Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ινδονησία – Τσουνάμι: Η έκρηξη του ηφαιστείου μια μέρα πριν την καταστροφή

Ινδονησία τσουνάμι ηφαίστειο
Φωτογραφία Reuters

Οι εικόνες προκαλούν δέος. Το ηφαίστειο Κρακατόα που θεωρείται πως προκάλεσε το τσουνάμι στην Ινδονησία έχει καταγραφεί να εκρήγνυται μια μέρα πριν αλλά και μετά την καταστροφή με τους 281 νεκρούς.

Το ηφαίστειο Κρακατόα και η νέα έκρηξη που προκλήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (22.12.2018) θεωρείται πως είναι η αιτία του τσουνάμι που “χτύπησε” τις παράκτιες περιοχές στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα στην Ινδονησία, παρασύροντας στο θάνατο τουλάχιστον 281 ανθρώπους.

Ένα video που έφερε στο φως ο Guardian δείχνει τη στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου μία μέρα πριν από το φονικό τσουνάμι στην Ινδονησία αλλά και τις ώρες μετά την καταστροφή.

Οι εικόνες της έκρηξης μια μέρα πριν την τραγωδία καταγράφηκαν από μέλη του Φορέα Διατήρησης Φυσικών Πόρων της Ινδονησίας.

Στο βίντεο ακούγονται οι ήχοι της έκρηξης καθώς το ηφαίστειο βγάζει λάβα και στάχτη. Ήχοι που μόνο τρόμο προκαλούν.

https://youtu.be/V3PSkKEmJos

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων αναφέρουν πως το τσουνάμι στην Ινδονησία προκλήθηκε όταν μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, μια πλευρά του κατέρρευσε και ο όγκος που έπεσε στη θάλασσα ώθησε το νερό προς τις ακτές.  

Το Ανάκ Κρακατόα ήταν ενεργό από τον περασμένο Ιούνιο.

Το ηφαίστειο Κρακατόα βρίσκεται στο Στενό Σούντρα, ανάμεσα στην Ιάβα και τη Σουμάτρα, ενώνοντας ουσιαστικά τον Ινδικό Ωκεανό με τη Θάλασσα της Ιάβας.

Η ιστορία του προκαλεί επίσης δέος. Το 1883, σημειώθηκε μια από τις χειρότερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία. Περίπου 36.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη του Κρακατόα. Η ηφαιστειακή τέφρα τότε έφτασε ακόμη και στην αμερικανική ήπειρο.

Η γεωμορφολογία των νησιών της περιοχής άλλαξε μάλιστα ύστερα από την έκρηξη και το ηφαίστειο Κρακατόα εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα. Ωστόσο, γύρω στο 1930 ένα νέο νησί εμφανίστηκε περίπου στην ίδια τοποθεσία, επίσης με ένα ηφαίστειο που συνεχίζει να ανεβαίνει κάθε χρόνο. Στην Ινδονησία βαφτίστηκε «Anak Krakatau», που σημαίνει ο «γιος του Κρακατόα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις