Σάββατο, 18 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ιαπωνία: Το παράκαναν αλλά τον συνέλαβαν! 15.000 αστυνομικοί στο «κυνήγι» ακίνδυνου δραπέτη

Ιαπωνία: Το παράκαναν αλλά τον συνέλαβαν! 15.000 αστυνομικοί στο «κυνήγι» ακίνδυνου δραπέτη

Τεράστια κινητοποίηση στην Ιαπωνία για έναν κλέφτη που είχε δραπετεύσει πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Τελικά ο 27χρονος συνελήφθη.

Συνελήφθη χθες Δευτέρα ένας κλέφτης που είχε δραπετεύσει στις αρχές Απριλίου από φυλακή ανοικτού τύπου στην Ιαπωνία, έπειτα από τεράστιο ανθρωποκυνηγητό που είχε εξαπολυθεί εναντίον του με την κινητοποίηση 15.000 αστυνομικών.

Ο Τατσούμα Χιράο, 27 ετών, συνελήφθη σε έναν δρόμο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Χιροσίμα, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, σε ένα σημείο περίπου 70 χιλιόμετρα από το νησί Μουκαϊσίμα, όπου ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σκύλοι και υπέρυθρες ακτίνες είχαν αναπτυχθεί για τον εντοπισμό του.

Ο Χιράο εξήγησε στους αστυνομικούς ότι έφυγε από το νησί κολυμπώντας, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Τεράστια κινητοποίηση στην Ιαπωνία

Το ανθρωποκυνηγητό που είχε εξαπολυθεί εναντίον του έγινε πρώτο θέμα σε πολλά ιαπωνικά μέσα, με τηλεοπτικά δίκτυα να αναμεταδίδουν κάθε λεπτό των ερευνών που ξεκίνησαν στις 8 Απριλίου, όταν ο Χιράο απέδρασε από την ανοικτού τύπου φυλακή της Ματσουγιάμα, που βρίσκεται στο νησί Ιμαμπάρι.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν γρήγορα στο νησί Μουκαϊσίμα μετά τον εντοπισμό ενός κλεμμένου αυτοκινήτου. Εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύσσονταν στο νησί καθημερινά, με τον αριθμό τους τελικά να φτάνει τους 15.000, σχεδόν όσοι και οι κάτοικοι του νησιού, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο δραπέτης επιδόθηκε σε μια σειρά μικροκλοπών, κλέβοντας κάλτσες, ένα κινητό τηλέφωνο, ένα πορτοφόλι, ένα ζευγάρι σανδάλια και τα κλειδιά ενός αυτοκινήτου. Άφησε όμως ένα ευγενικό μήνυμα στον ιδιοκτήτη του: «Δανείστηκα το αυτοκίνητό σας, αλλά δεν θα το χτυπήσω».

Συγγνώμη από την Υπουργό Δικαιοσύνης

Η υπουργός Δικαιοσύνης Γιόκο Καουακάμι είχε ζητήσει συγγνώμη στις 17 Απριλίου επειδή δεν είχε ακόμη συλληφθεί ο δραπέτης. Χθες επανέλαβε τη συγγνώμη της προς τους κατοίκους «για την ανησυχία» που προκλήθηκε από την αποτυχία των ερευνών «για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα». Παράλληλα υποσχέθηκε να λάβει προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη ενός ανάλογου περιστατικού.

Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον Χιράο την ώρα που έβγαινε από τον κοιτώνα της ανοικτής φυλακής, μέσα στην οποία οι κρατούμενοι μπορούν να κινούνται ελεύθερα, εξήγησε αξιωματούχος του σωφρονιστικού ιδρύματος.

«Τους εμπιστευόμαστε, εκτιμώντας ότι είναι σε θέση να ελέγξουν την επιθυμία τους να δραπετεύσουν», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι μόλις 21 κρατούμενοι έχουν δραπετεύσει από το 1961 οπότε ιδρύθηκε η φυλακή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις