Κόσμος

Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ ταρακούνησε την κεντρική χώρα – Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι

Δυνατός σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στην κεντρική Ιαπωνία τα ξημερώματα της Δευτέρας 3 Ιουνίου (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA), ο ισχυρός σεισμός των 5,9 Ρίχτερ είχε επίκεντρο την κεντρική Ιαπωνία, χωρίς πάντως να κριθεί πως έπρεπε να κηρυχθεί συναγερμός για τσουνάμι.

Η σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στις 06:31 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα), έγινε περισσότερο αισθητή στη χερσόνησο Νότο, η οποία ήδη επλήγη από ισχυρό σεισμό της τάξης 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την 1η Ιανουαρίου 2024, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 230 άνθρωποι.

Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, οι αρχές δεν έχουν λάβει πληροφορίες για θύματα ή σοβαρές υλικές προς το παρόν.

Μετασεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ καταγράφτηκε περίπου 10 λεπτά μετά τον κύριο των 5.9, ανέφερε η JMA.

Tο NHK κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν ήρεμοι  προσεκτικοί, καθώς σημειώθηκαν πτώσεις αντικειμένων, την ώρα που αρκετός κόσμος ξεκινούσε την ημέρα του.

Το αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας, στο υπέδαφος του οποίου τέμνονται τεκτονικές πλάκες, κατά μήκος του «δακτυλίου της φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι ανάμεσα στις περιοχές με την πιο έντονη σεισμική δραστηριότητα στην υφήλιο.

Ο ισχυρότερος σεισμός που καταγράφτηκε ποτέ στην Ιαπωνία ήταν αυτός του Μαρτίου του 2011, μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών του αρχιπελάγους, που ακολουθήθηκε από καταστροφικό τσουνάμι, με τον απολογισμό να φθάνει τους 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους. Το τσουνάμι προκάλεσε το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, το χειρότερο στην παγκόσμια ιστορία έπειτα από αυτό του Τσερνόμπιλ το 1986.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του 56χρονου ορειβάτη με ελικόπτερο στο Αγρίνιο
Ο 56χρονος Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας αφού απεγκλωβίστηκε από το δύσβατο σημείο, φέροντας τραύματα στο σώμα του μεταφέρθηκε με Super Puma στο νοσοκομείο του Ρίου
Αγρίνιο
Τραμπ στη Wall Street Journal: «Θα καταστρέψω τα εργοστάσια ενέργειας του Ιράν, εάν δεν ανοίξουν τα Στενά»
«Βρισκόμαστε σε πολύ ισχυρή θέση και η συγκεκριμένη χώρα θα χρειαστεί 20 χρόνια για να ανοικοδομηθεί, αν είναι τυχερή, αν εξακολουθεί να υπάρχει ως χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
REUTERS
Χάος στον Λίβανο: Έντεκα νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις σε Τζνα και Χαρφάτα, ανάμεσά τους και παιδιά – Πάνω από 30 τραυματίες
Το Ισραήλ σκοπεύει να θέσει υπό τον έλεγχό του μια «ζώνη ασφαλείας» σε βάθος 30 χλμ εντός του εδάφους του Λιβάνου, ενώ έχει εκδώσει εντολές εκκένωσης που καλύπτουν περίπου το 15% του λιβανέζικου εδάφους
Λίβανος
Η βασιλική οικογένεια στην λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα – Η εντυπωσιακή Κέιτ Μίντλετον και o πρίγκιπας Τζορτζ που ψήλωσε
Πρόκειται για την πρώτη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα στην οποία είναι παρούσα η Κέιτ Μίντλετον εδώ και 2 χρόνια, από τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο - Οι απουσίες που δεν πέρασαν απαρατήρητες
Η Κέιτ Μίντλετον, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και τα παιδιά τους, Σάρλοτ, Τσορτζ και Λούι
Η Τεχεράνη υπόσχεται «τα ίδια αντίποινα» σε οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση – Ο Τραμπ αναμένει συμφωνία με το Ιράν τις επόμενες μέρες, όχι εβδομάδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζει να απειλεί την Τεχεράνη., ενώ σε συνέντευξη στο Fox News, τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Δευτέρα, ενώ νωρίτερα σε ανάρτησή του προειδοποίησε ότι θα «εξαπολύσει την κόλαση»
Λίβανος
5