Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιαπωνία: Μεγάλη φωτιά σε στούντιο animation στο Κιότο! Φόβοι για πολλούς νεκρούς

Ιαπωνία: Μεγάλη φωτιά σε στούντιο animation στο Κιότο! Φόβοι για πολλούς νεκρούς
Φωτογραφία Reuters

Φόβους πως πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει εκφράζουν οι αρχές στην Ιαπωνία μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε κτίριο που ανήκει στην εταιρία Kyoto Animation. Η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό και ο δράστης έχει συλληφθεί.

Αν και αρχικά η ενημέρωση από τις αρχές ήταν πως ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως τα θύματα από τη φωτιά είναι τουλάχιστον 10, ενώ πυροσβέστες ανέφεραν ότι μέσα στο φλεγόμενο κτίριο βρέθηκαν 12 άνθρωποι χωρίς τις αισθήσεις τους!

Οι 12 άνθρωποι που βρέθηκαν στο κτίριο της Kyoto Animation δεν παρουσιάζουν «καμία ένδειξη ζωής», δήλωσαν πυροσβέστες. «Δώδεκα άνθρωποι με καρδιακή ανακοπή εντοπίστηκαν στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο» του τριώροφου κτιρίου, εξήγησε εκπρόσωπος των πυροσβεστών, διευκρινίζοντας ότι πολλοί άλλοι εργαζόμενοι στο στούντιο «φαίνεται επίσης ότι δεν κατάφεραν να γλιτώσουν».

Περίπου 30 άνθρωποι που βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα που ξέσπασε η φωτιά εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Προσπαθούμε να βγάλουμε έξω αρκετά θύματα που είναι παγιδευμένα στο τριώροφο κτίριο, περιλαμβανομένων κάποιων που ίσως να μην είναι σε θέση να μετακινηθούν μόνοι τους», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Φωτογραφία Reuters

Άλλοι 35 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τη φωτιά στο τριώροφο κτίριο της Kyoto Animation. Πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ένας άνδρας 41 ετών εισέβαλε στο κτίριο της εταιρίας, στο Κιότο, και αφού έριξε παντού άγνωστο εύφλεκτο υγρό, έβαλε φωτιά και προκάλεσε πανικό. Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK ο 41χρονος φώναξε «να πεθάνετε» την ώρα που έριχνε ένα υγρό που έμοιαζε με βενζίνη γύρω από το στούντιο. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο άνδρας αυτός έχει κάποια σχέση με την εταιρεία.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν μια δυνατή έκρηξη και στη συνέχεια φλόγες εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα στο κτίριο.

Δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άνδρα που έχει συλληφθεί, ενώ μυστήριο καλύπτει και τα κίνητρα που τον οδήγησαν στον εμπρησμό. Ο δράσης νοσηλεύεται φρουρούμενος, αφού έχει κι εκείνος τραυματιστεί από τη φωτιά.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας στη δημόσια τηλεόραση NHK, πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αλλά δεν μπορούσε να δώσει ακριβή αριθμό.

Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 10:30 τοπική ώρα (σ.σ. 04:30 ώρα Ελλάδας) σε κτίριο της εταιρείας Kyoto Animation, η οποία θεωρείται πολύ επιτυχημένη στην παραγωγή τηλεοπτικών σειρών κινουμένων σχεδίων και animation.

Φωτογραφία Reuters

«Υπάρχουν πολλοί τραυματίες» είπε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Κιότο στο Γαλλικό Πρακτορείο. Μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς δίνουν δεκάδες πυροσβέστες και περισσότερα από 35 οχήματα.

Με πληροφορίες και από BBC και Guardian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις