Κόσμος

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα βγάλει στην ανεργία 80 εκατομμύρια ανθρώπους

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η αύξηση του θερμικού στρες στη γεωργία και σε άλλους τομείς της βιομηχανίας θα μειώσει την παραγωγικότητα τα επόμενα χρόνια.

Κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες, από την υπερθέρμανση του πλανήτη, 80 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σύμφωνα με τη Διεθνής Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ.

Στη νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΟΕ, εκτιμάται ότι έως την προαναφερθείσα ημερομηνία, το 2,2% του συνόλου των δεδουλευμένων ωρών παγκοσμίως θα μπορούσε να χαθεί εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε μια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα.

Ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος στη Νότια Ασία και τη Δυτική Αφρική, όπου περίπου το 5% των δεδουλευμένων ωρών ενδέχεται να χαθεί το 2030, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης με τίτλο «Το να εργάζεται κανείς σε έναν θερμότερο πλανήτη: ο αντίκτυπος του θερμικού στρες στην παραγωγικότητα της εργασίας και η αξιοπρεπής εργασία».

Συνολικά, οι οικονομικές απώλειες αντιπροσωπεύουν περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμια κλίμακα.

«Χονδρικά, είναι το ισοδύναμο της οικονομίας της Βρετανίας» εξήγησε η Κάθριν Σάγκετ, μία εκ των συγγραφέων της έκθεσης, ενώπιον δημοσιογράφων.

Ο όρος θερμικό στρες όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΡ αναφέρεται σε μια υψηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με αυτή που μπορεί να αντέξει το σώμα χωρίς να υποστεί κάποια φυσιολογική φθορά, σημειώνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει σε γενικές γραμμές σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου με υψηλά επίπεδα υγρασίας.

«Ο αντίκτυπος του θερμικού στρες στην παραγωγικότητα στην εργασία είναι μια σοβαρή επίπτωση της κλιματικής αλλαγής» υπογραμμίζει η Σάγκετ.

«Μπορούμε να αναμένουμε ότι θα δούμε τις ανισότητες να αυξάνονται μεταξύ των χωρών με υψηλό εισόδημα και των χωρών με ισχνό εισόδημα και τις συνθήκες εργασίας να επιδεινώνονται για τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως και εκτοπίσεις πληθυσμών» προειδοποίησε η ειδικός.

Οι δύο πιο εκτεθειμένοι τομείς είναι η γεωργία, όπου απασχολούνται 940 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και αναμένεται να αντιπροσωπεύσει το 60% των ωρών εργασίας που θα χαθούν έως το 2030, και ο κατασκευαστικός κλάδος, με ποσοστό 19% στην απώλεια της παραγωγικότητας.

Από την πλευρά του, ο Νίκολας Μετρ, οικονομολόγος της ΔΟΕ, επισήμανε ότι την ώρα που η Νότια Ασία και η Δυτική Αφρική αναμένεται να υποφέρουν περισσότερο από καύσωνες, η Ευρώπη δεν θα γλιτώσει.

«Πρέπει να αναμένουμε όλο και περισσότερα επεισόδια (καύσωνα) όπως είχαμε τον τελευταίο καιρό, όλο και πιο συχνά κι όλο και πιο έντονα» σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Axios: «Προ των πυλών» η σύσταση διεθνούς ασφάλειας στη Γάζα – Οι προϋποθέσεις, το «ναι» της Χαμάς και ο ρόλος της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ πιέζουν για την οριστικοποίηση του σχεδίου για τη δημιουργία διεθνούς δύναμης ασφαλείας, με διάφορες χώρες να είναι διατεθειμένες να στείλουν στρατεύματα προκειμένου να επικρατήσει η ειρήνη στη Γάζα
Μια λήψη από drone δείχνει την καταστροφή σε μια κατοικημένη γειτονιά, στην πόλη της Γάζας.
«Εγκληματίες» χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές ο στρατός μετά το μετεκλογικό χάος στην Τανζανία – Τουρίστες εγκλωβισμένοι στα αεροδρόμια
Μεγάλο μέρος της οργής του κόσμου στρέφεται εναντίον του γιου της προέδρου της χώρας - Είναι επικεφαλής μιας «ανεπίσημης δύναμης επέμβασης» που κατηγορείται για απαγωγές αντιφρονούντων
Βίαιες ταραχές στην Τανζανία
Οικογένεια Ισραηλινού ομήρου έθαψε για τρίτη φορά τα λείψανά του - «Δεν υπάρχει καμία θλίψη που να συγκρίνεται με αυτό»
Ο 27χρονος Οφίρ απήχθη από τη Χαμάς και πέθανε τον Δεκέμβριο του 2023 και το Ισραήλ ανέκτησε κομμάτια της σορού του - Επιστροφή των λειψάνων του έγινε επίσης τον Αύγουστο του 2024 και στις 27 Οκτωβρίου 2025
Ο 27χρονος Ισραηλινός όμηρος, Οφίρ Τζαρφάτι