Κόσμος

Η Βόρεια Κορέα επανέφερε σε λειτουργία πυρηνικό αντιδραστήρα – Φόβοι για δημιουργία νέων όπλων

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την ανησυχία του εκφράζει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, καθώς η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως επανέφερε σε λειτουργία αντιδραστήρα που παράγει πλουτώνιο στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Γιονγκμπιόν.

«Από τις αρχές του Ιουλίου υπάρχουν ενδείξεις, ιδίως η απόρριψη ύδατος ψύξης, που είναι συμβατές με τη λειτουργία του αντιδραστήρα», τόνισε ο ΔΟΑΕ στην ετήσια έκθεσή του για τη Βόρεια Κορέα. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας στη Γιονγκμπιόν είχε πάψει να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με την έκθεση, που φέρει ημερομηνία 27η Αυγούστου.

Η επανέναρξη του αντιδραστήρα αυτού, δυναμικότητας πέντε μεγαβάτ, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, παραβιάζοντας κατάφωρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το μέλλον αυτής της πυρηνικής εγκατάστασης ήταν ανάμεσα στα πιο ακανθώδη στη δεύτερη σύνοδο κορυφής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, του Κιμ Γιονγκ Ουν, και του τότε προέδρου των ΗΠΑ, του Ντόναλντ Τραμπ, το 2019 στο Ανόι (Βιετνάμ), που είχε καταλήξει σε πλήρη αποτυχία.

Η Βόρεια Κορέα είχε προτείνει να παροπλίσει μέρος του συγκροτήματος στη Γιονγκμπιόν, αλλά όχι άλλες υποδομές του προγράμματος πυρηνικής ενέργειάς της, με αντάλλαγμα τη «μερική» άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. Η προσφορά αυτή είχε απορριφθεί από την Ουάσινγκτον και έκτοτε οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ έχουν επιβληθεί αρκετοί γύροι διεθνών κυρώσεων εξαιτίας των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, που είναι απαγορευμένα αλλά έχουν προχωρήσει πολύ επί των ημερών του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι ειδικοί του ΔΟΑΕ διώχθηκαν από τη Βόρεια Κορέα το 2009 και έκτοτε η υπηρεσία του ΟΗΕ παρακολουθεί τη δραστηριότητά της από το εξωτερικό.

Η ενδεχόμενη επανέναρξη της λειτουργίας αυτού του αντιδραστήρα ακολουθεί πρόσφατη πληροφορία κατά την οποία η Πιονγκγιάνγκ αξιοποιεί επίσης ραδιοχημικό εργαστήριο σε μικρή απόσταση για τον διαχωρισμό πλουτωνίου από αναλωμένο καύσιμο του αντιδραστήρα.

Οι ενδείξεις της επανέναρξης του αντιδραστήρα και του εργαστηρίου είναι «βαθιά ανησυχητικές», τόνισε ο ΔΟΑΕ, προσθέτοντας ότι οι δραστηριότητες αυτές, αν επαληθευτούν, αποτελούν «ξεκάθαρη παραβίαση» αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια της Πιονγκγιάνγκ, το συγκρότημα στη Γιονγκμπιόν αποτελείται από δεκάδες κτίρια. Άνοιξε το 1986 και εκεί κατασκευάστηκε ο πρώτος βορειοκορεατικός πυρηνικός αντιδραστήρας, η μοναδική γνωστή πηγή πλουτωνίου στη Βόρεια Κορέα.

Πάντως η εγκατάσταση στη Γιονγκμπιόν δεν είναι η μοναδική όπου γίνεται εμπλουτισμός ουρανίου στη Βόρεια Κορέα και το κλείσιμό της δεν θα σήμαινε κατ’ ανάγκη το τέλος του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας και κατασκευής πυρηνικών όπλων της χώρας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ποια είναι η δικαστής Άννα Κόρβιν-Πιοτρόφσκα που εναντιώθηκε στην ηγεσία του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Πολωνία
Ήταν αυτή που αποφάσισε να θέσει προσωρινά εκτός καθηκόντων τον πρόεδρο του δικαστηρίου, Μπόγκνταν Σφιεντσκόφσκι, και τον αντιπρόεδρο, Μπαρτλομιέι Σοχάνσκι
Άννα Κόρβιν-Πιοτρόφσκα
Έκλεψαν τη Bugatti των 2,4 εκατ. ευρώ του Μάτε Ρίματς – Η κινηματογραφική καταδίωξη σε 3 χώρες
Οι πληροφορίες που παρείχε ο ίδιος, μέσω ομαδικής συνομιλίας με τις αρμόδιες αρχές, αποδείχθηκαν καθοριστικές για τον εντοπισμό του οχήματος και τη σύλληψη του υπόπτου στην Αυστρία
Ο επικεφαλής της Bugatti, Μάτε Ρίματς
Κύπρια βουλευτής του κόμματος του Φειδία φόρεσε κολιέ με πιπίλες, στέλνοντας μήνυμα για την υπογονιμότητα
Η στήριξη της μητρότητας και η αντιμετώπιση του δημογραφικού αποτελούν προτεραιότητες για την Άμεση Δημοκρατία, το κόμμα με το οποίο εξελέγη βουλευτής, είπε η ίδια
Νταϊάνα Κωνσταντινίδη