκρουση.

Προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα και να διασφαλίσει τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις