Τρίτη, 28 Μαΐ
23oC Αθήνα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο «άγνωστου τύπου» – Πέρασε πάνω από την Ιαπωνία

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο «άγνωστου τύπου» – Πέρασε πάνω από την Ιαπωνία
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ο συναγερμός που έχει ηχήσει τις τελευταίες 24 ώρες στην κορεατική χερσόνησο δεν σταματά. Η Βόρεια Κορέα, τα ξημερώματα της Πέμπτης (03.11.2022, ώρα Ελλάδας) προχώρησε σε νέα εκτόξευση πυραύλου, αυτή τη φορά προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Αυτή τη φορά, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο προς την κατεύθυνση της ανατολικής θάλασσας ή θάλασσας της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας. Την ίδια πληροφορία δημοσιοποίησε η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας.

Η εκτόξευση οδήγησε, για δεύτερη φορά φέτος, στην ενεργοποίηση του ιαπωνικού συστήματος επείγουσας ειδοποίησης για πυραυλική επίθεση, γνωστού ως J-Alert. Απευθύνθηκε σύσταση στους κατοίκους των νομαρχιών Μιγιάγκι, Γιαμαγκάτα και Νιγκάτα (κεντρικά) να αναζητήσουν καταφύγιο σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με το σύστημα, ο βορειοκορεατικός πύραυλος πέρασε πάνω από τομείς της ιαπωνικής επικράτειας.

Το δημόσιο κανάλι της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε ότι ο πύραυλος δεν καταστράφηκε από συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας.

Το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου παρατηρήθηκε αποκόλληση τμημάτων κατά στάδια (stage separation), που αφήνει να εννοηθεί πως πιθανόν επρόκειτο για όπλο μακρού βεληνεκούς.

Την Τετάρτη, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον 23 πυραύλους προς ανατολική και δυτική κατεύθυνση, ανάμεσά τους έναν που κατέπεσε στη θάλασσα σε απόσταση μικρότερη από 60 χιλιόμετρα από τις ακτές της Νότιας Κορέας, εξωθώντας τον πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ να μιλήσει περί «εισβολής» στην επικράτεια της χώρας του. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο από τον διαχωρισμό της κορεατικής χερσονήσου το 1945.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις