Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ινδία: Διαδηλωτές με… πτώματα στα χέρια ζητούν να κλείσει το εργοστάσιο όπου πέθαναν 12 άτομα (video)

Ινδία: Διαδηλωτές με… πτώματα στα χέρια ζητούν να κλείσει το εργοστάσιο όπου πέθαναν 12 άτομα (video)

Εκατοντάδες διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων μετέφεραν πτώματα, συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το χημικό εργοστάσιο απ’ όπου διέρρευσε τοξικό αέριο αυτήν την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δώδεκα άνθρωποι.

Από το βιομηχανικό δυστύχημα, στην πόλη Βισαχαπάτναμ, στη νοτιοανατολική Ινδία, τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι. Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι τρομακτικές εικόνες των κατοίκων και των ζώων που κείτονταν αναίσθητοι στους δρόμους.

Ινδοί αξιωματούχοι πήγαν σήμερα στην περιοχή για να ελέγξουν τις συνθήκες ασφαλείας στο εργοστάσιο της LG Polymers, θυγατρικής της νοτιοκορεατικής εταιρείας LG Chemical, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα πλήθος περίπου 300 ανθρώπων. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους μετέφεραν μαζί τους τρία πτώματα θυμάτων, τα οποία είχαν παραλάβει νωρίτερα από το νεκροτομείο και τα μετέφεραν πάνω σε φορεία, μέσα σε μαύρες σακούλες.

Οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν συνθήματα, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα και το κλείσιμο του εργοστασίου. Τους απώθησαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

«Είδα ανθρώπους να κουβαλούν τα παιδιά τους στην πλάτη, ψάχνοντας για νερό. Δεν μπορούσαν να κουνηθούν εξαιτίας του αερίου, νόμιζα ότι ήταν νεκροί», περιέγραψε ένας άνδρας το δυστύχημα που σημειώθηκε την Πέμπτη.

Τουλάχιστον τρία παιδιά περιλαμβάνονται στα θύματα και δεκάδες άλλα νοσηλεύονται ακόμη.

Λόγω της διαρροής, εκκενώθηκε μια αρκετά μεγάλη περιοχή γύρω από το εργοστάσιο. Η κατάσταση είναι πλέον «υπό έλεγχο», δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής του κρατιδίου Άντρα Πραντές, Γκαουτάμ Σαουάνγκ.

Οι δικαστικές αρχές έχουν ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για ανθρωποκτονία και η περιβαλλοντική υπηρεσία προς το παρόν επέβαλε πρόστιμο 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία.

Αυτή η διαρροή είναι το χειρότερο δυστύχημα αυτού του είδους που έχει συμβεί στην Ινδία μετά την καταστροφή του Μποπάλ, το 1984, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις