Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Η Τουρκία μπορεί να ασκήσει βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία μπορεί να ασκήσει βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και την ανακοίνωση Φινλανδίας και Σουηδίας ότι προτίθενται να εγκαταλείψουν το καθεστώς ουδετερότητας τους και να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, το χάσμα Δύσης – Ρωσίας μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Στο «παιχνίδι» όμως – σύμφωνα με πληροφορίες – δεν αποκλείεται να μπει και η Τουρκία, ασκώντας βέτο στην κίνηση των δύο χωρών. 

Στην Τουρκία – όπως μετέδωσε το OPEN – υπάρχουν φήμες πως ενδεχομένως η Άγκυρα να μπλοκάρει την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για να ασκήσει πιέσεις και για τα F-16. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, καμία επίσημη πηγή δεν επιβεβαιώνει την παραπάνω πληροφορία και όλα βρίσκονται στο επίπεδο έντονης φημολογίας.

Στην περίπτωση πάντως που η Τουρκία αποφασίσει να ασκήσει βέτο σε αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αυτό ενδεχομένως να αποτελούσε μια παρακινδυνευμένη κίνηση σε διπλωματικό επίπεδο καθώς θα χάλαγε το «προφίλ» που επιχειρεί να φτιάξει το τελευταίο διάστημα στην Δύση. Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε πρόσφατη επίσκεψη της στην Τουρκία, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, ανέφερε πως θα ήθελε να υπάρξει αρραγές μέτωπο σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Click4more: Σαρλ Μισέλ για πυρηνικά: Ρωσία και Βόρεια Κορέα απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω έρχονται στο διπλωματικό προσκήνιο στον απόηχο των δηλώσεων του Ντμίτρι Μεντβέντεφ – στενού συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν και αντιπρόεδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας – για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου. Απειλές που πυροδοτήθηκαν -αν και δεν είναι πρώτη φορά- μετά τις ανακοινώσεις Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξή τους στην Ευρωατλαντική Συμμαχία. Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα, ήταν άλλωστε και ένας από τους λόγους που επικαλείται η Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από OPEN

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις