Κόσμος

Ινδία: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης φαρμακοβιομηχανίας που έφτιαξε σιρόπι οδηγώντας στον θάνατο 21 παιδιά

Η παρτίδα του σιροπιού, που προκάλεσε τους θανάτους, είχε παρασκευασθεί από τη Sresan Pharma σε ένα από τα εργοστάσιά της στο Ταμίλ Ναντού

Στα χέρια της αστυνομίας στην Ινδία βρίσκεται ο ιδιοκτήτης της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία παρασκευάζει ένα σιρόπι για το βήχα και είναι ύποπτο ότι τους δύο τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από είκοσι παιδιών.

Ο επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας Sresan Pharmaceuticals, Γκ. Ρανγκανατάν, 75 ετών, συνελήφθη στο σπίτι του στο Τσενάι της νότιας Ινδίας στο πλαίσιο έρευνας για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας, δήλωσε αστυνομική πηγή.

Από τις αρχές Αυγούστου, τουλάχιστον 21 παιδιά, στα οποία είχε χορηγηθεί αυτό το σιρόπι, έχασαν τη ζωή τους στο κρατίδιο Μάντια Πραντές (κεντρική Ινδία), καθώς και άλλα στο κρατίδιο του Ρατζαστάν (δυτική Ινδία), έγινε γνωστό από τον τοπικό Τύπο.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, εργαστηριακά τεστ στο σιρόπι που κατανάλωσαν τα θύματα, όλα ηλικίας κάτω των 5 ετών, αποκάλυψαν την παρουσία διαιθυλενογλυκόλης (DEG), μιας ουσίας θανάσιμης ακόμα και σε μικρές δόσεις.

«Τα δείγματα που αναλύθηκαν περιείχαν ποσότητες DEG ανώτερες από τα επιτρεπτά όρια», είχε αναφέρει το υπουργείο την περασμένη εβδομάδα.

Η παρτίδα του σιροπιού, που προκάλεσε τους θανάτους, είχε παρασκευασθεί από τη Sresan Pharma σε ένα από τα εργοστάσιά της στο Ταμίλ Ναντού (νότια Ινδία).

Η πώληση αυτού του σιροπιού έχει έκτοτε απαγορευθεί σε τρία ινδικά κρατίδια. Τα αντιβηχικά σιρόπια, που παρασκευάζονται στην Ινδία, έχουν ενοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για ύποπτους θανάτους που συνδέονται με την κατανάλωσή τους και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Το 2022 είχαν θεωρηθεί υπεύθυνα για το θάνατο περισσότερων από 70 παιδιά στην Γκάμπια της Αφρικής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δημοσιογραφική έρευνα κατηγορεί την κυβέρνηση Όρμπαν ότι έστειλε «διπλωμάτες» για να κατασκοπεύσουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ
Σύμφωνα με κοινή έρευνα που διεξήγαγαν διάφορα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, η Ουγγαρία έστειλε αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών υποδυόμενους τους διπλωμάτες για να διεισδύσουν στα θεσμικά όργανα της ΕΕ
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν