Κόσμος

ΗΠΑ: Άλλαξε πορεία το μπαλόνι της Κίνας – Το Πεντάγωνο είναι σίγουρο ότι πρόκειται για κατασκοπευτικό

Άλλαξε πορεία το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας και πλέον πετά προς τα ανατολικά αλλά παραμένει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, περίπου 60.000 πόδια πάνω από το κεντρικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα (3.2.2023) το Πεντάγωνο και διευκρίνισε ότι μπορεί να παραμείνει εκεί για λίγες ακόμη ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου των ΗΠΑ, ο στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ, αρνήθηκε να διευκρινίσει πού ακριβώς βρίσκεται το μπαλόνι της Κίνας, λέγοντας ότι δεν θέλει να μπει σε έναν κύκλο ενημερώσεων «ώρα με την ώρα».

Ο ίδιος τόνισε πως το μπαλόνι έχει ένα μεγάλο ωφέλιμο φορτίο και κάτω από αυτό υπάρχει ένα εξάρτημα παρακολούθησης αλλά δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για τους ανθρώπους στο έδαφος και όσοι θέλουν μπορούν να κοιτούν ψηλά.

Το Πεντάγωνο, εξήγησε, δεν έχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι το μπαλόνι φέρει πυρηνικό ή ραδιενεργό υλικό, ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν αντιδράσει έντονα, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να αναβάλλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα.

Από τη μεριά της, η Κίνα ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τις ΗΠΑ, μιλώντας για ένα «μη στρατιωτικό» αερόπλοιο που παρασύρθηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο αφού παρεξέκλινε της προβλεπόμενης πορείας του και πως κάνει μετεωρολογικές έρευνες.

Ερωτηθείς για την κινεζική μεταμέλεια, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου απάντησε: «Το γεγονός είναι ότι πρόκειται για ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι», αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει χθες πως παρακολουθεί το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ, περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, διαβεβαιώνοντας πως δεν εγείρει κάποια «απειλή».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στρατιωτικά ηγετικά στελέχη εξέτασαν το ενδεχόμενο να το καταρρίψουν πάνω από τη Μοντάνα την Τετάρτη, αλλά τελικά συνέστησαν στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μην προχωρήσουν με αυτή την επιλογή, λόγω του κινδύνου ασφαλείας από συντρίμμια.

Ωστόσο στη σημερινή του ενημέρωση ο Ράιντερ ανέφερε ότι το Πεντάγωνο επανεξετάζει τις επιλογές του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραηλινή αποστολή στο Κάιρο για την επιστροφή της σορού του τελευταίου ομήρου στη Γάζα
Το Ισραήλ επιχειρεί να κλείσει την υπόθεση του Ραν Γκβίλι, του τελευταίου ομήρου που παραμένει στη Γάζα, με στρατό και υπηρεσίες πληροφοριών να κινητοποιούνται για την επιστροφή της σορού του
Μέλη της Χαμάς παραδίδουν το πτώμα ισραηλινού ομήρου στον Ερυθρό Σταυρό
Ο Γερμανός πρόεδρος καλεί τους Βρετανούς να κλείσουν το κεφάλαιο του Brexit – «Don’t look back in anger», είπε, παραπέμποντας στους Oasis
Σε επίσημη επίσκεψη, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προτρέπει το Λονδίνο να ανοικοδομήσει τους δεσμούς του με την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τον εμβληματικό στίχο «Don’t look back in anger» ενώπιον των βουλευτών
Ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ
ΝΑΤΟ: «Η συμμαχία πρέπει να είναι έτοιμη για για αύξηση υβριδικών επιθέσεων» λέει o ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης
Ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης εκτιμά ότι νέα περιστατικά συνδυαστικών επιθέσεων είναι αναπόφευκτα, την ώρα που αρκετές πρόσφατες ενέργειες αποδίδονται στη Ρωσία
Ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ Στρατηγός Αλέξους Γκρίνκεβιτς
Ισραήλ: Ο υποστράτηγος Ρόμαν Γκόφμαν νέος διοικητής της Μοσάντ με ιδεολογική «σφραγίδα» Νετανιάχου
Ο Ρόμαν Γκόφμαν θα είναι ο επόμενος διοικητής της ισραηλινής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών — Mια επιλογή που επιβεβαιώνει την ιδεολογική σφραγίδα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον τομέα της ασφάλειας
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Μελάνια Τραμπ: «Επτά παιδιά επαναπατρίστηκαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία – Στόχος μας η επανένωση οικογενειών»
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έχει εξασφαλίσει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και ορισμένα παιδιά έχουν επιστρέψει στις οικογένειες τους
Παιδιά στην Ουκρανία