Κόσμος

Ικανοποίηση Μάας για την άρση των κυρώσεων για τον Nord Stream 2 από τις ΗΠΑ

Προσθέστε το newsit.gr στη Google

για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, χαρακτήρισε την ενδεχόμενη άρση των αμερικανικών κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της εταιρείας η οποία διαχειρίζεται τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ένδειξη καλής θελήσεως εκ μέρους των ΗΠΑ στη διαμάχη σχετικά για τον αγωγό φυσικού αερίου.

«Το αντιλαμβανόμαστε ως ένα εποικοδομητικό βήμα, το οποίο θα χαρούμε να συζητήσουμε με τους εταίρους μας στην Ουάσιγκτον», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο.

«Ο αγωγός Nord Stream 2 είναι το μόνο ζήτημα για το οποίο η Γερμανία και οι ΗΠΑ έχουν θεμελιωδώς διαφορετικές απόψεις. Πρέπει τώρα να δούμε πως το έργο αυτό δεν θα συνεχίσει να επιβαρύνει καθ΄οιονδήποτε τρόπο την πραγματικά εξαιρετική συνεργασία μας. Οι επόμενοι τρεις μήνες έως την επόμενη έκθεση (του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) θα πρέπει να αξιοποιηθούν για να συζητήσουμε ξανά τα προβληματικά σημεία του Nord Stream 2», πρόσθεσε ο Μάας.

Click4more: Οι ΗΠΑ αποσύρουν τις κυρώσεις για τον αγωγό Nord Stream 2

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου «Axios» η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθεται να παραιτηθεί από την επιβολή κυρώσεων κατά της Nord Stream 2 AΕ και του Γερμανού διευθυντή της Ματίας Βάρνινγκ. Κατά το εν λόγω δημοσίευμα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτίθεται -σύμφωνα με επικείμενη έκθεσή του προς το αμερικανικό Κογκρέσο- να επιβάλει κυρώσεις μόνο σε μερικά ρωσικά πλοία. Η έκθεση προς το Κονγκρέσο υποβάλλεται κάθε 90 ημέρες. Η προθεσμία λήγει αυτήν την εβδομάδα.

Προηγουμένως ο Μάας επιβεβαίωσε κατ΄αρχήν την έκθεση : «Ουσιαστικά έχουν καταχωρηθεί ρωσικές οντότητες και πλοία και υπήρχε μια Προεδρική Απαλλαγή (άδεια εξαίρεσης από τον Πρόεδρο) για την Nord Stream 2 AΕ και τον διευθύνοντα σύμβουλό της (CEO), ο οποίος είναι Γερμανός πολίτης». Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή τον Λευκό Οίκο.

Μετά την ολοκλήρωσή του, το αγωγός Nord Stream 2 αναμένεται να μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία. Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι το έργο αυτό θα εξαρτήσει την Ευρώπη από το ρωσικό αέριο. Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής αντιτίθενται επίσης στον αγωγό. Οι υποστηρικτές του αγωγού αντιτείνουν στους Αμερικανούς ότι αναζητούν απλώς καλύτερες ευκαιρίες πώλησης για το υγροποιημένο αέριο τους στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάρκο Ρούμπιο: «Η Επιχείρηση Epic Fury τελείωσε»
Ο Ρούμπιο είπε ότι τα ζητήματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου υψηλού βαθμού, θα επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα Τύπου «James S. Brady» στο Λευκό Οίκο
Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι επιτέθηκε στα ΗΑΕ και προειδοποιεί για «αποφασιστική αντίδραση» σε περίπτωση επιθέσεων στο Ιράν
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού απέρριψε τις κατηγορίες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΑΕ ως «αβάσιμες», ενώ κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι επιτρέπουν στις αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις να επιχειρούν από το έδαφός τους
Πύραυλος εκτοξεύεται από πλοίο κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ιρανικού ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν και στον Ινδικό Ωκεανό
Το Ιράν θεσπίζει νέο μηχανισμό κυριαρχίας για τη διέλευση πλοίων στα Στενά του Ορμούζ
Τα πλοία που σκοπεύουν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ, «αφού ειδοποιήσουν τις ιρανικές αρχές, πρέπει να λάβουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας τους»
Πλοία στα Στενά του Ορμούζ κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς, Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ:«Γυμνάζομαι τόσο πολύ, περίπου ένα λεπτό την ημέρα, αν είμαι τυχερός»
Ο Ντόναλντ Τραμπ καυχιέται συχνά για τη φυσική του κατάσταση, συγκρίνοντάς την με εκείνη του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα του 2024 λόγω προβλημάτων υγείας
Ντόναλντ Τραμπ