Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Η Βουλή του Καναδά εξέλεξε τον πρώτο μαύρο πρόεδρό της

Η Βουλή του Καναδά εξέλεξε τον πρώτο μαύρο πρόεδρό της

Ο Γκρεγκ Φέργκιους έγραψε ιστορία στον Καναδά, αφού σήμερα (04.10.2023) έγινε ο πρώτος μαύρος Καναδός που εκλέγεται πρόεδρος στη Βουλή των Κοινοτήτων της χώρας.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής του Καναδά είναι βουλευτής των Φιλελεύθερων και αντικαθιστά τον Άντονι Ρότα, που παραιτήθηκε γιατί κάλεσε στο κοινοβούλιο έναν Ουκρανό, πρώην στέλεχος των SS!

Τα μέλη του 338μελούς σώματος υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του Φέργκιους στη διάρκεια μυστικής ψηφοφορίας. Ο νέος πρόεδρος συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από συνυποψηφίους του, όπως ο επίσης βουλευτής των Φιλελευθέρων Σον Κέισι, ο συντηρητικός Κρις ντ’Εντρεμόν και η αρχηγός των Πρασίνων Ελίζαμπεθ Μέι.

«Σήμερα είστε ο πρώτος μαύρος Καναδός που γίνεται πρόεδρος. Αυτό θα αποτελέσει έμπνευση για όλους τους Καναδούς και κυρίως για τις νεότερες γενιές που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό.

Ο πρόεδρος της Βουλής είναι ουσιαστικά ένας αμερόληπτος διαιτητής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο οποίος επιδιώκει τη διατήρηση της τάξης και της κοσμιότητας στη διάρκεια των συνεδριάσεων.

Ψηφίζει μόνο όταν υπάρχει ισοψηφία και έχει εθιμοτυπικό ρόλο ως θεσμικός εκπρόσωπος της Βουλής.

Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής προβλέπεται μισθολογική αύξηση σχεδόν 66.000 ευρώ ετησίως, που προστίθεται στον βασικό ετήσιο μισθό του βουλευτή που ξεπερνά τα 135.000 ευρώ, και επιπλέον μια επίσημη εξοχική κατοικία στην περιοχή Gatineau Hills του Κεμπέκ.

Ο προκάτοχος και ο Ναζί

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Άντονι Ρότα, μέλος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την πρόσκληση που απηύθυνε για να παραστεί στη Βουλή στον 98χρονο Γιάροσλαβ Χούνκα, έναν Ουκρανό γεννημένο στην Πολωνία, ο οποίος είχε υπηρετήσει στα Βάφεν – SS, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν μίλησε στην καναδική Βουλή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Χωρίς να γνωρίζει πλήρως το παρελθόν του Χούνκα, ο Ρότα τον χαρακτήρισε δημοσίως βετεράνο στρατιώτη της Ουκρανίας και ήρωα μετανάστη στον Καναδά, γεγονός που οδήγησε τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για την γκάφα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις