Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Η Βραζιλία του ακροδεξιού Μπολσονάρο: “Φτάνει με τον σοσιαλισμό και τον κομουνισμό”

Η Βραζιλία του ακροδεξιού Μπολσονάρο: “Φτάνει με τον σοσιαλισμό και τον κομουνισμό”
Φωτογραφία Reuters

Τον στήριξαν ακόμη και αστέρες του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου που έζησαν και μεγαλούργησαν στα ευρωπαϊκά γήπεδα (Ροναλντίνιο, Ριβάλντο, Τζιοβάνι). Τον στήριξαν και εκατομμύρια ψηφοφόροι. Η νίκη του Ζαΐρ Μπολσονάρο στη Βραζιλία δεν είναι έκπληξη. Είναι, δυστυχώς, γεγονός.

Ακροδεξιός όσο δεν πάει, νοσταλγός της χούντας, μισογύνης, ομοφοβικός, ρατσιστής. Αυτός είναι ο Ζαΐρ Μπολσονάρο. Οι εκλογές που έγιναν την Κυριακή (28.10.2018) στη Βραζιλία επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι περίμεναν με βάσει τις δημοσκοπήσεις: ότι ο Μπολσονάρο είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος πήρε το 55,2%, κερδίζοντας στο δεύτερο γύρο των εκλογών στη Βραζιλία τον κεντροαριστερό αντίπαλό του Φερνάντο Αντάντ που πήρε 44,8%. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το Ανώτατο Εκλογοδικείο με καταμετρημένο το 99,6% των ψήφων.

Ο Μπολσονάρο βάσισε όλη την εκστρατεία του στην υπόσχεση της καθολικής, βίαιης κατεδάφισης των 13 χρόνων (2003-2016) της κυριαρχίας του Εργατικού κόμματος στη Βραζιλία

Ο πρώην λοχαγός του στρατού θα αναλάβει τα καθήκοντά την 1η Ιανουαρίου. Και από εκείνη την ημέρα (αν όχι νωρίτερα αφού ο απερχόμενος πρόεδρος Μισέλ Τεμέρ είπε ότι η μετάβαση θα ξεκινήσει άμεσα…) θα βάλει μπρος το σχέδιό του για τη Βραζιλία. Το οποίο μεταξύ άλλων, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, εμπεριέχει και σχέδια για φυλακίσεις ή εξορία.

Ο ίδιος ο Μπολσονάρο έδωσε το στίγμα του μέσα από μήνυμα που μεταδόθηκε στο Facebook μετά τη νίκη του στις εκλογές. Υποσχέθηκε πως «θα αλλάξουμε μαζί το πεπρωμένο της Βραζιλίας». «Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να ερωτοτροπούμε με τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό, τον λαϊκισμό της αριστεράς», είπε επιλέγοντας από την πρώτη στιγμή έναν πολεμικό τόνο.

Οι οπαδοί του τον αποκαλούν “μύθο” – Μόνο στο Facebook έχει 8 εκατ. followers

Λίγο αργότερα, ο Μπολσονάρο υποσχέθηκε σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά ότι η κυβέρνησή του θα «υπερασπιστεί το Σύνταγμα, τη δημοκρατία, την ελευθερία». «Αυτή δεν είναι ούτε η υπόσχεση ενός κόμματος, ούτε μια κενή υπόσχεση ενός άνδρα, είναι ένας όρκος ενώπιον του θεού», είπε. Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας εκλεγόταν στη Βουλή επί 27 χρόνια με τα χρώματα της άκρας δεξιάς και δηλώνει ανοικτά νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-85).

Ο αντίπαλός του Φερνάντο Αντάντ προειδοποίησε ήδη τον νέο πρόεδρο για τις επόμενες κινήσεις του. Ζήτησε σεβασμό στα 45 εκατομμύρια που τον ψήφισαν. Και δεν συνεχάρη τον ακροδεξιό αντίπαλό του για τη νίκη του.

Οπαδοί του Μπολσονάρο πανηγυρίζουν μετά την εκλογή του – Φωτογραφία Reuters

Έτσι έφτασε στο θρίαμβο

Ο Μπολσονάρο κατάφερε να κερδίσει τη μάχη των εκλογών στη Βραζιλία επικεντρώνοντας το λόγο του στο θέμα της δημόσιας ασφάλειας. Και πέτυχε διάνα. Κανείς απ’ όσους τον ψήφισαν δεν νοιάστηκε για το γεγονός πως ο Μπολσονάρο είναι μισογύνης, ρατσιστής, ομοφοβικός. Ίσως τους απασχολήσει όταν τους… χτυπήσει την πόρτα.

Τον 63χρονο πολιτικό χαρακτηρίζουν τα… γαλάζια μάτια του και (κυρίως) οι ακραίες απόψεις του. Ποτέ δεν έκρυψε ότι νοσταλγεί τα «μολυβένια χρόνια» της στρατιωτικής δικτατορίας. Παρά την αγάπη του για τη χούντα υπόσχεται ότι θα είναι «σκλάβος του Συντάγματος». Ότι θα ασκήσει την εξουσία επιδεικνύοντας πυγμή, αλλά όχι «αυταρχισμό».

Φωτογραφία Reuters

Έμεινε αλώβητος από τα σκάνδαλα διαφθοράς που σάρωσαν το βραζιλιάνικο πολιτικό προσωπικό, πρόβαλε ως κεντρικό πολιτικό του σχέδιο την χαλάρωση των όρων για την οπλοκατοχή και την οπλοφορία, ώστε οι «καλοί» να μπορούν να προστατεύονται, αν όχι να αποδίδουν δικαιοσύνη οι ίδιοι. Ένας (ακόμα) παράγοντας που τον οδήγησε στην εκλογική νίκη ήταν και η επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στις 6 Σεπτεμβρίου. Γλίτωσε παρά λίγο το θάνατο.

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας ομολογεί ότι δεν καταλαβαίνει τα οικονομικά αλλά εξασφάλισε την εμπιστοσύνη των αγορών χάρη στον γκουρού του Πάολο Γκέτζις, τον αποκαλούμενο και «Chicago boy» (σ.σ. σπούδασε στο Σικάγο), έναν νεοφιλελεύθερο πολιτικό τον οποίο σκοπεύει να κάνει «υπερυπουργό»

Η επίθεση έγινε ενώ οπαδοί του τον είχαν σηκώσει στα χέρια και ένας άνδρας, που από την αστυνομία περιγράφηκε ως ανισόρροπος, τον μαχαίρωσε στο υπογάστριο. Η επίθεση επέτρεψε στον “μύθο” όπως τον αποκαλούν οι οπαδοί του (!) να προβάλει την εικόνα του μάρτυρα. Νοσηλεύθηκε για τρεις εβδομάδες, δεν έκανε άλλες προεκλογικές συγκεντρώσεις, δεν πήρε μέρος σε κανένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ, παρέμεινε ωστόσο πολύ ενεργός στα social media (σ.σ. μόνο στο Facebook έχει 8 εκατ. followers).

Ο «τροπικός Τραμπ»

Η αγάπη του για τα social media, απ’ όπου επιλέγει να εκφράζεται γιατί κάθε άλλο παρά μεγάλος ρήτορας είναι, αλλά και οι απόψεις του δεν άργησαν να φέρουν τη σύγκριση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι άλλωστε θαυμαστής του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την εκλογή του.

Τον αποκαλούν «ο τροπικός Τραμπ» γιατί συχνά πυκνά επικαλείται τον πρόεδρο των ΗΠΑ και δεν κρύβει ούτε για εκείνον τον θαυμασμό του. Αντίθετα πάντως με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει μακρά πολιτική καριέρα πίσω του. Εκλέγεται στη Βουλή της Βραζιλίας από το 1991.

Φωτογραφία Reuters

«Μιλάει για τους “πολιτικούς” σαν να μην είναι μέρος αυτού του κόσμου. Κατάφερε να περάσει την εικόνα του ισχυρού άνδρα, του θιασώτη της σκληρής γραμμής, που θα πατάξει τη διαφθορά», εξηγεί ο Μισαέλ Μοάλεμ, καθηγητής του δικαίου στο Ίδρυμα Ζετούλιου Βάργκας. Κάπως έτσι εξασφάλισε την υποστήριξη ισχυρών λόμπι στο κοινοβούλιο, κυρίως αυτών του αγροδιατροφικού τομέα και των ευαγγελικών.

Καθολικός, έχει επικριθεί από κάποιους διότι τα πέντε παιδιά του (τρία από τα οποία έχουν κατέβει στην πολιτική) είναι καρπός τριών γάμων. Το 2017, ο Μπολσονάρου επέδειξε τον μισογυνισμό του δηλώνοντας ότι αφού έκανε τέσσερις γιους, έγινε «αδύναμος» κι έτσι απέκτησε μια κόρη. Φράση την οποία προσπάθησε κατόπιν να… σβήσει με ένα βίντεο στο οποίο εικονίζεται με δάκρυα στα μάτια να λέει πώς η κόρη του, η Λάουρα, του «άλλαξε τη ζωή» κι ότι δεν θέλει πια να αποκτήσει άλλα παιδιά.

Με ρίζες από την Ιταλία

Γεννημένος το 1955 στο Καμπίνας, κοντά στο Σαν Πάολο, γόνος οικογένειας ιταλικής καταγωγής, εντάχθηκε στον στρατό, όπου όμως η σταδιοδρομία του αμαυρώθηκε από επεισόδια απείθειας: κατηγορήθηκε τη δεκαετία του 1980 ακόμα και για απόπειρα βομβιστικής επίθεσης με στόχο να εξασφαλίσει αύξηση μισθού.

Στον στρατό, ήταν γνωστός για τη σωματική του ρώμη, είχε το προσωνύμιο «Καβαλάου» (άλογο).

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο σταδιοδρόμησε πολιτικά στο Ρίο ντε Ζανέιρο, όπου εξελέγη δημοτικός σύμβουλος το 1988 και κατόπιν ομοσπονδιακός βουλευτής, τρία χρόνια αργότερα.

Στη διάρκεια της θητείας του στο κοινοβούλιο, αυτό που έμεινε είναι μάλλον οι παρεκτροπές του παρά τα νομοσχέδια που κατάφερε να εγκριθούν — δύο σε 27 χρόνια.

Το 2014, προκάλεσε σκάνδαλο όταν καταφέρθηκε με σκαιό τρόπο εναντίον της αριστερής βουλευτή Μαρίας ντο Χοζάριο, λέγοντάς της ότι «δεν της άξιζε» να τη βιάσει διότι ήταν «πολύ άσχημη». Δύο χρόνια αργότερα, έπλεκε το εγκώμιο ενός από τους βασανιστές της στρατιωτικής δικτατορίας.

Ο Μπολσονάρο δεν κρύβει ούτε τα ομοφοβικά του αισθήματα. Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό Playboy το 2011, είχε δηλώσει πως θα προτιμούσε ένας γιος του «να σκοτωθεί σε ατύχημα» μάλλον, παρά να του πει πως είναι ομοφυλόφιλος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις