Κόσμος

Ινδία: Επικίνδυνο τοξικό νέφος πνίγει το Νέο Δελχί – 60 φορές πάνω από τα ανώτατα όρια η ρύπανση

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ένα τοξικό νέφος πνίγει το Νέο Δελχί σημαίνοντας συναγερμό σε όλες τις υπηρεσίες της Ινδίας, ενώ όλα τα σχολεία της πρωτεύουσας έκλεισαν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στους κατοίκους, που ψάχνουν απεγνωσμένα για μια ανάσα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί έφτασε σε επίπεδο πάνω από 60 φορές υψηλότερο από το ανώτατο όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με μετρήσεις της εταιρείας IQAir. Η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων PM2.5 (τα πιο επικίνδυνα γιατί διαχέονται απευθείας στο αίμα) μετρήθηκε το πρωί στα 907 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα σε ορισμένα σημεία της μεγαλούπολης της Ινδίας των 30 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τα σωματίδια PM2.5 είναι καρκινογόνα και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων.

Η πόλη έρχεται αντιμέτωπη κάθε χειμώνα με ρεκόρ ατμοσφαιρικής ρύπανσης που οφείλεται στις τοξικές αναθυμιάσεις από τα εργοστάσια και την οδική κυκλοφορία, στις οποίες προστίθενται αυτή την εποχή του χρόνου και αυτές από την εποχική καύση γεωργικών υπολειμμάτων.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και οι ασθενείς άνεμοι το χειμώνα, που διαρκεί από τα μέσα Οκτωβρίου έως τουλάχιστον τον Ιανουάριο στην Ινδία, εντείνουν το φαινόμενο.

Οι τοπικές αρχές ενεργοποίησαν το επίπεδο 4 του σχεδίου συναγερμού τους το απόγευμα της Κυριακής «προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του αέρα».

Τα περισσότερα σχολεία της περιοχής παρέμειναν σήμερα κλειστά, οι περιορισμοί της κυκλοφορίας έγιναν αυστηρότεροι και οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να προτιμήσουν τηλεργασία μέχρι νεοτέρας.

Τα σχολεία της πρωτεύουσας πραγματοποιούν σήμερα τα μαθήματα εξ’ αποστάσεως με απόφαση των αρχών, με εξαίρεση δύο τάξεις γυμνασίου λόγω της επιδείνωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Children leave for school during a smoggy morning amid the ongoing air pollution at Mansa in the northern state of Punjab, India, November 12, 2024. REUTERS

Εκτός από το κλείσιμο της πλειονότητας των τάξεων λήφθηκαν και άλλα μέτρα μεταξύ των οποίων περιορισμοί στα εργοτάξια και στην κίνηση των πετρελαιοκίνητων φορτηγών.

Η κυβέρνηση κάλεσε επίσης τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και όλους όσοι πάσχουν από καρδιακά νοσήματα ή παθήσεις του πνεύμονα να «παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα καθώς και καρκίνο του πνεύμονα.

Traffic passes on a road as the sky is enveloped with smog after Delhi's air quality turned "severe" due to alarming air pollution, in New Delhi, India, November 18, 2024. REUTERS

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο έδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για το 11,5% της θνητότητας στο Δελχί ή 12.000 θανάτους ετησίως.

Τον Οκτώβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έκρινε ότι η πρόσβαση στον καθαρό αέρα ήταν θεμελιώδες δικαίωμα, διατάσσοντας τις κεντρικές και κρατιδιακές κυβερνήσεις να δράσουν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αίγυπτος: Εκλιπαρεί για έλεος η παρουσιάστρια που καταδικάστηκε σε θάνατο για διακίνηση ναρκωτικών – «Δεν έχω καπνίσει ούτε τσιγάρο»
«Ορκίζομαι στον Παντοδύναμο Θεό, με τον πιο ισχυρό όρκο, ότι έχω αδικηθεί», έλεγε και ξαναέλεγε με δάκρυα στα μάτια, μετά την ανακοίνωση της απόφασης
Η παρουσιάστρια Σάρα Χαλίφα
Financial Times: Η μυστική επιχείρηση των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ – Navy Seals εξουδετέρωναν νάρκες για 4 μήνες
Η Τεχεράνη έχει αμφισβητήσει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς για την αποναρκοθέτηση - Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι «κανείς εκτός από το Ιράν δεν γνωρίζει τη θέση αυτών των ναρκών»
Δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμού
Απελάσεις μεταναστών από τη Γερμανία, απαγόρευση της σημαίας Pride και πατριωτισμός - Το σκληρό μανιφέστο του AfD
Το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας που σάρωσε στις εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ, θέλει να δημιουργήσει διαφορετικές τάξεις για τα προσφυγόπουλα και να «αποϊδεολογικοποιήσει» το σχολείο
Άλις Βάιντελ/Τίνο Χρούπαλλα/Ούλριχ Ζίγκμουντ 68