Τετάρτη, 24 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Η Βόρεια Κορέα «απάντησε» με δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων στις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα «απάντησε» με δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων στις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας

Σε νέες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων προχώρησε σήμερα (30.08.2023) η Βόρεια Κορέα. Ήταν μια αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ στις κοινές ασκήσεις που κάνουν στην περιοχή η γειτονική Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ.

Η Βόρεια Κορέα φέρεται, σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας, να εκτόξευσε τουλάχιστον δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Η δοκιμή έγινε λίγες ώρες μετά την ανάπτυξη αμερικανικών βομβαρδιστικών B-1B στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ και Νότιας Κορέας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι εκτοξεύτηκε τουλάχιστον ένας φερόμενος βαλλιστικός πύραυλος, ενώ ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο πύραυλοι εκτοξεύτηκαν και προσγειώθηκαν έξω από την ιαπωνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Αύριο ολοκληρώνονται τα ετήσια μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, (Ulchi Freedom Shield) που προκαλούν την οργή της Πιονγκγιάνγκ.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει καθώς έβγαινε η είδηση για την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικό μπροστά στον «κίνδυνο πυρηνικού πολέμου» στα χωρικά του ύδατα, μετέδωσαν χθες βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ενίσχυσαν την αμυντική συνεργασία τους τελευταίους μήνες και πραγματοποίησαν χθες κοινά γυμνάσια αντιπυραυλικής άμυνας για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες πυρηνικές και πυραυλικές απειλές της Πιονγκγιάνγκ.

Τα γυμνάσια σε διεθνή ύδατα ανοιχτά του νησιού Τζετζού της Νότιας Κορέας συμμετείχαν αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με συστήματα ραντάρ Aegis και από τις τρεις χώρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το νοτιοκορεάτικο Πολεμικό Ναυτικό.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε φέτος αριθμό ρεκόρ δοκιμών όπλων και την περασμένη εβδομάδα έκανε τη δεύτερη απόπειρά της να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο συλλογής πληροφοριών, η οποία απέτυχε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις