Κόσμος

ΗΠΑ: Αφροαμερικανός που πέρασε 48 χρόνια στη φυλακή για φόνο που δεν έκανε, θα λάβει αποζημίωση 7 εκατ. δολαρίων

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο 71χρονος Αφροαμερικανός Glynn Simmons, θα λάβει αποζημίωση 7,15 εκατομμυρίων δολαρίων διότι παρέμεινε φυλακισμένος για σχεδόν μισό αιώνα, για φόνο που δεν διέπραξε, στην πολιτεία Οκλαχόμα των ΗΠΑ.

Όταν αθωώθηκε πέρυσι, ο Glynn Simmons έγινε ο φυλακισμένος που πέρασε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη φυλακή άδικα στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το εθνικό μητρώο αθωώσεων.

Αφού απαλλάχθηκε, έπειτα από 48 χρόνια, έναν μήνα και 18 ημέρες φυλάκισης, υπέβαλε μήνυση και αγωγή εναντίον της πόλης Έντμοντ, στην Οκλαχόμα, κι εναντίον επιθεωρητή της αστυνομίας που διαδραμάτισε ρόλο στη σύλληψή του.

Τη Δευτέρα (12.08.2024), το δημοτικό συμβούλιο της Έντμοντ ενέκρινε εξωδικαστικό συμβιβασμό, για να αποφύγει το ενδεχόμενο η υπόθεση να μετατραπεί σε δικαστική μάχη, δείχνουν δημόσια έγγραφα.

Η αποζημίωση τερματίζει «εν μέρει» τη μήνυση «εναντίον της πόλης και της αστυνομίας» που χρησιμοποίησαν παραποιημένα τεκμήρια για κατηγορήσουν τον Simmons «για φόνο», εξήγησαν δικηγόροι του σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν προχθές Τρίτη.

«Ο Simmons πέρασε τραγικά μακρύ χρονικό διάστημα στη φυλακή, για έγκλημα που δεν είχε διαπράξει», επέμεινε η Ελίζαμπεθ Γουάνγκ, μέλος της ομάδας των δικηγόρων του.

«Μολονότι δεν θα ανακτήσει ποτέ τον χρόνο αυτό, η συμφωνία με τον δήμο της Έντμοντ θα του επιτρέψει να προχωρήσει, ενώ συνεχίζει να διεκδικεί τα δικαιώματά του» μαχόμενος εναντίον της πόλης Οκλαχόμα και του επιθεωρητή, πρόσθεσε.

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, ο δήμος της Έντμοντ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο Glynn Simmons, κι ακόμη ένας άνδρας, ο Ντον Ρόμπερτς, είχαν καταδικαστεί σε θάνατο το 1975 για τον φόνο υπαλλήλου κάβας, 30 ετών, κατά τη διάρκεια ληστείας στην Έντμοντ. Κατόπιν η ποινή τους μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Η καταδίκη των δύο ανδρών είχε βασιστεί στην κατάθεση της μοναδικής μάρτυρα, πελάτισσας του καταστήματος, έφηβης η οποία τραυματίστηκε στο κεφάλι από σφαίρα κατά τη διάρκεια της ληστείας, αλλά επέζησε.

Η έφηβη τους αναγνώρισε ανάμεσα σε άλλους υπόπτους που της παρουσίασαν αστυνομικοί, όμως μεταγενέστερη έρευνα έθεσε υπό αμφισβήτηση της αξιοπιστία της αναγνώρισης.

Κατά τη διάρκεια της δίκης τους, οι κατηγορούμενοι εξήγησαν —μάταια— πως δεν βρίσκονταν καν στην Οκλαχόμα την ημέρα που διαπράχθηκε η δολοφονία.

Η καταδίκη του Simmons, ακυρώθηκε τον Ιούλιο του 2023 από την αμερικανική δικαιοσύνη. Ανακηρύχθηκε επίσημα αθώος τον Δεκέμβριο.

Ο άλλος άνδρας που είχε καταδικαστεί για την υπόθεση, ο Ντον Ρόμπερτς, αφέθηκε ελεύθερος το 2008, σύμφωνα με το εθνικό μητρώο αθωώσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Politico: Πώς ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ πυροδότησε κατά λάθος μια αλβανική εξέγερση
Φλαμίνγκο, μια παρθένα ακτογραμμή και ένα λαμπερό θέρετρο με την οικονική επένδυση του Τζάρεντ Κούσνερ προκάλεσαν τις μεγαλύτερες πολιτικές διαδηλώσεις στη σύγχρονη ιστορία της Αλβανίας
Protesters hold banners and placards during a protest against a luxury resort, a plan by a company linked to Donald Trump's son-in-law, Jared Kushner, on an environmentally sensitive part of the Adriatic coast, in Tirana, Albania, June 12, 2026. REUTERS/Valdrin Xhemaj
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ απέκτησε το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ
Το αστέρι του Μπέκαμ αναγνωρίζει την λαμπρή καριέρα του, κατά τη διάρκεια της οποίας ξεπέρασε τον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και να έγινε μια εξέχουσα προσωπικότητα στη μόδα, το lifestyle και την ποπ κουλτούρα
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ποζάρει μπροστά στο αστέρι του, μετά την αποκάλυψή του στο «Walk of Fame» του Χόλιγουντ στο Λος Άντζελες