Κόσμος

Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη Συρία – Οι βομβαρδισμοί έχουν αφήσει 1 εκατομμύριο χωρίς νερό

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την πρόσβαση σε ηλεκτρισμό και νερό για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους έχουν διακόψει οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με έρευνα του BBC, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη (19.11.2024).

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 επιθέσεις από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2024 στη Συρία, στοχεύοντας κοιτάσματα πετρελαίου, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους, αναφέρουν τα στοιχεία του BBC.

Οι επιθέσεις επιδεινώνουν την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, η οποία ταλαιπωρείται από έναν πολυετή εμφύλιο πόλεμο και τέσσερα χρόνια ακραίας ξηρασίας, γεγονός που, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, μπορεί να συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας.

Οι επιθέσεις σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας τον περασμένο Οκτώβριο έκλεισαν το ρεύμα στον κεντρικό σταθμό ύδρευσης της περιοχής, στο Αλούκ, και έκτοτε δεν λειτουργεί.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει βάλει στο στόχαστρο τις «πηγές εισοδήματος και τις δυνατότητες» των κουρδικών αυτονομιστικών ομάδων που θεωρεί τρομοκράτες. Η AANES έχει κατηγορήσει στο παρελθόν την Τουρκία ότι επιδιώκει «να καταστρέψει την ύπαρξη του λαού μας».

Δεν υπάρχει αρκετό νερό για να καλύψει τις ανάγκες όλων

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην επαρχία Χασάκε, που κάποτε έπαιρναν το νερό τους από το Αλούκ, πλέον βασίζονται σε παραδόσεις νερού από φορτηγά.

Εκατοντάδες παραδόσεις πραγματοποιούνται με βυτιοφόρα κάθε μέρα, αλλά δεν είναι αρκετές για όλους.

Στην πόλη Χασάκε, το BBC αναφέρει ότι είδε ανθρώπους να περιμένουν τα βυτιοφόρα, παρακαλώντας τους οδηγούς να τους δώσουν νερό και απειλώντας τους. «Το νερό είναι πιο πολύτιμο από τον χρυσό εδώ», είπε ο Ahmad al-Ahmed, ένας οδηγός φορτηγού.

«Πολίτες ή μη στρατιωτικές υποδομές δεν ήταν μεταξύ των στόχων μας και δεν ήταν ποτέ», ανέφερε η Τουρκία σε δήλωσή της στο BBC.

Ωστόσο, τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χακάν Φιντάν είπε ότι όλες οι «υποδομές και οι ενεργειακές εγκαταστάσεις» που ανήκουν στο PKK και το YPG – ειδικά στο Ιράκ και τη Συρία – ήταν «νόμιμοι στόχοι» για τον τουρκικό στρατό.

«Έγκλημα πολέμου», σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Από το 2020, μια ακραία ξηρασία έχει καλύψει τη βορειοανατολική Συρία και τμήματα του Ιράκ.

Ο ποταμός Khabour κάποτε τροφοδοτούσε τη Χασάκε με νερό, αλλά τα επίπεδα έπεσαν πολύ χαμηλά και οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να στραφούν στον σταθμό νερού του Αλούκ.

Όμως το 2019, η Τουρκία ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής Ρας Αλ-Αΐν, όπου βρίσκεται το Αλούκ, με στόχο να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» για να προστατεύσει τα συνορά της από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Δύο χρόνια μετά, ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχίες για επαναλαμβανόμενη διακοπή της παροχής νερού από το Αλούκ στη βορειοανατολική Συρία, λέγοντας ότι η παροχή νερού είχε διακοπεί τουλάχιστον 19 φορές.

Και τον Φεβρουάριο του 2024, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από μια ανεξάρτητη επιτροπή του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι επιθέσεις του Οκτωβρίου 2023 σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, επειδή στέρησαν από τους αμάχους την πρόσβαση στο νερό.

Ο Πάτρικ Κρόκερ, διεθνής ποινικός δικηγόρος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι «οι ενδείξεις ότι το διεθνές δίκαιο παραβιάστηκε εδώ είναι τόσο ισχυρές που θα πρέπει να διερευνηθούν από μια εισαγγελική αρχή».

Η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι «σέβεται πλήρως το διεθνές δίκαιο», προσθέτοντας ότι η έκθεση του ΟΗΕ του Φεβρουαρίου 2024 δεν παρείχε «καμία τεκμηριωμένη απόδειξη» για τους «αβάσιμους ισχυρισμούς της».

Κατηγόρησε ότι οι ελλείψεις νερού στην περιοχή οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και στη συντήρηση της «υδατικής υποδομής που παραμελήθηκε εδώ και καιρό».

πηγή: OnAlert.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η αστυνομία της Τουρκίας εισέβαλε και «έκλεισε» το αντιπολιτευόμενο κανάλι Halk TV - Διορίστηκε κρατικός επίτροπος στη διοίκησή του
Υπήρξε σωρεία αντιδράσεων από τον πρόεδρο του κόμματος (CHP), και τον δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου της Άγκυρας ο οποίος έκανε λόγο για έλλειψη ελευθερίας Τύπου στην Τουρκία
halktv
Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια σε φοιτητικές διαδηλώσεις – Πέταξαν πέτρες και τσιμεντόλιθους στο υπουργείο Παιδείας
Ένταση στα Τίρανα με δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και προσαγωγές - Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το κόστος σπουδών και τις συνθήκες στα πανεπιστήμια, ενώ η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία
Hooded protesters try to break through a gate at the Education Ministry as the Albanian word "Resign" is displayed on a wall during clashes in Tirana, Albania, Tuesday, Oct. 13, 2026, joining a demonstration organized by the Flamingo protest movement demanding the resignation of Prime Minister Edi Rama.
Ισόβια στον άνδρα που έστησε τη δολοφονία του Τούπακ – Δικαίωση μετά από 30 χρόνια
Ο Ντουέιν «Κίφι Ντι» Ντέιβις καταδικάστηκε για τη δολοφονία του θρυλικού ράπερ στο Λας Βέγκας - «Χρειαστήκαμε 30 χρόνια, αλλά σήμερα θα δώσετε λόγο για τις πράξεις σας», είπε η δικαστής
Duane Davis, right, arrives for a sentencing hearing after his murder conviction in the death of rapper Tupac Shakur on Tuesday, Oct. 13, 2026, in Las Vegas.
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον Αμερικανό πρέσβη Τομ Μπάρακ – «Διπλωματική ντροπή χωρίς προηγούμενο»
Στο στόχαστρο της τουρκικής αντιπολίτευσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, με αιχμές για τις συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη, τη διαμονή του εκτός πρωτεύουσας και τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή
Tom Barrack, the U.S. ambassador to Turkey and special presidential envoy to Syria and Iraq, speaks at the U.S. Iraq Business Summit at the U.S. Chamber of Commerce, Friday, July 17, 2026, in Washington.