Κόσμος

ΗΠΑ: 22,5 χρόνια φυλάκιση στον Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Σε κάθειρξη 22 ετών και έξι μηνών καταδικάστηκε ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος δικαζόταν για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, πριν από έναν χρόνο, στη Μινεάπολη.

Το βίντεο του θανάτου του 46χρονου Φλόιντ, πεσμένου μπρούμυτα στο έδαφος και δεμένου με χειροπέδες, να φωνάζει ότι «δεν μπορεί να αναπνεύσει» καθώς ο λευκός αστυνομικός είχε γονατίσει στον λαιμό του, έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας σοκ αλλά και πυροδοτώντας ένα πρωτοφανές κίνημα κατά της αστυνομικής βίας.

«Το δικαστήριο σας καταδικάζει σε φυλάκιση για μια περίοδο 270 μηνών, δηλαδή δέκα περισσότερα χρόνια» από όση είναι η ποινή που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις από τον ποινικό κώδικα της Μινεσότας, είπε ο δικαστής Πίτερ Κάχιλ. «Η απόφασή μου δεν βασίζεται στο συναίσθημα ή στη συμπόνια (…) ούτε στην κοινή γνώμη», πρόσθεσε, τονίζοντας: «Δεν επιδιώκω να στείλω ένα μήνυμα».

Μετά την ανακοίνωση της ποινής, ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ σχολίασε ότι πρόκειται για μια απόφαση που λειτουργεί υπέρ της «συμφιλίωσης» του έθνους

Στη σύντομη δήλωσή του προς το δικαστήριο, πριν από την ανακοίνωση της ποινής, ο Σόβιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Φλόιντ.

«Λόγω των εκκρεμών νομικών ζητημάτων δεν είμαι σε θέση να κάνω μια επίσημη δήλωση σε αυτό το στάδιο αλλά, με λίγα λόγια, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια Φλόιντ». «Στο μέλλον θα υπάρξουν νέες πληροφορίες, ελπίζω ενδιαφέρουσες, που θα σας φέρουν τη γαλήνη», πρόσθεσε.

Μίλησε πρώτη φορά δημοσίως

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην αστυνομικός μίλησε δημοσίως, μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού, δεδομένου ότι δεν είχε καταθέσει ούτε στη δίκη του, τον Μάρτιο.

Η οικογένεια του Φλόιντ νωρίτερα ζήτησε από το δικαστήριο να επιβάλει στον Σόβιν τη «μέγιστη» ποινή, δηλαδή κάθειρξη 40 ετών.

«Γιατί; Τι σκεφτόσασταν όταν γονατίσατε στον λαιμό του αδελφού μου ενώ ξέρατε ότι δεν συνιστούσε απειλή;» ρώτησε τον 45χρονο πρώην αστυνομικό ο αδελφός του Φλόιντ, Τέρενς

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει από πολλούς συγγενείς του Φλόιντ να απευθυνθούν στον δικαστή Πίτερ Κάχιλ της κομητείας Χένεπιν. Πρώτη ξεκίνησε, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, η 7χρονη κόρη του θύματος, Τζιάνα. «Τον ζητάω συνέχεια. Ο μπαμπάς μου πάντα με βοηθούσε να πλύνω τα δόντια μου», είπε το κορίτσι. Όταν την ρώτησαν τι θα του έλεγε αν μπορούσε να τον ξαναδεί, απάντησε: «Μου λείπεις και σ’ αγαπώ».

Η μητέρα του Ντέρεκ Σόβιν, από την πλευρά της, διαβεβαίωσε ότι ο γιος της έχει «καλή καρδιά», παρά την εικόνα που έχει περάσει στα μέσα ενημέρωσης. «Είναι ένας ήσυχος, έντιμος και αμερόληπτος άνθρωπος. Σκεφτόταν και ξανασκεφτόταν τα γεγονότα» της 25ης Μαΐου 2020, είπε η Κάρολιν Παουλέντι. «Είδα το τίμημα που πλήρωσε και δεν νομίζω ότι μια βαριά ποινή θα ήταν καλή για αυτόν», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μετέωρη η «αποκλιμάκωση» που υποσχέθηκε ο Τραμπ στη Μινεάπολη - «Ο δήμαρχος Φρέι παίζει με τη φωτιά»
Ο Τζέικομπ Φρέι είχε δηλώσει ότι «δεν θα εφαρμόσει τους ομοσπονδιακούς νόμους περί μετανάστευσης» με τον Αμερικανό πρόεδρο να απαντά ότι «η δήλωση αποτελεί πολύ σοβαρή παραβίαση του νόμου»
Διαδηλωτές συμμετέχουν σε διαμαρτυρία για τον θανάσιμο πυροβολισμό του Alex Pretti από ομοσπονδιακούς πράκτορες μετανάστευσης στο Μινεάπολις
Σε δίκη δύο Γάλλοι streamers για τον θάνατο ενός 46χρονου σε live μετάδοση – Έκαναν βίντεο με βασανισμούς και ωμή βία
Η έρευνα ξεκίνησε μετά την αποκάλυψη βίντεο όπου το θύμα δεχόταν προσβολές και χτυπήματα, τον απειλούσαν σε ζωντανή μετάδοση, στο κανάλι του, το οποίο είχε συγκεντρώσει σχεδόν 200.000 ακολούθους
Ο 46χρονος Ζαν Πορμανόβ
Η Αρχιεπίσκοπος Σάρα Μαλάλι έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας – Επεισόδιο προκάλεσε κληρικός
Ο διορισμός της προκάλεσε κριτική από ορισμένους συντηρητικούς στο παγκόσμιο δίκτυο των Αγγλικανών που αντιτίθενται στη χειροτονία των γυναικών
Η Αρχιεπίσκοπος Σάρα Μαλάλι
Θηριώδη κύματα παρέσυραν και έπνιξαν 13χρονη στη Μάλτα: Αγνάντευε τη θάλασσα με την οικογένειά της σε πεζόδρομο
Η σορός του κοριτσιού βρέθηκε παγιδευμένη σε βράχους στον πυθμένα της θάλασσας και ανασύρθηκε από τους δύτες - Τα κύματα παρέσυραν τον πατέρα και τον αδερφό της οι οποίοι κατάφεραν να κολυμπήσουν και να σωθούν
Μάλτα