Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

ΗΠΑ: O Μεξικανός πρώην υπουργός κατηγορείται στις ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών

ΗΠΑ
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Ο Μεξικανός πρώην υπουργός Άμυνας Σαλβαδόρ Σιενφουέγος (2012-2018) κατηγορείται στις ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με έγγραφο που κοινοποιήθηκε από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Μπρούκλιν και ο κατηγορούμενος αναμένεται να παρουσιαστεί αργότερα σήμερα ενώπιον δικαστή στο Λος Άντζελες.

Κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με στόχο την παραγωγή, εισαγωγή στις ΗΠΑ και διανομή ηρωίνης, κοκαΐνης και μεθαμφεταμίνης, καθώς και για ξέπλυμα χρήματος για την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2017, όταν ήταν υπουργός.

Παρασκήνιο…

Ο πρώην υπουργός Άμυνας έκανε χρήση της εξουσίας του για να προστατεύει το Καρτέλ Μπελτράν Λέιβα διευθύνοντας επιχειρήσεις σε αντίπαλες ομάδες, βοηθώντας στην εύρεση σκαφών για τη μεταφορά ναρκωτικών και οργανώνοντας συναντήσεις με άλλους διεφθαρμένους αξιωματούχους, ανέφερε ένα κατηγορητήριο των ΗΠΑ.

Ο Σιενφουέγος λάμβανε δωροδοκίες ως αντάλλαγμα για την προστασία, η οποία περιελάμβανε προειδοποίηση μελών των καρτέλ για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που του απαγγέλλει κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος.

Σε βάρος του πρώην υπουργού απαγγέλθηκαν πέντε κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών επικαλούμενος την Γενική Πρόξενο του Μεξικού στο Λος ‘Αντζελες Μαρσέλα Σελόριο.

Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον υπουργό Άμυνας του πρώην προέδρου του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες την Πέμπτη με ένταλμα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις