Κόσμος

Η Χαμάς θα τηρήσει μια εκεχειρία στη Γάζα αν τη ζητήσει το Διεθνές Δικαστήριο και το Ισραήλ τη σεβαστεί

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Χαμάς δεσμεύτηκε να τηρήσει μια εκεχειρία αν τη ζητήσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπό τον όρο το Ισραήλ να τη σεβαστεί επίσης.

Το ανώτατο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ αναμένεται να εκδώσει την Παρασκευή την απόφασή του σε σχέση με τα επείγοντα μέτρα που ζήτησε η Νότια Αφρική, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για “γενοκτονία” των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Το δικαστήριο θα μπορούσε επίσης να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα, η οποία άρχισε μετά τη μαζική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

“Εάν το Διεθνές Δικαστήριο ζητήσει μια εκεχειρία, το κίνημα της Χαμάς θα τη σεβαστεί όσο ο εχθρός θα κάνει το ίδιο”, δήλωσε σήμερα το βράδυ η Χαμάς σε ανακοίνωση.

Η Νότια Αφρική προσέφυγε τον περασμένο μήνα επειγόντως στο δικαστήριο, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας, που υπογράφηκε το 1948, μετά το Ολοκαύτωμα.

Η Πρετόρια θέλει το Διεθνές Δικαστήριο να εκδώσει “προσωρινά μέτρα”, έκτακτα διατάγματα για την προστασία των Παλαιστινίων της Γάζας κατά ενδεχόμενων παραβιάσεων της συνθήκης.

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο επιλύει τις διαφορές μεταξύ χωρών, είναι νομικά δεσμευτικές και οριστικές. Ωστόσο το δικαστήριο δεν έχει κανέναν τρόπο να τις επιβάλει. Όπως για παράδειγμα όταν ζήτησε από τη Ρωσία να αναστείλει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ήδη άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα αισθανθεί υποχρεωμένος να ακολουθήσει την απόφαση του Δικαστηρίου. “Κανείς δεν θα μας σταματήσει, ούτε η Χάγη, ούτε ο Άξονας του Κακού, ούτε κανείς άλλος”, δήλωσε στις 14 Ιανουαρίου.

Το δικαστήριο θα αποφανθεί μόνο επί του αιτήματος της Νότιας Αφρικής για τη λήψη έκτακτων μέτρων, και όχι για το αν το Ισραήλ διαπράττει πράγματι γενοκτονία – αυτό θα μπορούσε πάρει χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: «Προκαταρκτικές συνομιλίες την Παρασκευή στο Μπούργκενστοκ» λέει η Ελβετία
Σύμφωνα με το ελβετικό ΥΠΕΞ, οι ΗΠΑ και το Ιράν, μαζί με τους μεσολαβητές Πακιστάν και Κατάρ, να συναντηθούν αύριο στο Μπούργκενστοκ για προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας
Οι σημαίες ΗΠΑ και Ιράν
Ο Τζίμι Κίμελ αποδομεί τη συμφωνία του Τραμπ με το Ιράν σε 35 δευτερόλεπτα – Το «καρφί» για τη Μελάνια
«Δώσαμε στο Ιράν τον πλήρη έλεγχο του Στενού του Ορμούζ και πετάξαμε μέσα τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια δολάρια, γιατί όχι;» λέει μεταξύ άλλων ο αμερικανός παρουσιαστής
Ο Τζίμι Κίμελ
Τραμπ σε Νετανιάχου: «Σταμάτα να ανατινάζεις κτίρια στον Λίβανο» – Ακόμα ένα έντονο τηλεφώνημα
Δημοσίευμα της Wall Street Journal περιγράφει μια ολοένα πιο τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο ηγετών, με τον Τραμπ να εμφανίζεται ενοχλημένος από τις συνεχείς στρατιωτικές πρωτοβουλίες του Νετανιάχου
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Διαβάζοντας τα άρθρα της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν: Τι ακριβώς πήρε η Ουάσιγκτον, τι έδωσε στην Τεχεράνη
Στα χαρτιά τερματίζει τις εχθροπραξίες, ανοίγει ξανά το Ορμούζ και επαναφέρει την Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη στο τραπέζι των πυρηνικών διαπραγματεύσεων - Η ακτινογραφία της συμφωνίας
Ο Τραμπ υπογράφει στις Βερσαλλίες τη συμφωνία με το Ιράν