Κόσμος

Ινδία: Μυστηριώδης πυρετός σκότωσε 8 παιδιά μέσα σε 10 μέρες

Μετά τους σαρωτικούς μουσώνες και το φονικό κύμα του κορονοϊού, ένας «μυστηριώδης πυρετός» επελαύνει στην βόρεια Ινδία και προκαλεί ανησυχία στην ιατρική κοινότητα της χώρας. Μέχρι στιγμής στο κρατίδιο Ουτάρ Πράντες – όπως αναφέρει το Associated Press – έχουν χάσει την ζωή τους 114 άνθρωποι, με τα παιδιά να είναι η πλειοψηφία των θυμάτων.

Τα περισσότερα κρούσματα – όπως δήλωσε στο AP ο υπουργός Υγείας της Ουτάρ – ήταν από δάγκειο πυρετό, μια εποχική ιογενής λοίμωξη που εξαπλώνεται από τα κουνούπια. Υπάρχουν όμως αναφορές και για λεπτοσπείρωση, τύφο και ελονοσία.

Τα κρούσματα του δάγκειου πυρετού οφείλονταν σε ένα παθογόνο στέλεχος που ονομάζεται “D2”, όπως εξήγησε στο AP o υπουργός. «Αυτό είναι ένα διαφορετικό στέλεχος σε σύγκριση με το συνηθισμένο στέλεχος του δάγκειου πυρετού και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», προειδοποίησε. Η λεπτοσπείρωση και ο τύφος είναι βακτηριακές λοιμώξεις, ενώ η ελονοσία είναι ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια και προκαλείται από παράσιτο. Συνήθως αυξάνονται μετά την περίοδο των βροχών στην Ινδία.

Νεκρά 8 παιδιά σε 10 μέρες

Ανώτατος αξιωματούχος υγείας αναφέρει πως το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ουτάρ έχει καταγράψει πάνω από 1.200 κρούσματα πυρετού, με τις Αρχές να αναγκάζονται να τοποθετήσουν τους αρρώστους στα τμήματα που προορίζονται για τους ασθενείς με κορονοϊό. Οι περισσότεροι νοσήσαντες είναι παιδιά, τα οποία παρουσίασαν υψηλό πυρετό και ρίγη. Χαρακτηριστικά, 8 παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε 10 μέρες.

Η κατάσταση στη χώρα είναι τραγική καθώς δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια για τους μικρούς ασθενείς. «Αναγκαζόμαστε να βάζουμε τρία και τέσσερα παιδιά στο ίδιο κρεβάτι», λέει ο Utkarsh Singh. Η Ινδία έχει ένα διπλό στοίχημα να κερδίσει. Να τα βγάλει πέρα με τον κορονοϊό αλλά και το ξέσπασμα του πυρετού, με τις Αρχές να αναζητούν πόρους για την υγειονομική κρίση.

Ο δάγκειος πυρετός, δεν είναι πάντα θανατηφόρος, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία, διεύρυνση του ήπατος, διακοπή της κυκλοφορίας και θάνατο. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης της εξάπλωσης της νόσου είναι η απολύμανση για τα κουνούπια, και ο καθορισμός σκουπιδιών, παλιών ελαστικών ή άλλων αντικειμένων που βρίσκονται στο νερό.

Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, υπάρχουν αυτοσχέδιες κλινικές εξοπλισμένες με φάρμακα για την ελονοσία σε χωριά που έχουν αναφερθεί ασθενείς, ενώ γίνονται και προσπάθειες για τον καθαρισμό κατά των κουνουπιών. Στην Ινδία χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από δάγκειο πυρετό, εγκεφαλίτιδα, ελονοσία, τύφο και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού μουσώνα.

Με πληροφορίες από Associated Press

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ αποθέωσε τον εαυτό του για τον ένα χρόνο στην προεδρία των ΗΠΑ: «Ο Θεός είναι περήφανος για το έργο μου»
Κατήγγειλε τα ΜΜΕ για το ότι δεν προωθούν τα επιτεύγματά του στην οικονομία και δήλωσε ξανά πως η προσάρτηση της Γροιλανδίας στις ΗΠΑ αφορά την παγκόσμια ασφάλεια
Ντόναλντ Τραμπ
7
Τεχνικό πρόβλημα στο Air Force One που μετέφερε τον Τραμπ στο Νταβός – Επέστρεψε στη βάση Άντριους και αναχώρησε με νέο αεροσκάφος
Δημοσιογράφος που επέβαινε στο Air Force One ανέφερε ότι, αμέσως μετά την απογείωση, τα φώτα στο αεροσκάφος έσβησαν για λίγα δευτερόλεπτα
Ο Τραμπ στο Air Force One
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια επισκέφθηκαν τραυματίες του δυστυχήματος στην Κόρδοβα - Φωτογραφίες
Το βασιλικό ζεύγος ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες που νοσηλεύονται, υπογραμμίζοντας ότι η σκέψη τους βρίσκεται κοντά σε όλους όσοι επλήγησαν από το δυστύχημα
Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας συνομιλούν με τραυματίες της σιδηροδρομικής τραγωδίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο νοσοκομείο «Reina Sofia»
Η Ryanair «τρολάρει» τον Έλον Μασκ ανακοινώνοντας προς τιμήν του προσφορά «θέσεων για μεγάλους ηλίθιους» με 16,99 λίρες
Η Ryanair ξεκινά την πώληση θέσεων «Big Idiot» καθώς εντείνεται η διαμάχη με τον Elon Musk ο οποίος είχε ζητήσει να απολυθεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αφήνοντας υπονοούμενα για πιθανή εξαγορά της από τον ίδιο
Ο Έλον Μασκ και ο διευθυντής της Ryanair, Μάικλ Ο'Λίρι 6