Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Βρετανία «επιστρατεύει» σκύλους για τους κοριούς – Φόβοι για αύξηση κρουσμάτων μετά τη Γαλλία

Η Βρετανία «επιστρατεύει» σκύλους για τους κοριούς – Φόβοι για αύξηση κρουσμάτων μετά τη Γαλλία
Φωτογραφία Reuters

«Πυρετός»… κοριών έχει ξεσπάσει και στη Βρετανία, με τα ξενοδοχεία και τους ιδιοκτήτες σπιτιών να καλούν εταιρείες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ώστε να εντοπίσουν τέτοια έντομα που μπορεί να παραμονεύουν σε ρωγμές και χαραμάδες στα υπνοδωμάτια.

Μετά την έξαρση κοριών στη Γαλλία, το κύμα του πανικού έχει μεταφερθεί και στη Βρετανία. Τα βίντεο με τα συγκεκριμένα έντομα μέσα στα ΜΜΜ, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τα σπίτια στο Παρίσι έχουν γίνει viral και προκάλεσαν ανησυχία και στη Βρετανία.

Έτσι, όπως αναφέρει και το δημοσίευμα του Guardian, μετά την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης ότι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι θα ψάξουν τα τρένα στο Παρίσι, τώρα και αντίστοιχες εταιρείες στη Βρετανία βλέπουν τα τηλέφωνά τους να «σπάνε» από πελάτες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κοριοί είχαν… ξεχαστεί, καθώς η εξάπλωσή τους μειώθηκε κατά πολύ λόγω της πανδημίας και των lockdowns, επειδή έκλεισαν τα ξενοδοχεία και σταμάτησαν τα ταξίδια. Όμως, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, οι πληθυσμοί τους άρχισαν να ανακάμπτουν.

Ψεκασμοί για κοριούς στο Παρίσι ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων / Reuters

Στον Guardian μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της K9 Detection Services στο Solihull των West Midlands, ο Γκάρι Τζέικμαν, ο οποίος έχει δύο εκπαιδευμένα σπρίνγκερ σπανιέλ, τον Μάιλο και τον Κόμπι, τα οποία μπορούν να μυρίσουν τους κοριούς.

Οι υπηρεσίες του Μάιλο και του Κόμπι ζητούνται όλο και περισσότερο από ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ιδιοκτήτες σπιτιών, με τον Τζέικμαν να τονίζει ότι «είχαμε πιθανώς 25% αύξηση των κλήσεων από τον Ιούνιο. Αυτοί οι σκύλοι είναι πολύ ικανοί. Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που δεν μπορεί να ανιχνεύσει μια καλά εκπαιδευμένη μύτη».

Η εκπαίδευση των σκύλων για να μυρίσουν κοριούς μπορεί να κρατήσει από 12 έως 18 μήνες, καθώς τα σκυλιά πρέπει να μάθουν να ανιχνεύουν μια φερομόνη συνάθροισης που απελευθερώνουν τα έντομα αυτά προκειμένου να προσελκύσουν και άλλα.

«Σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις, μπορείτε να τη μυρίσετε και εσείς», δηλώνει στον Guardian ο Δρ. Ρίτσαρντ Νέιλορ, διευθυντής του Ιδρύματος Bed Bug Foundation, το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα έντομα και συνεργάζεται με σχολές εκπαίδευσης σκύλων.

«Παράγουν μια πολύ έντονη, αναγνωρίσιμη μυρωδιά», προσθέτει ο Δρ. Ρίτσαρντ Νέιλορ. Από τη μεριά του, ο Τζέικμαν επισημαίνει ότι έχουν βρει κοριούς «σε τηλεχειριστήρια τηλεοράσεων και πρίζες». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να τους εντοπίσουν μέσα σε λίγα λεπτά.

Ψεκασμοί για κοριούς στο Παρίσι ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων / Reuters

Μάλιστα, εξηγεί ο Τζέικμαν, ότι οι κοριοί σπάνια απομακρύνονται περισσότερο από ένα μέτρο από το σημείο όπου τρέφονται και έτσι συχνά βρίσκονται κοντά στην κεφαλή του κρεβατιού, αλλά μπορεί να χρειαστούν ώρες για να τους εντοπίσουμε.

Δεν μεταδίδουν ασθένειες αλλά… μας κάνουν ασθενείς

Αν και είναι γνωστό ότι οι κοριοί δεν μεταδίδουν ασθένειες, μπορούν να προκαλέσουν πραγματική ζημιά στην ψυχική υγεία ενός ανθρώπου, καθώς η εμφάνισή τους μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και να δημιουργήσει εμμονές. «Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία μπορεί να είναι καταστροφικές», τονίζει ο Δρ. Νέιλορ.

«Απομονώνει τους ανθρώπους. Νιώθουν ντροπή επειδή οι άλλοι τους συνδέουν ψευδώς με κακές συνθήκες διαβίωσης. Οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν να δουν τους φίλους τους και δεν θέλουν να καλέσουν τους φίλους τους σπίτι τους.

Η ποιότητα του ύπνου τους δεν είναι καλή καθώς κοιμούνται με τα φώτα αναμμένα. Επίσης μπορεί να διαρκέσει για αρκετό χρονικό διάστημα. Οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν τους κοριούς να περπατάνε πάνω τους πολύ καιρό αφότου τα έντομα έχουν φύγει», σημειώνει ο Δρ. Νέιλορ.

Οι κοριοί δεν έχουν να κάνουν με την καθαριότητα

«Δεν έχει να κάνει καθόλου με βρώμικα σπίτια», εξηγεί στον Guardian ο Μπράιαν Λιθ, ο οποίος διευθύνει την BDL Canine Services στο South Lanarkshire και εργάζεται με τον Benji, ένα σπρίνγκερ-κόκερ σπάνιελ. . «Έχω πάει σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων που είχαν κοριούς», προσθέτει.

Βέβαια, ο Λιθ σημειώνει ότι η αύξηση των καταγγελιών για κοριούς μπορεί να οφείλεται και στα πολλά ρεπορτάζ για την εμφάνιση των εντόμων και τον πανικό που επικρατεί στη Γαλλία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πράγματι μια αύξηση των κοριών, λόγω της αυξανόμενης αντίστασής τους στα εντομοκτόνα και την αγορά μεταχειρισμένων επίπλων.

«Ο κόσμος βλέπει τα ρεπορτάζ και πανικοβάλλεται», δήλωσε ο Λιθ, ο οποίος έκανε δύο επιθεωρήσεις το Σάββατο, όπου δεν βρήκε ενδείξεις κοριών. Παράλληλα, ο Δρ. Νέιλορ υποψιάζεται ότι τα κρούσματα θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα μέσα σε δύο χρόνια, ενώ ο Τζέικμαν περιμένει ότι θα αυξηθούν και άλλο οι κλήσεις στην εταιρεία του.

«Πολλές φορές δεν βρίσκουμε κοριούς εκεί που μας καλούν», είπε. «Υπάρχει σίγουρα μια αύξηση, αλλά έχει ενταθεί λόγω του φόβου που νιώθουν οι άνθρωποι. Νομίζω ότι ο φόβος θα ενταθεί όταν τελειώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι και ο κόσμος επιστρέψει από τη Γαλλία».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις