Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ιαπωνία: Η πριγκίπισσα Μάκο παντρεύεται «κοινό θνητό» και χάνει τίτλους και επίδομα εκατομμυρίων

Ιαπωνία: Η πριγκίπισσα Μάκο παντρεύεται «κοινό θνητό» και χάνει τίτλους και επίδομα εκατομμυρίων

Τον 29χρονο Κέι Κομούρο, έναν «κοινό θνητό», έχει αποφασίσει να παντρευτεί η πριγκίπισσα Μάκο της Ιαπωνίας. Αυτό σημαίνει ότι η κόρη του αυτοκράτορα Ακιχίτο θα χάσει τους τίτλους του και ένα επίδομα ύψους 150 εκατομμυρίων γεν. 

Η Υπηρεσία του Αυτοκρατορικού Οίκου (IHA) της Ιαπωνίας αναμένεται να ανακοινώσει, ίσως και αύριο, τον γάμο της 29χρονης πριγκίπισσας Μάκο με τον πρώην συμφοιτητή της. Ο αρραβώνας του ανακοινώθηκε το 2017 και η σχέση του ζευγαριού έχει απασχολήσει πολλές φορές τα ιαπωνικά ΜΜΕ. 

Το ζευγάρι θα δηλώσει τον γάμο του σε τοπική κυβερνητική υπηρεσία, με τα αρχεία της αυτοκρατορικής οικογένειας να υφίστανται τις απαραίτητες προσαρμογές ώστε να φαίνεται ότι η πριγκίπισσα Μάκο αποχώρησε από αυτή. Δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί λεπτομέρειες, αλλά το ζευγάρι θα αρνηθεί ένα έκτακτο επίδομα ενός εκατομμυρίου δολαρίων το οποίο δικαιούται η πριγκίπισσα με το που θα εγκαταλείψει τις αυτοκρατορικές υποχρεώσεις, όπως μετέδωσε το δίκτυο NHK.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γάμος της 29χρονης πριγκίπισσας Μάκο και του πρώην συμφοιτητή της, Κέι Κομούρο, είχε αναβληθεί μετά από αναφορές για μια διαφωνία οικονομικής φύσεως μεταξύ της μητέρας του 29χρονου και του πρώην αρραβωνιαστικού της. Η διαμάχη για τα γαμήλια σχέδια ξεκίνησε ύστερα από δημοσίευμα σε ταμπλόιντ σύμφωνα με το οποίο ο πρώην αρραβωνιαστικός της μητέρας του Κομούρο υποστήριζε ότι μητέρα και γιος δεν αποπλήρωσαν χρέος ύψους περίπου 35.000 δολαρίων. Ο Κομούρο είχε πει ότι ο πρώην αρραβωνιαστικός της μητέρας του έδωσε τα χρήματα ως δώρο και όχι ως δάνειο. Η Υπηρεσία του Αυτοκρατορικού Οίκου της Ιαπωνίας ανέβαλε τις τελετές αρραβώνων ύστερα από το σκάνδαλο και έκτοτε δεν προχώρησε στον προγραμματισμό τους.

Ο αρραβωνιαστικός, που είναι εγγεγραμμένος σε νομική σχολή της Νέας Υόρκης, ταξίδεψε στο Τόκιο τη Δευτέρα, για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, έχοντας τα μαλλιά του πιασμένα σε αλογοουρά, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τις μεσημεριανές τηλεοπτικές εκπομπές και τα ταμπλόιντ.

Γιατί εναντιώνονται στον γάμο της 29χρονης πριγκίπισσας

Η υπόθεση πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς το θέμα ξέφυγε από τα όρια των εφημερίδων ταμπλόιντ και απασχόλησε τον ευρύτερο Τύπο, δήλωσε ο Ακινόρι Τακαμόρι, ειδικός σε θέματα της αυτοκρατορικής οικογένειας, που είναι λέκτορας στο πανεπιστήμιο Kokugakuin της πρωτεύουσας.

Γιγαντώθηκε ακόμα περισσότερο όταν μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας ένιωσαν υποχρεωμένα να μιλήσουν δημοσίως και να κερδίσουν την κατανόηση του κόσμου.

«Ακόμα και οι πιο μικρές λεπτομέρειες –όπως τα μαλλιά του– αποτέλεσαν τροφή για τις τηλεοπτικές εκπομπές», είπε ο Τακαμόρι, προσθέτοντας ότι νιώθει πως η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης της οικογενειακής ζωής του Κομούρο μπορεί να αποτελεί ακόμα και «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Διχασμένοι οι Ιάπωνες 

Πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας Mainichi έδειξε ότι το 38% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του γάμου, το 35% είναι αντίθετο σε αυτόν ενώ το 26% δεν εξέφρασε κανένα ενδιαφέρον. «Δεν είναι ωραίο οι πολίτες να είναι διχασμένοι για το θέμα αυτό όταν η αυτοκρατορική οικογένεια θα πρέπει να αποτελεί σύμβολο ενότητας για τη χώρα», δήλωσε ο Τακαμόρι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις