Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Η Βενεζουέλα, οι κυρώσεις και τα αίτια που “βλέπει” ο ΟΗΕ

Βενεζουέλα
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

“Η κρίση στη Βενεζουέλα “επιδεινώθηκε” λόγω των κυρώσεων”, δηλώνει η Υπάτη Αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Μισέλ Μπατσελέτ.

Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση στη Βενεζουέλα «επιδεινώθηκε λόγω των κυρώσεων» της διεθνούς κοινότητας.

«Η κατάσταση στη Βενεζουέλα καταδεικνύει σαφώς τον τρόπο με τον οποίο οι παραβιάσεις αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων — περιλαμβανομένου του μη σεβασμού των βασικών ελευθεριών και της ανεξαρτησίας κρίσιμων θεσμών– μπορούν να επιταχύνουν την επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

Αυτό «δείχνει επίσης πώς η ραγδαία επιδείνωση αυτών των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών δίνει χώρο σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό διαμαρτυριών, σε ακόμη μεγαλύτερη καταστολή και σε νέες παραβιάσεις των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Οι… αιτίες για την κατάσταση στην Βενεζουέλα

Για την Μπατσελέτ, «η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε λόγω των κυρώσεων και η τρέχουσα πολιτική, οικονομική, κοινωνική και θεσμική κρίση που προκύπτει ως αποτέλεσμα είναι ανησυχητική».

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναμένεται να εξετάσει πιο εμπεριστατωμένα την κατάσταση στη Βενεζουέλα στις 20 Μαρτίου, παρουσία της Μπατσελέτ. Η τελευταία προσκλήθηκε, τον Νοέμβριο, από το Καράκας να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα προκειμένου να «δει τις επιπτώσεις των κυρώσεων».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κάλεσε σε διαδήλωση στις 9 Μαρτίου, «τέσσερα χρόνια» μετά την ανακοίνωση των πρώτων κυρώσεων από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όπως αναφέρει και το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Χθες, Τρίτη, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για την κρίση στη Βενεζουέλα Έλιοτ Έιμπραμς ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον θα επιβάλει προσεχώς και νέους περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε υποστηρικτές του Νικολάς Μαδούρο.

Ο Έιμπραμς δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο, μετά τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος του καθεστώτος στη Βενεζουέλα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει «δευτερογενείς κυρώσεις» με στόχο ξένες επιχειρήσεις, αν όχι και χώρες, που εξακολουθούν να συναλλάσσονται με βενεζουελάνικες οντότητες οι οποίες περιλαμβάνονται στην αμερικανική μαύρη λίστα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις