Κόσμος

ΗΠΑ: Ανεμβολίαστο το 97% των τελευταίων 100.000 νεκρών λόγω κορονοϊού

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σχεδόν όλοι όσοι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες ήταν ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με την εφημερίδα «The New York Times. Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι περισσότεροι νεκροί εντοπίζονται στον αμερικανικό Νότο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα η νέα και ανησυχητική αύξηση των θανάτων στη διάρκεια του καλοκαιριού σημαίνει ότι η επιδημία του κορονοϊού είναι η πιο θανατηφόρα στην ιστορία των ΗΠΑ. Επικαλούμενη στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τονίζει ότι από τους 100.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους λόγω του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, μόνον 2.900 ήταν εμβολιασμένοι, δηλαδή ποσοστό 2,9%.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα η πανδημία «χτυπάει» κυρίως τις πολιτείες του αμερικανικού Νότου, όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι χαμηλότερο συγκριτικά με τις Βόρειες περιοχές, οι οποίες επλήγησαν περισσότερο κατά τα πρώτα κύματα.

Σημειώνεται ότι από τις 16 Ιουνίου η πολιτεία του Μισισιπή, όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων δεν υπερβαίνει το 45%, έχει καταγράψει σχεδόν 80 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Στη γειτονική Λουιζιάνα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται περίπου στο 46%, έχουν καταγραφεί σχεδόν 70 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους.

Στον αντίποδα, πολιτείες όπως η Μασαχουσέτη, η Νέα Υόρκη και το Μέιν, όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων κυμαίνεται από το 65% έως το 69%, οι θάνατοι λόγω κορονοϊού δεν υπερβαίνουν τους 18 ανά 100.000.

Οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν σχεδόν 11 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους εάν νοσήσουν σε σύγκριση με τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με έρευνα του CDC, που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο λαμβάνοντας υπόψη την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα. Διατρέχουν επίσης πενταπλάσιο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό και υπερδεκαπλάσιο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο. Η μελέτη, η οποία εκτείνεται από τον Απρίλιο έως τα μέσα Ιουλίου, χρησιμοποίησε δεδομένα από 10 πολιτείες.

Αυξάνονται οι νεκροί στις μικρότερες ηλικίες

Το νεότερο κύμα, που οφείλεται πρωτίστως στη μετάλλαξη Δέλτα, συνοδεύεται από την απότομη αύξηση των θανάτων στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των NYT. Περίπου το 40% των 100.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τα μέσα Ιουνίου ήταν κάτω των 65 χρόνων.

Πριν από λίγες ημέρες οι θάνατοι από COVID-19 στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 700.000. Η φονικότερη πανδημία στην νεότερη παγκόσμια Ιστορία, η αποκαλούμενη «ισπανική» γρίπη (1918-19), είχε προκαλέσει περίπου 675.000 θανάτους στην Αμερική.

Στο αποκορύφωμα του δεύτερου κύματος, τον χειμώνα του 2020-21, όταν η διαθεσιμότητα των εμβολίων ήταν πολύ περιορισμένη, πέθαναν 200.000 ασθενείς σε διάστημα 70 ημερών. Αντίθετα, οι τελευταίοι 100.000 θάνατοι καταγράφηκαν σε διάστημα 105 ημερών, παρά τη διασπορά της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αμερικανικά χτυπήματα στο Ιράν σε αντίποινα για την κατάρριψη του ελικοπτέρου Απάτσι και «απάντηση» της Τεχεράνης
«Πιστεύω ότι η ανταπόδοση θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρή», είπε ο Τραμπ στο ABC λίγο πριν τις νέες αμερικανικές επιθέσεις - Η Τεχεράνη «απάντησε» με πυραύλους και drones εναντίον αμερικανικών στόχων
Αμερικανικό ελικόπτερο Apache
Ισπανία: «Πολύ ανησυχητική για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης» η εγκατάλειψη του σχεδίου για την κατασκευή μαχητικού αεροσκάφους Scaf
Το φιλόδοξο σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεροπορικής μάχης νέας γενιάς, που θα συνδύαζε επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Margarita Robles, Minister of Defence, during a government control session in the Senate, 9 June 2026, in Madrid (Spain). The government faces questions from the opposition in the Senate on security and protests, defence spending, health, housing, corruption and migration.
Σκανδιναβία και Βαλτική πιέζουν για «fast track» ένταξη της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ – Η κοινή ανακοίνωση
Στη σύνοδο παρενέβη μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Γαλλίας για την ασφάλεια της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ
Ουκρανία 15