Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

ΗΠΑ: 12 νεκροί σε επεισόδια με πυροβολισμούς το Σαββατοκύριακο (video)

ΗΠΑ: 12 νεκροί σε επεισόδια με πυροβολισμούς το Σαββατοκύριακο (video)

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σε επεισόδια με πυρονολισμούς, σύμφωνα με την αστυνομία και αμερικανικά ΜΜΕ.

Το κύμα των επεισοδίων στοίχισε τη ζωή ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, στις πολιτείες Νιού Τζέρσεϊ, Νότια Καρολίνα, Τζόρτζια, Οχάιο και Μινεσότα.

Το βράδυ του Σαββάτου, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν από σφαίρες στη διάρκεια γιορτής στο Κάμντεν, στο Νιού Τζέρσεϊ, ανέφερε η αστυνομία.

Στη Νότια Καρολίνα, 14χρονη σκοτώθηκε και άλλοι δεκατέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν εν μέσω συναυλίας.

Στην Ατλάντα, στην Τζόρτζια, αστυνομικοί βρήκαν τρεις ανθρώπους νεκρούς από σφαίρες νωρίς το πρωί χθες όταν έφθασαν στον χώρο όπου είχαν κληθεί επειδή ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν μπροστά σε μπαρ στη Γιάνγκσταουν, στο Οχάιο, επίσης νωρίς χθες Κυριακή, ενώ 16χρονη σκοτώθηκε και επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σε πάρκο στο Κολόμπους.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, στη Μινεάπολη, στη Μινεσότα, την παραμονή πορείας που οργανώθηκε χθες Κυριακή για την απότιση φόρου τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ. Σύμφωνα με την αστυνομία της Μινεάπολης, ένας ύποπτος συνελήφθη κι ένας δεύτερος σκοτώθηκε.

Πρόταση Μπάιντεν για περιορισμό της κρίσης

Τα επεισόδια αυτά προστέθηκαν σε σειρά παρόμοιων στις ΗΠΑ τους τελευταίες μήνες: σε εγκατάσταση της FedEx στην Ινδιανάπολη, σε κτίριο γραφείων στην Καλιφόρνια, σε παντοπωλείο στο Μπόλντερ του Κολοράντο, σε ινστιτούτα μασάζ και σπα στην Ατλάντα.

Ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε έξι μέτρα με σκοπό να περιοριστεί η κρίση, ανάμεσά τους την πρόταση να τερματιστεί η κυκλοφορία των «όπλων-φαντασμάτων», που δεν έχουν σειριακούς αριθμούς ή πωλούνται συναρμολογούμενα, σε κιτ, και η πρόταση να ενισχυθούν οι έλεγχοι του ιστορικού των αγοραστών όπλων.

Εκτίναξη των περιστατικών με πυροβολισμούς

Πέρα από τα mass shootings, γενικά τα βίαια επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων – συμπεριλαμβανομένων συμβάντων που δεν προβάλλονται ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ, όπως επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας ή μεταξύ γνωστών – γνώρισαν μεγάλη αύξηση στη χώρα τον τελευταίο χρόνο.

Οι πωλήσεις πυροβόλων όπλων απογειώθηκαν από την έναρξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Το 2020 ήταν μια από τις χρονιές με τα περισσότερα θύματα σε βίαια επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ. Ως εδώ το 2021, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 200 mass shootings, βίαια επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα, κατά τον ορισμό των αμερικανικών αρχών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις