Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Η Τουρκία «στήνει» σκηνικό έντασης: Έστειλε πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία «στήνει» σκηνικό έντασης: Έστειλε πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ

Με ακόμη μια κίνηση, η Τουρκία τραβάει το σχοινί στην ανατολική Μεσόγειο. Έστειλε τρία πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ, στην περιοχή όπου βρίσκεται το Nautical Geo!

Το κρεσέντο προκλητικότητας από την Τουρκία δεν έχει τέλος. Δεν έχουν περάσει παρά λίγα 24ωρα από την παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo εντός της κυπριακής ΑΟΖ και η Άγκυρα επιμένει στη στάση της.

Όχι μόνο παρέτεινε τη Navtex που είχε εκδώσει για την ευρύτερη περιοχή με στόχο να εμποδίσει τις έρευνες του Nautical Geo, αφού επιμένει να ισχυρίζεται ότι η περιοχή είναι… υφαλοκρηπίδα της!

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκονται από το βράδυ της Τετάρτης (06.10.2021) τρία πολεμικά πλοία, δύο φρεγάτες και μια κορβέτα. Σύμφωνα μάλιστα με το ΣΙΓΜΑ, τα τρία πολεμικά δεν αφήνουν τίποτα να πλησιάσει!

Σημειώνεται ότι το Nautical Geo είναι πλέον αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λάρνακας.  

Ο στόχος της Τουρκίας είναι αφενός να τορπιλίσει τις προσπάθειες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και αφετέρου, να επιβάλλει τους χάρτες της για αναβίωση της “γαλάζιας πατρίδας”.

Κυπριακές πηγές κάνουν λόγο για “κανονική πειρατεία”, με την Τουρκία να επικαλείται παράτυπη Navtex που εξέδωσε για δήθεν ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή που θα εκτελούσε τις εργασίες του για τον αγωγό EastMed το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, εκ μέρους της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Εντός της ελληνικής ΑΟΖ διεξάγεται από χθες (06.10.2021) η άσκηση “Ευνομία” με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία. Σύμφωνα με το ΣΙΓΜΑ, την Τετάρτη, ελληνικά και γαλλικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την περιοχή της τουρκικής navtex.

Το χρονικό της παρενόχλησης του Nautical Geo

Ύστερα από την παρενόχληση που δέχθηκε από τουρκική φρεγάτα ανοικτά της Κρήτης, το Nautical Geo έφθασε στην κυπριακή ΑΟΖ στις 28 Σεπτεμβρίου και άρχισε τις μετρήσεις. Στις 2 Οκτωβρίου, όμως, έφθασε στην ίδια περιοχή το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, μαζί με τουρκικά πολεμικά.

Ένα από αυτά απείλησαν δια ασυρμάτου το γαλλικό Nautical Geo με αποτέλεσμα αυτό να αποχωρήσει και το τουρκικό πλοίο να μείνει… ανενόχλητο στην περιοχή. Πλέον, όμως, είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια της Τουρκίας, αλλά παραμένουν στην περιοχή τα τρία πολεμικά πλοία της Άγκυρας.

Με πληροφορίες από sigmalive.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις