Κόσμος

Ινδία: Δράμα δίχως τέλος – Πεθαίνουν από τον «μαύρο μύκητα» χιλιάδες που ανάρρωσαν από κορονοϊό

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Επείγοντα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τη μουκορμύκωση, μια σπάνια και θανατηφόρα μυκητιασική λοίμωξη που προσβάλλει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι ανάρρωσαν από κορονοϊό λαμβάνουν πολλά κρατίδια στην Ινδία.

Οι αρχές της χώρας αναφέρουν ότι τα κρούσματα ανέρχονται σε χιλιάδες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μουκορμύκωση ή «μαύρος μύκητας» συνδέεται με τον διαβήτη και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό. Μόνο τον περασμένο μήνα πέθαναν στην Ινδία περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι από Covid-19.

Μετά το Ρατζαστάν, χθες, σήμερα δύο νέα κρατίδια, το Γκουτζαράτ και το Τελανγκάνα, ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν επιδημία μουκορμύκωσης. Το Νέο Δελχί και άλλες μεγάλες πόλεις άνοιξαν ειδικά κέντρα για να υποδεχθούν τους ασθενείς.

Μόνο στο κρατίδιο Μαχαράστρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.000 κρούσματα και στο Γκουτζαράτ, τη γενέτειρα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, περίπου 1.200.

Το νοσοκομείο του Αχμενταμπάντ, ένα από τα μεγαλύτερα στο Γκουτζαράτ, νοσηλεύει 371 ανέφερε ένας εκπρόσωπος. Περίπου 400 είναι οι ασθενείς στο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης Ρατζκότ.

Οι αρχές δεν είναι προς το παρόν σε θέση να διευκρινίσουν πόσοι θάνατοι οφείλονται στη μουκορμύκωση αφότου ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας της Covid-19, πριν από έξι μήνες.

Δημιουργούνται ειδικές κλίνες σε νοσοκομεία

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Νέου Δελχί, Άρβιντ Κετζρίβαλ, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν ειδικές κλινικές σε τρία νοσοκομεία της πόλης για να αποφευχθεί η εξάπλωση του «μαύρου μύκητα» και δεσμεύτηκε ότι οι ασθενείς θα λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.

Σύμφωνα με ινδικά μμε, περισσότεροι από 200 ασθενείς νοσηλεύονται με μουκορμύκωση σε αυτά τα νοσοκομεία και δεκάδες άλλοι περιμένουν να βρεθεί ένα κρεβάτι για αυτούς.

Στο Μπανγκαλόρ άνοιξαν επίσης ειδικά κέντρα για τη λοίμωξη αυτή, αλλά γέμισαν μέσα σε λίγες ώρες, όπως ανέφεραν ιατρικές πηγές.

Σε κατεπείγον μήνυμά της προς τις αρχές των κρατιδίων η κυβέρνηση τονίζει ότι πρέπει να κινητοποιηθούν χειρουργοί και ειδικοί ωτορινολαρυγγολόγοι αφού ο μύκητας επιτίθεται κυρίως στα ιγμόρεια, τη μύτη, τα μήλα του προσώπου και στην περιοχή ανάμεσα στα δόντια και τα μάτια.

Το ινδικό σύστημα υγείας ήδη αντιμετώπιζε ελλείψεις λόγω της Covid-19 και πλέον δεν διαθέτει φάρμακα για τη μουκομύκωση. Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πολλαπλασιάζονται τα μηνύματα συγγενών ασθενών οι οποίοι ζητούν βοήθεια για να βρουν φάρμακα για τη λοίμωξη αυτήν.

Ορισμένοι γιατροί εκτιμούν ότι η μουκορμύκωση πλήττει κυρίως όσους ασθενείς είχαν λάβει στεροειδή για την Covid-19. Πολλά φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που ευνοεί την εμφάνιση μυκητιάσεων.

«Η ανεξέλεγκτη χρήση στεροειδών για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 πρέπει να αποφεύγεται», δήλωσε ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου Μαχαράστρα Ρατζές Τόπε.

Άλλοι γιατροί ενοχοποιούν τις συνθήκες υγιεινής σε ορισμένα ινδικά νοσοκομεία, οι οποίες επέτρεψαν στον μαύρο μύκητα να μολύνει τους ασθενείς με Covid-19 όταν τους δόθηκε θεραπεία με οξυγόνο.

Η λοίμωξη αυτή σκοτώνει πάνω από το 50% όσων μολύνονται, μέσα σε μερικές ημέρες.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραήλ: Ο Άιζενκοτ ζητά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – «Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις
Οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο μπλοκ καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα, από την Αριστερά έως την εθνικιστική Δεξιά, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα σύνθετες
Ισραήλ
Μερτς: Οι μουσουλμάνοι που δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα να φύγουν από τη Γερμανία
Ο Μερτς επανέλαβε δήλωση του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ το 1985 ότι «οι νέοι δεν φέρουν ευθύνη για όσα συνέβησαν τότε, φέρουν όμως ευθύνη για το πώς αυτά θα αποτυπωθούν στην Ιστορία»
Ο Γερμανός καγκελάριος, Friedrich Merz
Πρόκληση Φιντάν από τα Κατεχόμενα: Μόνη λύση δύο κράτη στο νησί – Παράνομη η επίσκεψη λέει η Λευκωσία
«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, που προστίθεται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία»
Χακάν Φιντάν
Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Άκυρες οι NAVTEX, δεν έχουμε δώσει ακόμη άδεια»
Η Άγκυρα επικαλείται τα όρια που έχει γνωστοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη από τις 18 Μαρτίου 2020 - Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Σαφές το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
Στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου το γαλλικό πλοίο ABEILLE MARENGO, ενόψει των υποθαλάσσιων ερευνών για το έργο Great Sea Interconnector. Tο γαλλικό πλοίο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις προπαρασκευαστικές εργασίες που συνδέονται με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.  Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ 153