Κόσμος

Ιαπωνία: Νέος Αυτοκράτορας ο Ναρουχίτο – Η εντυπωσιακή ενθρόνιση – video

Ο Ναρουχίτο είναι πλέον και επίσημα ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας. Σε μια εντυπωσιακή τελετή στα ανάκτορα του Τόκιο, η Ναρουχίτο πήρε το ανώτατο αξίωμα μπροστά σε 2.000 καλεσμένους.

“Έχοντας κληρονομήσει από πριν τον θρόνο σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο για τον Αυτοκρατορικό Οίκο, απευθυνόμενος στη χώρα και στον κόσμο ανακοινώνω την ενθρόνισή μου”, δήλωσε ο Ναρουχίτο, έχοντας δίπλα του την αυτοκράτειρα Μασάκο, και οι δυο ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές ειδικές για την ιδιαίτερη αυτή τελετή.

Ο 59χρονος Ναρουχίτο έγινε ο 126ος μονάρχης της Ιαπωνίας την 1η Μαΐου, την επομένη της παραίτησης του πατέρα του Ακιχίτο, ο οποίος έμεινε 30 χρόνια στον θρόνο των Χρυσανθέμων.

“Υπόσχομαι εδώ ότι θα προσεύχομαι πάντα για την ευτυχία του ιαπωνικού λαού και την παγκόσμια ειρήνη”, πρόσθεσε και δεσμεύτηκε να στέκεται “στο πλευρό του λαού για να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις (του) ως συμβόλου του ‘Εθνους και της ενότητας του λαού της Ιαπωνίας”.

Η τελετή, υπό τον ρυθμό του γκονγκ και του τυμπάνου, πραγματοποιήθηκε στην “Αίθουσα των Πεύκων” του Ανακτόρων, παρουσία των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας.

Εντυπωσιακές φορεσιές

Λίγο πριν αρχίσει το τελετουργικό, η οικογένεια πέρασε αρχικά στην εξωτερική αυλή, ο πρίγκιπας διάδοχος Ακισίνο ντυμένος με φαρδιά πορτοκαλί φορεσιά με ουρά, μετά τη πριγκίπισσα Κάκο, με παραδοσιακή φορεσιά και κυρίαρχα χρώματα το βιολετί και το κόκκινο, μαζί με άλλες γυναίκες της αυτοκρατορικής οικογένειας.

Στη συνέχεια ο αυτοκράτορας και η αυτοκράτειρα εμφανίστηκαν ακίνητοι και όρθιοι μέσα στα επιβλητικά κουβούκλια με τον χρυσό διάκοσμο στην οροφή και τις βιολετί κουρτίνες, όπου υπήρχαν οι αντίστοιχοι θρόνοι τους, όταν επίσημοι που αποκαλούνται “jiju” τράβηξαν τις κουρτίνες που κάλυπταν αυτές τις ιδιότυπες δομές, που ήταν τοποθετημένες πάνω σε δύο χωριστές μικρές εξέδρες.

Μετά, ο αυτοκράτορας έλαβε από τα χέρια ενός άλλου “ζιζού” το μεγάλο διπλωμένο χαρτί στο οποίο ήταν γραμμένη η ανακοίνωση της ενθρόνισής του.

“Banzai!”

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο ‘Αμπε υπέβαλε τα συγχαρητήριά του στον μονάρχη. Ενώπιον του αυτοκράτορα, ο αρχηγός της κυβέρνησης αναφώνησε τρείς φορές “banzai” σηκώνοντας τα χέρια στον ουρανό, αναφώνηση που κατά λέξη σημαίνει “10.000 χρόνια” (να ζήσει ο αυτοκράτορας), την οποία και επανέλαβαν οι Ιάπωνες καλεσμένοι.

Κανονιοβολισμοί ερρίφθησαν έξω από τα Ανάκτορα, προτού οι “ζιζού” τραβήξουν τις κουρτίνες μπροστά από τον αυτοκράτορα και την αυτοκράτειρα. Το ζευγάρι αναχώρησε από την αίθουσα ακολουθούμενο από άλλα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Οι NAVTEX για τις «παράνομες» δραστηριότητες της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν είναι για 2 χρόνια, αλλά επ' αόριστον
Οι δύο τουρκικές NAVTEX που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 23/1/2026 επαναλαμβάνουν αξιώσεις της Άγκυρας και μάλιστα λίγο πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Τουρκική φρεγάτα
Νέο βίντεο δείχνει τον Άλεξ Πρέτι να συγκρούεται με πράκτορες της ICE 11 μέρες πριν από τη δολοφονία του στη Μινεάπολη
Τα πλάνα καταγράφηκαν στις 13 Ιανουαρίου, σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου ο Πρέτι έπεσε νεκρός από τα πυρά πρακτόρων της συνοριοφυλακής στη Μινεάπολη
Ο Άλεξ Πρέτι συγκρούεται με πράκτορες της αστυνομίας μετανάστευης 11 μέρες πριν τη δολοφονία του
12
Διέλυσαν με δακρυγόνα ειρηνική διαδήλωση στο Τέξας για την απελευθέρωση του 5χρονου Λίαμ
Διαδηλωτές κράταγαν πλακάτ με συνθήματα όπως «η ICE τρομοκρατεί και ποινικοποιεί παιδιά», «καταργήστε την ICE» και άλλα, πιο αθυρόστομα, που πρόσαπταν στην υπηρεσία «ναζιστικές» μεθόδους
Διαμαρτυρία στην περιοχή που κρατείται ο Άντριαν Κονέχο και ο γιος του Λίαμ
Οι τρεις όροι του Τραμπ για να μην επιτεθεί με την αμερικανική αρμάδα στο Ιράν και τα σενάρια «αλλαγής καθεστώτος»
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, επίδειξη ισχύος με το USS Abraham Lincoln και σκληροί όροι για το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης - Αναλύσεις New York Times, CNN
Ο Ντόναλντ Τραμπ