Παρασκευή, 31 Μαΐ
22oC Αθήνα

Ινδία – εκλογές: Viral «μαϊμού» βίντεο με αστέρες του Bollywood να αποδοκιμάζουν τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι

Ινδία – εκλογές: Viral «μαϊμού» βίντεο με αστέρες του Bollywood να αποδοκιμάζουν τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι
Φωτογραφία: Reuters

Viral στα social media της Ινδίας έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα «μαϊμού» βίντεο από αστέρες του Bollywood που εμφανίζονται να αποδοκιμάζουν τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Οι δυο ηθοποιοί του Bollywood φέρονται να ζητούν από τον κόσμο να ψηφίσει το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Κογκρέσου στις γενικές εκλογές που διεξάγονται στην Ινδία.

Σε ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων, στο οποίο εικονίζεται ο Ααμίρ Χαν, και σε ένα άλλο 41 δευτερολέπτων με τον Ρανβίρ Σινγκ, οι δύο ηθοποιοί του Bollywood φέρονται να λένε πως ο Μόντι δεν εκπλήρωσε τις προεκλογικές υποσχέσεις του και δεν αντιμετώπισε κρίσιμα οικονομικά ζητήματα στις δύο θητείες του στην πρωθυπουργία.

Αμφότερα τα βίντεο αυτά, που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη, τελειώνουν με το προεκλογικό σύμβολο και σύνθημα του Κογκρέσου: «Ψηφίστε Δικαιοσύνη, Ψηφίστε Κογκρέσο».

Τα δύο βίντεο έχουν θεαθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερες από μισό εκατομμύριο φορές από την περασμένη εβδομάδα, όπως διαπίστωσε το Reuters.

Ρανβίρ Σινγκ

Η διάδοσή τους υπογραμμίζει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει τέτοιο δημιουργημένο από την τεχνητή νοημοσύνη περιεχόμενο στις ινδικές εκλογές – μαμούθ που άρχισαν την Παρασκευή (19.04.2024) και θα συνεχισθούν μέχρι τον Ιούνιο.

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα ψεύτικα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη, τα λεγόμενα deepfakes, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε εκλογές αλλού στον κόσμο, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, το Πακιστάν και την Ινδονησία.

Ααμίρ Χαν

Η προεκλογική εκστρατεία στην Ινδία επικεντρωνόταν για καιρό σε δημόσιες συγκεντρώσεις και σε μια προσέγγιση πόρτα-πόρτα, ωστόσο η εντατική χρήση των WhatsApp και Facebook ως εργαλείων προεκλογικής εκστρατείας άρχισε το 2019. Οι φετινές γενικές εκλογές, στις οποίες ο Μόντι αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία, είναι οι πρώτες στις οποίες χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη.

Οι δύο ηθοποιοί έχουν δηλώσει πως τα βίντεο είναι ψεύτικα. Το Facebook, το X και τουλάχιστον οκτώ ιστότοποι που ελέγχουν τα γεγονότα έχουν ανακοινώσει πως είναι πλαστά, κάτι που επιβεβαίωσε και έλεγχος από το Reuters.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει ποιος δημιούργησε τα βίντεο. Ο Χαν εξέφρασε την ανησυχία του για τα πλαστά βίντεο που έγιναν viral και η ομάδα του Σινγκ εξετάζει την υπόθεση, σύμφωνα με εκπρόσωπο και των δύο ηθοποιών. Ο Σινγκ έγραψε την Παρασκευή στη X: «Φίλοι, προσοχή στα deepfakes».

Το γραφείο του Μόντι και ο επικεφαλής πληροφορικής του κόμματός του, του Μπαρατίγια Τζανάτα, δεν απάντησαν σε αιτήματα του Reuters για να σχολιάσουν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις