Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ιαπωνία: Συνεχίζεται η μακάβρια καταμέτρηση – 67 οι νεκροί από τον τυφώνα Χαγκίμπις – video

Ιαπωνία: Συνεχίζεται η μακάβρια καταμέτρηση – 67 οι νεκροί από τον τυφώνα Χαγκίμπις – video

Στους 67 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό τυφώνα Χαγκίμπις που έπληξε την Ιαπωνία το Σάββατο (12.10.2019).

Άλλοι δεκαπέντε άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Ιαπωνίας, καθώς πάνω από 100.000 μέλη σωστικών συνεργείων εξακολουθούν να αναζητούν επιζήσαντες στις ζώνες που επλήγησαν από κατολισθήσεις και πλημμύρες, έπειτα από τις βροχές «χωρίς προηγούμενο» που έφερε ο τυφώνας.

Νέες καταιγίδες το πρωί της Τρίτης, που αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες ως το βράδυ κατά τόπους, απειλούν τους κατοίκους και περιπλέκουν το έργο των σωστικών συνεργείων — πυροσβεστών, αστυνομικών, ακτοφρουρών και στρατιωτικών.

Η συνέχιση των κατακρημνίσεων ανεβάζει περαιτέρω το επίπεδο των υδάτων και κάνει ασταθές το έδαφος, επισήμανε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα, προτρέποντας εκ νέου τους κατοίκους απειλούμενων περιοχών να μη «χαλαρώσουν την προσοχή τους», αντιθέτως να παραμείνουν «σε πλήρη εγρήγορση».

“Τα κέντρα φιλοξενίας πληγέντων είναι υποχρεωμένα να υποδέχονται και άστεγους”

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι τα κέντρα υποδοχής των πληγέντων από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας Χαγκίμπις είναι υποχρεωμένα να υποδέχονται τους πάντες, αφού αποκαλύφθηκε πως ένα από τα καταφύγια αρνήθηκε να επιτρέψει σε δύο άστεγους την είσοδο ενώ η πρωτεύουσα ετοιμαζόταν για το πλήγμα του ακραίου καιρικού φαινομένου.

Τα κέντρα αυτά «πρέπει να αφήνουν να εισέρχεται κάθε άνθρωπος» που διατρέχει κίνδυνο, τόνισε ο Άμπε, ο οποίος εκφράστηκε στο βήμα του ιαπωνικού κοινοβουλίου. «Θα ερευνήσουμε τα γεγονότα και θα λάβουμε τα προσήκοντα μέτρα», πρόσθεσε.

Το προσωπικό ενός από τα κέντρα στη συνοικία Ταϊτό στο Τόκιο έδιωξε το Σάββατο δύο άστεγους επειδή δεν ήταν σε θέση να δηλώσουν διεύθυνση κατοικίας, επιβεβαίωσε στέλεχός του. Το προσωπικό είπε σε αυτούς τους ανθρώπους πως το κέντρο υποδέχεται μόνο κατοίκους περιοχών που διέτρεχαν κίνδυνο.

«Θα μελετήσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε ανθρώπους που δεν έχουν μόνιμη κατοικία σε αυτές τις καταστάσεις μελετώντας το πώς χειρίστηκαν άλλες αρχές τέτοιες καταστάσεις και εξετάζοντας διάφορες απόψεις», σημείωσε η Σουνσούκε Ταμπάτα, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών στην Ταϊτό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις