Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Ιαπωνία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τόκιο κι άλλες έξι περιφέρειες

Ιαπωνία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τόκιο κι άλλες έξι περιφέρειες

Την απόφασή του να θέσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τόκιο κι άλλες έξι περιφέρειες στην Ιαπωνία ανακοίνωσε την Τρίτη (007.04.2020) ο Σίνζο Άμπε.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι μια ακόμη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού σε μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα στην Ιαπωνία. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της χώρας παρουσίασε κι ένα πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας.

Click4more Δραματικές ώρες για τον Μπόρις Τζόνσον: «Προσευχόμαστε όλοι»

Έως τις 6 Μαΐου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθενται η πρωτεύουσα Τόκιο και έξι ακόμα περιφέρειες στην Ιαπωνία, που αντιστοιχούν περίπου στο 44% του πληθυσμού της χώρας. Το μέτρο αυτό δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να ζητήσουν από τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους και από επιχειρήσεις να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

«Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διότι κρίναμε ότι η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού σε όλη την Ιαπωνία θα είχε τεράστιο αντίκτυπο σε ζωές και στην οικονομία» δήλωσε νωρίτερα ο Άμπε στη Βουλή.

Πακέτο οικονομικών μέτρων στην Ιαπωνία

Το υπουργικό του συμβούλιο ενέκρινε επίσης ένα πακέτο μέτρων στήριξης αξίας 108,2 τρισεκ. γεν (993 δισεκ. δολαρίων) – ίσης με το 20% του ιαπωνικού ΑΕΠ—για να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος από την πανδημία στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Αυτό ξεπερνά το 11% του αμερικανικού ΑΕΠ του πακέτου μέτρων που παρουσίασε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και το 5% του ΑΕΠ του γερμανικού πακέτου.

Click4more Προειδοποίηση του ΠΟΥ: Μην χαλαρώσετε πρόωρα τα μέτρα για τον κορονοϊό

Ο Άμπε είπε επίσης ότι οι άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες θα φτάσουν τα σε 39,5 τρισεκ. γεν, ή 7% της οικονομίας, υπερδιπλάσιο του ποσού που δαπάνησε η Ιαπωνία ύστερα από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Η Ιαπωνία δεν έχει βιώσει τόσο μεγάλη εξάπλωση του κορονοϊού όπως έχει καταγραφεί σε άλλες χώρες, αλλά η πρόσφατη, σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στο Τόκιο, την Οσάκα και άλλες περιοχές οδήγησε σε αυξανόμενα αιτήματα προς τον Άμπε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα κρούσματα κορονοϊού στο Τόκιο υπερδιπλασιάστηκαν σε περίπου 1.200 την περασμένη εβδομάδα, με πάνω από 80 νέα περιστατικά να καταγράφονται σήμερα, αριθμός που είναι ο υψηλότερος στη χώρα. Πανεθνικά, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 4.000 με 93 θανάτους έως χθες.

Ο Άμπε τόνισε επίσης ότι στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν θα επιβληθεί επίσημα καραντίνα όπως σε άλλες χώρες. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει την εξουσία τους κυβερνήτες των περιφερειών να ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σπίτι τους και στις επιχειρήσεις να κλείσουν. Καθώς δεν προβλέπονται πρόστιμα για τις περισσότερες περιπτώσεις μη συμμορφώσης με τις σχετικές εκκλήσεις των αρχών, η τήρηση των μέτρων εξαρτάται κυρίως από την πίεση στον κοινωνικό περίγυρο και τον σεβασμό προς τις αρχές.

Click4more Ελπίδα! Ούτε ένας θάνατος στην Κίνα για πρώτη φορά απ’ όταν ξέσπασε η πανδημία

Η κυβερνήτης του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε δήλωσε ότι η ιαπωνική πρωτεύουσα βρίσκεται σε συνομιλίες με την κεντρική κυβέρνηση για να αποφασίσει ποιου είδους υποδομές και μονάδες θα χρειαστεί να κλείσουν ή να περιορίσουν τη λειτουργία τους, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξουν περιορισμοί για την αγορά αγαθών και φαρμάκων.

Η κυβέρνηση επίσης δεν θα ζητήσει από τις εταιρίες σιδηροδρόμων να περιορίσουν τον αριθμό των τρένων που είναι σε λειτουργία, δήλωσε ο Άμπε. Άλλες βασικές υποδομές όπως τα ταχυδρομεία και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας θα λειτουργούν, όπως και τα ATM των τραπεζών, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο NHK.

Η Ιαπωνία θα εκδώσει ποσό ρεκόρ επιπρόσθετων ομολόγων, αξίας άνω των 18 τρισεκ. γεν, για να χρηματοδοτήσει το πακέτο μέτρων, κάτι που θα αυξήσει το τεράστιο χρέος της που είναι διπλάσιο του μεγέθους της οικονομίας της.

Ενώ τα μέτρα στήριξης μπορεί να αμβλύνουν τις άμεσες επιπτώσεις από την πανδημία, βουλευτές ήδη ζητούν ακόμα μεγαλύτερες δαπάνες για να αποτραπούν χρεοκοπίες και απώλεια θέσεων εργασίας.

Αναλυτές αναμένουν ότι η οικονομία, που συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, θα καταγράψει δύο ακόμα τρίμηνα συρρίκνωσης, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να λάβουν και άλλα μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις