Κόσμος

Η Βρετανία αντιμετωπίζει αύξηση κρουσμάτων ιλαράς

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα αυξανόμενο κύμα κρουσμάτων ιλαράς, με τις Αρχές να καλούν τους πολίτες να δράσουν, καθώς η αύξηση αυτή αποδίδεται στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Από το 2010, η ιλαρά είχε θεωρηθεί εξαλειφθείσα στη Βρετανία και όλο το Ηνωμένο Βασίλειο τα έτη 2016, 2017 και 2021. Πρόκειται για μια πολύ μεταδοτική ιογενή λοίμωξη, η οποία μπορεί να επιφέρει θανατηφόρες επιπλοκές.

Όμως τα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν στην αρχή της εβδομάδας από τη Βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφαλείας (UKHSA), κάνουν λόγο για 198 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 104 πιθανά κρούσματα από το τέλος Οκτωβρίου 2023 ως τα μέσα Ιανουαρίου 2024 στην περιφέρεια των Δυτικών Μίντλαντς, το 80% των οποίων στην πόλη του Μπέρμιγχαμ.

Οι άνθρωποι «έχουν ξεχάσει τι είναι η ιλαρά», δήλωσε σήμερα (19.1.2024) το πρωί στο BBC η διευθύντρια της UKHSA, Τζένι Χάρις και κάλεσε τους γονείς να ελέγξουν αν τα παιδιά τους έχουν κάνει πράγματι το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς.

Μόνο περίπου 85% των παιδιών φθάνουν στο σχολείο έχοντας κάνει τις 2  δόσεις του εμβολίου, υπογράμμισε, ποσοστό που μειώνεται μάλιστα στο 81% σε ορισμένες ζώνες των Δυτικών Μίντλαντς, την ώρα που οι βρετανικές υγειονομικές Αρχές βάζουν στόχο να είναι εμβολιασμένο το 95% των μαθητών.

«Χρειαζόμαστε μια έκκληση για δράση σε όλη τη χώρα», υπογράμμισε.

Τον Ιούλιο είχε διαπιστωθεί από μελέτη πως έως 20% των παιδιών που αρχίζουν το σχολείο στο Λονδίνο δεν είναι εμβολιασμένα. «Ευτυχώς πολυάριθμες οικογένειες προσήλθαν και τα παιδιά εμβολιάσθηκαν, όμως τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά», δήλωσε η Τζένι Χάρις.

«Είναι αρκετά συνηθισμένο», υπογραμμίζει, «όταν θεωρείται πως ο κίνδυνος έχει εξαφανισθεί, η φροντίδα για τον εμβολιασμό να μειώνεται», παρόλο που πρόκειται για μια «σοβαρή ασθένεια».

Η ίδια υπογράμμισε επίσης, απευθυνόμενη σε μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, πως υπάρχει ένα εμβόλιο χωρίς παράγωγα χοίρου.

ΠΟΥ: 56 εκατ. θάνατοι από ιλαρά αποφεύχθηκαν λόγω εμβολίων

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς επέτρεψε να αποφευχθούν 56 εκατομμύρια θάνατοι από το 2000 ως το 2021.

Το 2021, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας αυτής της ασθένειας υπολογίσθηκε σε 128.000 σε όλο τον κόσμο, κυρίως μεταξύ των μη εμβολιασμένων ή ελλιπώς εμβολιασμένων παιδιών κάτω των πέντε ετών.

Το 2022, 83% των παιδιών στον κόσμο είχαν κάνει πριν από τα πρώτα γενέθλιά τους μία δόση εμβολίου κατά της ιλαράς, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από το 2008, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και AFP

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Politico: Πώς ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ πυροδότησε κατά λάθος μια αλβανική εξέγερση
Φλαμίνγκο, μια παρθένα ακτογραμμή και ένα λαμπερό θέρετρο με την οικονική επένδυση του Τζάρεντ Κούσνερ προκάλεσαν τις μεγαλύτερες πολιτικές διαδηλώσεις στη σύγχρονη ιστορία της Αλβανίας
Protesters hold banners and placards during a protest against a luxury resort, a plan by a company linked to Donald Trump's son-in-law, Jared Kushner, on an environmentally sensitive part of the Adriatic coast, in Tirana, Albania, June 12, 2026. REUTERS/Valdrin Xhemaj
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ απέκτησε το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ
Το αστέρι του Μπέκαμ αναγνωρίζει την λαμπρή καριέρα του, κατά τη διάρκεια της οποίας ξεπέρασε τον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και να έγινε μια εξέχουσα προσωπικότητα στη μόδα, το lifestyle και την ποπ κουλτούρα
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ποζάρει μπροστά στο αστέρι του, μετά την αποκάλυψή του στο «Walk of Fame» του Χόλιγουντ στο Λος Άντζελες
Ιράν: Στις 4 Ιουλίου στην Τεχεράνη αρχίζει η κηδεία του Αλί Χαμενεΐ – Θα ταφεί στις 9 του ίδιου μήνα
Με θητεία 37 ετών, ήταν ο μακροβιότερος αρχηγός κράτους στη Μέση Ανατολή και ο δεύτερος μακροβιότερος Ιρανός ηγέτης του 20ού και 21ου αιώνα, μετά τον Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί
Γυναίκα κρατά φωτογραφία του δολοφονημένου ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ