Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

ΗΠΑ: Αναπτύσσουμε νέους πυραύλους εδάφους – αέρος ως απάντηση στη Ρωσία

ΗΠΑ: Αναπτύσσουμε νέους πυραύλους εδάφους – αέρος ως απάντηση στη Ρωσία
Reuters (αρχείο)

Επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων πυραύλων μετά την αποχώρησή τους από τη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF) οι ΗΠΑ, ανακοινώνει το αμερικανικό Πεντάγωνο.

“Τώρα, που αποχωρήσαμε, θα επιδιώξουμε ολοκληρωτικά την ανάπτυξη αυτών των συμβατικών πυραύλων εδάφους – αέρος σε μια προσεκτική απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας“, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ.

Ο Έσπερ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει να ερευνούν συστήματα πυραύλων το 2017, παραμένοντας όμως εντός του πεδίου εφαρμογής της συνθήκης INF.

Η έρευνα αυτή ήταν μια απάντηση στη μη συμμόρφωση της Μόσχας, όπως κατηγορεί η Ουάσινγκτον, στη συνθήκη. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε “κινητά, συμβατικά συστήματα, εδάφους – αέρος, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων”, διευκρίνισε ο Έσπερ.

Ο Αμερικανός υπουργός επέρριψε εκ νέου στην Μόσχα την ευθύνη για τον τερματισμό της INF, σημειώνοντας ότι η Ρωσία διέπραξε “διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της συνθήκης για αρκετά χρόνια και κατά τη διάρκεια αρκετών αμερικανικών κυβερνήσεων”.

“Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα: η Ρωσική Ομοσπονδία παράγει και εκμεταλλεύεται μια επιθετική ικανότητα που απαγορευόταν από τη συνθήκη INF”, πρόσθεσε.

“Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η θέση του ΝΑΤΟ είναι ενιαία και ξεκάθαρη: η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη INF, οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι”, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις