Κόσμος

ΗΠΑ: Αψηφώντας τους ειδικούς ο Μνιούτσιν «βλέπει» επανεκκίνηση της οικονομίας τον Μάιο

Ο υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνιούτσιν δήλωσε σήμερα πως η αμερικανική οικονομία μπορεί να επανεκκινήσει τον Μάιο, παρά τις εκτιμήσεις πολλών ιατρών ειδικών που τονίζουν ότι τα μέτρα για το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την κοινωνική αποστασιοποίηση θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να νικηθεί ο κορονοϊός.

Σε ερώτηση που του έγινε στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, αν πιστεύει ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να θέσει εκ νέου σε λειτουργία την αμερικανική οικονομία τον Μάιο, ο Μνιούτσιν απάντησε καταφατικά.

«Μόλις ο πρόεδρος αισθανθεί άνετα με τα ιατρικά ζητήματα, κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να μπορούν οι αμερικανικές εταιρείες και οι Αμερικανοί εργαζόμενοι να αρχίζουν να δουλεύουν και να έχουν τη ρευστότητα που χρειάζονται για να λειτουργούν την επιχείρηση στο ενδιάμεσο».

Ωστόσο, οικονομολόγοι προειδοποιούν ενάντια στην επαναφορά μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε εργασιακούς χώρους πολύ γρήγορα, διότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει νέα εξάπλωση του ιού και να προκαλέσει ένα μεγάλο πισωγύρισμα στις προσπάθειες ανάκαμψης.

«Όταν η εξάπλωση του ιού τεθεί υπό έλεγχο, οι επιχειρήσεις θα ξανανοίξουν και οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στην εργασία τους», δήλωσε από την Ουάσινγκτον σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ. «Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάκαμψη, όταν έρθει, μπορεί να είναι ισχυρή».

Οι ΗΠΑ και ο Τραμπ

Ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι ελπίζει να ξαναθέσει την οικονομία σε λειτουργία με μια «μεγάλη έκρηξη» (μπιγκ μπανγκ) όταν ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του νέου κορονοϊού καταγράφει σταθερή μείωση. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία, αλλά ο οικονομικός σύμβουλός του, ο Λάρι Κούντλοου δήλωσε την Τρίτη ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες.

Σε μια μελέτη που συνέγραψε τον Μάρτιο ο οικονομολόγος Έμιλ Βέρνερ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, σχετικά με τα μέτρα ενάντια στην επιδημία γρίπης του 1918, διαπίστωνε ότι οι πόλεις που περιόρισαν τις δημόσιες συναθροίσεις πιο γρήγορα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είχαν λιγότερους θανάτους – και εν τέλει βγήκαν από την πανδημία εκείνη με ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη.

Να ζυγίζεις την οικονομία ενάντια της προστασίας των ανθρώπων από μόλυνση ή θάνατο είναι ένα «ψεύτικο αντιστάθμισμα», δήλωνε ο Βέρνερ στο Reuters τον Μάρτιο.

Ο πρόεδρος της Fed, Πάουελ, υιοθέτησε μια πιο προσεκτική προσέγγιση για την επανέναρξη της οικονομίας, λέγοντας ότι αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συμβουλές ιατρικών εμπειρογνωμόνων και αξιωματούχων της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας.

Αλλά μιλώντας σε μια διαδικτυακή εκδήλωση του ιδρύματος Brookings, τόνισε πως καλωσορίζει μια υγιή συζήτηση για το πώς και πότε θα μπορούσε η οικονομία να ξανανοίξει με ασφάλεια.

«Πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο, σε εθνικό επίπεδο, για την επανέναρξη της οικονομίας», δήλωσε ο Πάουελ. «Ενώ όλοι θέλουμε να συμβεί αυτό το συντομότερο δυνατόν, όλοι θέλουμε να αποφύγουμε μια λανθασμένη εκκίνηση, όπου θα ανοίξουμε εν μέρει και αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού και στη συνέχεια να πρέπει να γυρίσουμε πάλι στην αρχή».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 5
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν