Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Η Βρετανία επέβαλε υποχρεωτικό τεστ κορονοϊού 48 ωρών στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Η Βρετανία επέβαλε υποχρεωτικό τεστ κορονοϊού 48 ωρών στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Μόνο με αρνητικό τεστ κορονοϊού 48 ωρών θα μπορούν να μπαίνουν στην Βρετανία οι ταξιδιώτες από την Κίνα. Η Βρετανία προστέθηκε έτσι στη λίστα των χωρών που έχουν πάρει μέτρα για τους ταξιδιώτες από την ασιατική χώρα στην οποία επελαύνει ο κορονοϊός.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι από σήμερα οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα μπαίνουν στην χώρα μόνο αν έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους. Το Λονδίνο ξεκαθάρισε πάντως ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο.

«Ενώ τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται στην Κίνα, το σωστό για εμάς είναι να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη και συνετή προσέγγιση ανακοινώνοντας προσωρινά μέτρα ενόσω θα μελετούμε τα δεδομένα», εξήγησε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Στιβ Μπάρκλεϊ.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι επιβάτες απευθείας πτήσεων από την Κίνα θα πρέπει να επιδεικνύουν ένα αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρηση τους. Το μέτρο αυτό πάντως, ισχύει μόνο για την Αγγλία, καθώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για άλλους προορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανησυχία για τη νέα υποπαραλλαγή

Η εφημερίδα Independent, ανέφερε, εξάλλου, ότι η «άκρως μολυσματική» υποπαραλλαγή του Covid XBB.1.5 θα οδηγήσει το επόμενο κύμα του ιού στη Βρετανία και η ταχεία εξάπλωσή του σε άλλες χώρες θα πρέπει να είναι ένα «κάλεσμα αφύπνισης», όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το στέλεχος αυτό του κορονοϊού έχει προκαλέσει κύμα κρουσμάτων στις ΗΠΑ, με ορισμένους ειδικούς να ανησυχούν ότι οι μεταλλάξεις του θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια παρόμοια άνοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφεύγοντας το τείχος της ανοσίας που δημιουργήθηκε από προηγούμενα κύματα της πανδημίας και την κυκλοφορία των εμβολίων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ινστιτούτου Sanger, που βασίζονται σε εκατοντάδες δείγματα, δείχνουν ότι το 4,3% των περιπτώσεων στην Αγγλία την εβδομάδα έως τις 17 Δεκεμβρίου προκλήθηκαν από το XBB.1.5 και οι ειδικοί λένε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν είναι καθόλου προετοιμασμένο» εάν η υποπαραλλαγή εξαπλωθεί με ανοδικό ρυθμό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις