Κόσμος

Η Χαμάς ετοιμάζεται ξανά για πόλεμο – Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ εκπνέει με τους τρομοκράτες να έχουν δώσει εντολή στους μαχητές τους να ετοιμάζονται για πόλεμο.

Ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς κάλεσε τα μέλη του στη Λωρίδα της Γάζας να ετοιμαστούν για το ενδεχόμενο επανέναρξης του πολέμου με τον στρατό του Ισραήλ σε περίπτωση που η ανακωχή, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή και η ισχύς της οποίας εκπνέει στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δεν ανανεωθεί.

«Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ καλούν τις ενεργές δυνάμεις τους να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για μάχη τις τελευταίες ώρες της ανακωχής», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Το κείμενο παροτρύνει τα μέλη της να παραμείνουν σε ετοιμότητα «εκτός αν εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση» της Χαμάς που «θα επιβεβαιώνει την παράταση» της ανακωχής.

Ποια πρόταση της Χαμάς απέρριψε το Ισραήλ

Την ίδια ώρα το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ απέρριψε πρόταση που τού υπέβαλε να απελευθερώσει επτά γυναίκες και παιδιά που έχει στα χέρια του και να τού παραδοθούν τα πτώματα άλλων τριών ομήρων που έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς, προκειμένου να παραταθεί για ακόμη μια ημέρα η ανακωχή σε ισχύ από την Παρασκευή.

Κι αυτό «παρότι επιβεβαιώσαμε διαμέσου των μεσολαβητών πως αυτή η ομάδα (ομήρων) αποτελείται από τους τελευταίους ομήρους που έχει το κίνημα (η Χαμάς) κι εμπίπτουν στη συμφωνημένη κατηγορία» ομήρων προς απελευθέρωση, τονίζει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Οι αρχές του Ισραήλ δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.

Ο ισραηλινός στρατός από την άλλη ανακοίνωσε ότι μέλη του σκότωσαν τρεις οπλισμένους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας χθες Τετάρτη, παρότι παραμένει ακόμη σε ισχύ η ανακωχή η οποία συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Ντανιέλ Χαγκαρί, οι Παλαιστίνιοι απείλησαν στρατιώτες. Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ιατρικές πηγές στον παλαιστινιακό θύλακο ανέφεραν ότι βρέθηκαν δυο νεκροί κι ένας τραυματίας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ήταν άοπλοι. Τα μέρη έχουν αλληλοκατηγορηθεί επανειλημμένα για παραβιάσεις της ανακωχής.

Η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή την Παρασκευή και τυπικά η ισχύς της εκπνέει στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του εμιράτου του Κατάρ και υποστήριξη από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ για την παράτασή της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Politico: Πολιτικός στόχος του Τραμπ η αποσύνδεση της ευρωπαϊκής άμυνας από την υποστήριξη των ΗΠΑ
Η αποσύνδεση δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη μένει ανυπεράσπιστη, αλλά ότι ευρωπαϊκή και αμερικανική ασφάλεια δεν θεωρούνται αλληλένδετες - Τέλος του ολοκληρωμένου συστήματος αποτροπής που βρισκόταν σε ισχύ τα τελευταία 80 χρόνια
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ
Reuters: Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην αποκτήσει πυρηνικά – Οι όροι της συμφωνίας με τις ΗΠΑ
Η Ουάσιγκτον φέρεται να έχει αποδεχθεί στο προσχέδιο τη μείωση του αποθέματος «υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου» μέσα στο Ιράν και ο μηχανισμός εφαρμογής του μέτρου αυτού θα συζητηθεί μέσα στις επόμενες 60 ημέρες
FILE PHOTO: A woman walks past an anti-U.S. mural on a street in Tehran, Iran, June 1, 2026. Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL. NO ACCESS FOR ISRAELI MEDIA. NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA. DIGITAL: NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA./File Photo 31