Κόσμος

Ινδία: Μυστηριώδης πυρετός σκότωσε 8 παιδιά μέσα σε 10 μέρες

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μετά τους σαρωτικούς μουσώνες και το φονικό κύμα του κορονοϊού, ένας «μυστηριώδης πυρετός» επελαύνει στην βόρεια Ινδία και προκαλεί ανησυχία στην ιατρική κοινότητα της χώρας. Μέχρι στιγμής στο κρατίδιο Ουτάρ Πράντες – όπως αναφέρει το Associated Press – έχουν χάσει την ζωή τους 114 άνθρωποι, με τα παιδιά να είναι η πλειοψηφία των θυμάτων.

Τα περισσότερα κρούσματα – όπως δήλωσε στο AP ο υπουργός Υγείας της Ουτάρ – ήταν από δάγκειο πυρετό, μια εποχική ιογενής λοίμωξη που εξαπλώνεται από τα κουνούπια. Υπάρχουν όμως αναφορές και για λεπτοσπείρωση, τύφο και ελονοσία.

Τα κρούσματα του δάγκειου πυρετού οφείλονταν σε ένα παθογόνο στέλεχος που ονομάζεται “D2”, όπως εξήγησε στο AP o υπουργός. «Αυτό είναι ένα διαφορετικό στέλεχος σε σύγκριση με το συνηθισμένο στέλεχος του δάγκειου πυρετού και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», προειδοποίησε. Η λεπτοσπείρωση και ο τύφος είναι βακτηριακές λοιμώξεις, ενώ η ελονοσία είναι ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια και προκαλείται από παράσιτο. Συνήθως αυξάνονται μετά την περίοδο των βροχών στην Ινδία.

Νεκρά 8 παιδιά σε 10 μέρες

Ανώτατος αξιωματούχος υγείας αναφέρει πως το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ουτάρ έχει καταγράψει πάνω από 1.200 κρούσματα πυρετού, με τις Αρχές να αναγκάζονται να τοποθετήσουν τους αρρώστους στα τμήματα που προορίζονται για τους ασθενείς με κορονοϊό. Οι περισσότεροι νοσήσαντες είναι παιδιά, τα οποία παρουσίασαν υψηλό πυρετό και ρίγη. Χαρακτηριστικά, 8 παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε 10 μέρες.

Η κατάσταση στη χώρα είναι τραγική καθώς δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια για τους μικρούς ασθενείς. «Αναγκαζόμαστε να βάζουμε τρία και τέσσερα παιδιά στο ίδιο κρεβάτι», λέει ο Utkarsh Singh. Η Ινδία έχει ένα διπλό στοίχημα να κερδίσει. Να τα βγάλει πέρα με τον κορονοϊό αλλά και το ξέσπασμα του πυρετού, με τις Αρχές να αναζητούν πόρους για την υγειονομική κρίση.

Ο δάγκειος πυρετός, δεν είναι πάντα θανατηφόρος, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία, διεύρυνση του ήπατος, διακοπή της κυκλοφορίας και θάνατο. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης της εξάπλωσης της νόσου είναι η απολύμανση για τα κουνούπια, και ο καθορισμός σκουπιδιών, παλιών ελαστικών ή άλλων αντικειμένων που βρίσκονται στο νερό.

Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, υπάρχουν αυτοσχέδιες κλινικές εξοπλισμένες με φάρμακα για την ελονοσία σε χωριά που έχουν αναφερθεί ασθενείς, ενώ γίνονται και προσπάθειες για τον καθαρισμό κατά των κουνουπιών. Στην Ινδία χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από δάγκειο πυρετό, εγκεφαλίτιδα, ελονοσία, τύφο και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού μουσώνα.

Με πληροφορίες από Associated Press

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κακοκαιρία στην Βρετανία: Ένας νεκρός στη Σκωτία από την καταιγίδα Boelo – Χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα
Δεκάδες πτήσεις ματαιώθηκαν από τα αεροδρόμια Λιντς-Μπράντφορντ της Αγγλίας, Μπέλφαστ και Τζορτζ Μπεστ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Γλασκώβης, του Εδιμβούργου, του Ινβερνές και του Αμπερντίν στη Σκωτία
Καταιγίδα
Ανατροπή και ήττα του Βούτσιτς στις βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, ιστορικό ρεκόρ ψηφοφόρων με 70% συμμετοχής - Ολονύκτιοι πανηγυρισμοί στο Βελιγράδι
«Είναι σαφές ότι χάσαμε, η Φοιτητική Λίστα κέρδισε» λέει ο πρώην πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έπειτα από 14 χρόνια στην πολιτική ηγεσία της χώρας
Βούτσιτς
46
Βεγγάζη και Τρίπολη απαντούν στον Τραμπ που χαρακτήρισε τη Λιβύη «σκα@@χώρα»: «Ήταν επισκέπτης του βρώμικου νησιού Έπσταϊν»
Ξέσπασαν Ντμπέιμπα και Χαφτάρ μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τους μετανάστες που πηγαίνουν στις ΗΠΑ από Λιβύη, Υεμένη, Αϊτή και Σομαλία
Τραμπ
Ο Νετανιάχου προειδοποιεί για «δεύτερο Ολοκαύτωμα» σε περίπτωση ήττας στις εκλογές: «Το μίσος για μένα είναι ασήμαντο στην υπαρξιακή απειλή»
«Μην μας δοκιμάζετε, θα υποστείτε δυσανάλογα αντίποινα», προειδοποίησε τους Ιρανούς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε περίπτωση επιθέσεων κατά την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών
Νετανιάχου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητική η ανακοίνωση της επικύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσθέτει τη ρητή αποδοκιμασία της ανακοίνωσης της επικύρωσης του μνημονίου, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
REUTERS 14
«Στα κάγκελα» η Ευρώπη: Πάνω από 1.300 συλλήψεις στη Γαλλία – Βανδαλισμοί σε Αλβανία και Ισπανία, νέα επεισόδια σε Ιταλία και Βέλγιο
Στην Γαλλία αναμένονται νέες κινητοποιήσεις στις 31 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου - Μαζικές διαδηλώσεις και επεισόδια στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Παρίσι
9