Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Η Τουρκία «πανηγυρίζει» για τα F-16 – Τσαβούσογλου: Να οριστικοποιηθεί το συντομότερο η άρση των όρων

Η Τουρκία «πανηγυρίζει» για τα F-16 – Τσαβούσογλου: Να οριστικοποιηθεί το συντομότερο η άρση των όρων

Μπορεί όλος ο κόσμος να θεωρεί ότι το αμυντικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ βάζει όρο στην Τουρκία να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά ώστε να της δώσει τα F-16 αλλά στην Άγκυρα «διαβάζουν»… αλλιώς τις εξελίξεις.

Χαρακτηριστική όχι μόνο η είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu αλλά και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τον οποίο η άρση περιορισμών από τις ΗΠΑ για την πώληση των F-16 είναι ένα θετικό βήμα που πρέπει να οριστικοποιηθεί το συντομότερο.  

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για το θέμα των F-16 κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα (07.12.2022) με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών υποθέσεων της Μολδαβίας, Νίκου Ποπέσκου. Δεν φάνηκε, ούτε εκείνος, να θεωρεί ότι το Κογκρέσο έβαλε σαφέστατους όρους στην Τουρκία για την αγορά των F-16. 

Πριν από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, το πρακτορείο Anadolu σε ανταπόκρισή του από την Ουάσινγκτον, είχε μεταδώσε ότι οι τροποποιήσεις στους όρους πώλησης των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία αφαιρέθηκαν από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την άμυνα!

Το τουρκικό πρακτορείο που ισχυρίστηκε ότι έχει στην κατοχή του το τελικό προσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, στο οποίο οι τροπολογίες που είχαν εισαχθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων σύμφωνα με τις οποίες οι πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία συνδέονταν από μια σειρά όρων, καταργήθηκαν στο τελικό νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες.

 

Το Κογκρέσο

Πάντως, το Κογκρέσο συμπεριέλαβε την αναφορά για τις παραβιάσεις στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ. «Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων ΝΑΤΟϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο των επιτροπών Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

Η συγκεκριμένη διατύπωση θεωρείται μια δήλωση νομοθετικής πρόθεσης από το Κογκρέσο προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού ο Λευκός Οίκος στείλει την επίσημη ειδοποίηση της συμφωνίας για τα F-16 στο Κογκρέσο.

Η συγκεκριμένη αναφορά για τις υπερπτήσεις είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκησαν μήνες στο Κογκρέσο για την συμπερίληψη τροπολογίας στο κείμενο του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, στο τμήμα περί μεταφοράς των F16, το οποίο φέρει τον τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F-16», υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία θα απαγόρευε στον Αμερικανό πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, εκτός και εάν ο πρόεδρος παρείχε ορισμένες πιστοποιήσεις. Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι στο κείμενο της Γερουσίας δεν υπάρχει παρόμοια τροπολογία και ως εκ τούτου στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται μια τέτοια πρόβλεψη.

Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τροπολογίες αποτελούσαν από την αρχή απλώς ένα επιπλέον εργαλείο, καθώς ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας και συνεπώς συνεχίζει να θεωρείται ο πολιτικός που κρατά τα κλειδιά των F-16.

Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην παραχώρηση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις