Σάββατο, 18 Μαΐ
23oC Αθήνα

ΗΠΑ: Αν η Τουρκία αγοράσει τους S-400, τότε F-35 γιόκ!

F-35

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ήδη εξετάζει εναλλακτικές πηγές για την παραγωγή των F-35, ανέφερε η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Έλεν Λόρντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν την Τουρκία στο πρόγραμμα των μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35 σε σχέση με την πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει από την Μόσχα τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400.

Την δήλωση αυτή έκανε προς τους δημοσιογράφους η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας κατά την διάρκεια ενημέρωσης, Έλεν Λόρντ.

«Ήδη εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα δουλεύουμε, εξετάζοντας εναλλακτικές πηγές που σχετίζονται με την αλυσίδα προμηθειών του προγράμματος των F-35, οι οποίες βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Τουρκία. Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε την συνεργασία με την Τουρκία και ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσουν για την αντιαεροπορική τους άμυνα ένα σύστημα που θα ανταποκρίνεται στο (στις προδιαγραφές) ΝΑΤΟ», δήλωσε η Λόρντ.

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 μπορεί να αυξήσει το κόστος του και να επιβραδύνει την παραγωγή ανταλλακτικών, επεσήμανε η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας. «Βλέπουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια ενδεχόμενη επιβράδυνση των προμηθειών στην διάρκεια των επόμενων δύο ετών, και αυτό ενδέχεται να επηρεάσει το κόστος. Ωστόσο αυτή την στιγμή θεωρούμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τους δύο αυτούς παράγοντες», πρόσθεσε η Λορντ.

Η Λορντ δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί το αμερικανικό Πεντάγωνο για να βρει αντικαταστάτη στην θέση της Τουρκίας είτε μεταξύ των εταιρειών του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, είτε μεταξύ των ξένων συμμάχων της Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του προγράμματος των F-35. «Διευκρινίζουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα» επεσήμανε η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποιεί την Τουρκία με έξοδο από το πρόγραμμα των F-35. Πριν από μία εβδομάδα ο τότε εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας -που σήμερα ορίστηκε και επίσημα υπουργός-, Πάτρικ Σάναχαν, είχε υποστηρίξει: «Αν η Τουρκία κρίνει ότι οι S-400 είναι η απόφαση που θέλει να πάρει, τότε θα πρέπει να μεταφέρουμε την παραγωγή των F-35 εκτός Τουρκίας». Αποκάλυψε μάλιστα ότι συναντήθηκε με στελέχη των εταιρειών Lockheed Martin και United Technologies για να συζητήσει τις πιθανές επιλογές της αμερικανικής κυβέρνησης.

Απέναντι σε αυτές τις προειδοποιήσεις -ή και απειλές- των ΗΠΑ για τα F-35, η θέση της Τουρκίας έχει διατυπωθεί από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα την επομένη της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ντόναλν Τραμπ. Αν εξαιρεθούμε από το πρόγραμμα των F-35, τότε το πρόγραμμα θα καταρρεύσει, είχε υποστηρίξει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις