Κόσμος

Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ ταρακούνησε την κεντρική χώρα – Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Δυνατός σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στην κεντρική Ιαπωνία τα ξημερώματα της Δευτέρας 3 Ιουνίου (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA), ο ισχυρός σεισμός των 5,9 Ρίχτερ είχε επίκεντρο την κεντρική Ιαπωνία, χωρίς πάντως να κριθεί πως έπρεπε να κηρυχθεί συναγερμός για τσουνάμι.

Η σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στις 06:31 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα), έγινε περισσότερο αισθητή στη χερσόνησο Νότο, η οποία ήδη επλήγη από ισχυρό σεισμό της τάξης 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την 1η Ιανουαρίου 2024, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 230 άνθρωποι.

Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, οι αρχές δεν έχουν λάβει πληροφορίες για θύματα ή σοβαρές υλικές προς το παρόν.

Μετασεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ καταγράφτηκε περίπου 10 λεπτά μετά τον κύριο των 5.9, ανέφερε η JMA.

Tο NHK κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν ήρεμοι  προσεκτικοί, καθώς σημειώθηκαν πτώσεις αντικειμένων, την ώρα που αρκετός κόσμος ξεκινούσε την ημέρα του.

Το αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας, στο υπέδαφος του οποίου τέμνονται τεκτονικές πλάκες, κατά μήκος του «δακτυλίου της φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι ανάμεσα στις περιοχές με την πιο έντονη σεισμική δραστηριότητα στην υφήλιο.

Ο ισχυρότερος σεισμός που καταγράφτηκε ποτέ στην Ιαπωνία ήταν αυτός του Μαρτίου του 2011, μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών του αρχιπελάγους, που ακολουθήθηκε από καταστροφικό τσουνάμι, με τον απολογισμό να φθάνει τους 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους. Το τσουνάμι προκάλεσε το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, το χειρότερο στην παγκόσμια ιστορία έπειτα από αυτό του Τσερνόμπιλ το 1986.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μεθυσμένη προκάλεσε τροχαίο στη Νότια Καρολίνα σκοτώνοντας 34χρονη λίγο μετά τον γάμο της - Βίντεο από την σύλληψη
Στο βίντεο φαίνεται με χειροπέδες να κλαίει και να ζητά από τους αστυνομικούς να καλέσει τον πατέρα της - «Κανείς δεν έχει αποδείξεις για οτιδήποτε έκανα» ακούγεται να λέει με θράσος
H 27χρονη που προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα
CNN: Ο κορυφαίος στρατηγός του Τραμπ ψάχνει διέξοδο από τον πόλεμο στο Ιράν – «Περιορισμένες οι επιλογές των ΗΠΑ»
Ποια η στάση του Νταν Κέιν - Αυξάνονται οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη του πολέμου και την μείωση των αποθεμάτων σε βασικά πυρομαχικά
Νταν Κέιν