Κόσμος

Ιαπωνία: Η κυβέρνηση δεν φταίει για την καταστροφή στη Φουκουσίμα σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο

Ήταν 11 Μαρτίου 2011 όταν μετά τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι, έγινε η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα. Για όσα έγιναν εκεί, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν φέρει ευθύνη αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιαπωνίας για τη μη ευθύνη της κυβέρνησης αφορά σε υπόθεση αγωγής για αποζημίωση ανθρώπων που οι ζωές τους καταστράφηκαν από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα.

Ήταν η πρώτη απόφαση σε μια σειρά παρόμοιων υποθέσεων.

Τσουνάμι που προκλήθηκε μετά τον σεισμό 9,0 βαθμών που σημειώθηκε ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου του 2011 έπληξε τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Fukushima Daiichi της εταιρείας Tokyo Electric Power (Tepco), προκαλώντας την χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο έπειτα από αυτήν του Τσερνόμπιλ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι ενάγοντες έχουν ζητήσει αποζημίωση από την Tepco και από τη χώρα σε διάφορες ομαδικές αγωγές που έχουν καταθέσει και τον Μάρτιο το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε δικαστική εντολή για την καταβολή αποζημιώσεων από την Tepco ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου γιεν σε περίπου 3.700 ανθρώπους.

Συνολικά περίπου 470.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τις πρώτες μέρες μετά την καταστροφή και δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να μην μπορούν να επιστρέψουν ούτε τώρα.

Κατώτερα δικαστήρια είχαν διχαστεί όσον αφορά το μέγεθος της ευθύνης που έφερε η κυβέρνηση στο να προβλέψει την καταστροφή και να έχει δώσει εντολή στην Tepco να λάβει μέτρα για την αποτρέψει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μέλος εγκληματικής οικογένειας ο δολοφόνος της Ουκρανής Ιρίνα Ζαρούτσκα στη Βόρεια Καρολίνα - Νέα στοιχεία
Με πλούσιο ποινικό μητρώο ο πατέρας και τα αδέλφια του 35χρονου Ντεκάρλο Μπράουν Τζούνιορ, που δολοφόνησε την 23χρονη μέσα στο τρένο - Ο ίδιος είχε συλληφθεί και αφεθεί ελεύθερος τουλάχιστον 14 φορές στο παρελθόν
Φρικιαστικό βίντεο από δολοφονία Ουκρανής στη Βόρεια Καρολίνα
ΗΠΑ: Σάλος στο Fox News για τις δηλώσεις κατά των αστέγων – Ο Μπράιαν Κίλμιντ ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιό του
Ο Μπράιαν Κίλμιντ σόκαρε σε ζωντανή μετάδοση προτείνοντας να χορηγούνται θανατηφόρες ενέσεις σε άστεγους που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές – Μπροστά στην κατακραυγή, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη
Ο Μπράιαν Κίλμιντ
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιεί την Ευρώπη: «Η Ρωσία θα κινηθεί κατά των κρατών που θα κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία της»
Η Ρωσία δηλώνει ότι η όποια κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων ισοδυναμεί με κλοπή και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα ομόλογα και τα νομίσματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης
Ντμίτρι Μεντβέντεφ 3