Κόσμος

Η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις Κούρδων στο βόρειο Ιράκ

Προσθέστε το newsit.gr στη Google

για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης

Μια μαζική επίθεση κατά Κούρδων εξαπέλυσε την Κυριακή η Τουρκία σε τοποθεσίες Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.

Συγκεκριμένα, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας έπληξαν στρατόπεδα, υπόγειες στοές των Κούρδων.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, που επικαλείται δηλώσεις του Ακάρ, στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης μονάδες των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, που «εισήλθαν» στο Ιράκ. Οι στόχοι βρίσκονται στις περιοχές Μετίνα, Ζαπ και Αβασίν-Μπασιάν του βόρειου Ιράκ, πάντα σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ως τώρα, η επιχείρησή μας συνεχίζεται επιτυχώς όπως προέβλεπε το σχέδιο», διαβεβαίωσε, χωρίς να αναφερθεί σε απώλειες στην επιχείρηση.

Σκοπός της πολλοστής στρατιωτικής επιχείρησης του τουρκικού στρατού στην ιρακινή επικράτεια είναι να «προληφθούν τρομοκρατικές ενέργειες» και να υπάρξουν εγγυήσεις για «την ασφάλεια των συνόρων» της Τουρκίας, κατά τον Χουλουσί Ακάρ. Στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης μονάδες του πυροβολικού, διευκρίνισε.

Η ευρείας κλίμακας τουρκική επίθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πολυετούς εκστρατείας στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον αντίστοιχα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Το PKK πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Τούρκοι αξιωματούχοι λένε κατ’ ιδίαν πως παρά τις επανειλημμένες δημόσιες διαμαρτυρίες της, η κυβέρνηση στη Βαγδάτη τάσσεται στο πλευρό της Άγκυρας στον πόλεμο εναντίον του PKK, οργάνωσης την οποία χαρακτηρίζουν επίσης «τρομοκρατική» οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάρκο Ρούμπιο: «Η Επιχείρηση Epic Fury τελείωσε»
Ο Ρούμπιο είπε ότι τα ζητήματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου υψηλού βαθμού, θα επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα Τύπου «James S. Brady» στο Λευκό Οίκο
Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι επιτέθηκε στα ΗΑΕ και προειδοποιεί για «αποφασιστική αντίδραση» σε περίπτωση επιθέσεων στο Ιράν
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού απέρριψε τις κατηγορίες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΑΕ ως «αβάσιμες», ενώ κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι επιτρέπουν στις αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις να επιχειρούν από το έδαφός τους
Πύραυλος εκτοξεύεται από πλοίο κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ιρανικού ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν και στον Ινδικό Ωκεανό
Το Ιράν θεσπίζει νέο μηχανισμό κυριαρχίας για τη διέλευση πλοίων στα Στενά του Ορμούζ
Τα πλοία που σκοπεύουν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ, «αφού ειδοποιήσουν τις ιρανικές αρχές, πρέπει να λάβουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας τους»
Πλοία στα Στενά του Ορμούζ κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς, Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ:«Γυμνάζομαι τόσο πολύ, περίπου ένα λεπτό την ημέρα, αν είμαι τυχερός»
Ο Ντόναλντ Τραμπ καυχιέται συχνά για τη φυσική του κατάσταση, συγκρίνοντάς την με εκείνη του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα του 2024 λόγω προβλημάτων υγείας
Ντόναλντ Τραμπ