Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

ΗΠΑ: Αστυνομικός εκτελεί εν ψυχρώ νεαρό μαύρο μέσα σε κλεμμένο αυτοκίνητο – Βίντεο ντοκουμέντο

ΗΠΑ: Αστυνομικός εκτελεί εν ψυχρώ νεαρό μαύρο μέσα σε κλεμμένο αυτοκίνητο – Βίντεο ντοκουμέντο

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στις ΗΠΑ το βίντεο που βγήκε στο φως της δημοσιότητας και δείχνει την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός νεαρού μαύρου από αστυνομικό μέσα σε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο βρισκόταν εν κινήσει στην Ουάσιγκτον.

Όπως αναφέρει η New York Post, όλα έγιναν στις 18 Μαρτίου σε έναν δρόμο κατοικημένης περιοχής της Ουάσιγκτον, όταν αστυνομικοί εντόπισαν ένα ύποπτο αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο και τον 17χρονο μαύρο στη θέση του οδηγού να κοιμάται.

Οι αστυνομικοί παρέμειναν στο σημείο και όταν επιβεβαίωσαν ότι το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο, μπήκαν μέσα σε αυτό για να ξυπνήσουν τον οδηγό του, τον 17χρονο Νταλέινιο Μάρτιν, ο οποίος ίσως ήταν σε λιπόθυμη κατάσταση υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Τότε, ο 17χρονος ξυπνά, πανικοβάλλεται και βάζει μπροστά, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να τον συλλάβουν. «Αφήστε με», φωνάζει ο 17χρονος, την ώρα που ένας από τους αστυνομικούς εκτινάσσεται από το αυτοκίνητο και ένας άλλος του φωνάζει να σταματήσει.

«Σταμάτα, άσε με έξω», λέει ο αστυνομικός τραβώντας το πιστόλι του. «Άσε με να φύγω!». Στη συνέχεια σημαδεύει τον έφηβο με το όπλο του φωνάζοντας: «Σταμάτα! Σταμάτα, αλλιώς θα σε πυροβολήσω!». Ο 17χρονος δεν συμμορφώνεται με τις εντολές των αστυνομικών και τότε ο ένας από αυτούς αρχίζει να τον πυροβολεί αρκετές φορές στην πλάτη.

Το αυτοκίνητο «καρφώνεται» σε ένα σπίτι και ο 17χρονος είναι νεκρός στη θέση του οδηγού, μετά την εν ψυχρώ εκτέλεσή του, η οποία προκαλεί νέο κύμα σφοδρών αντιδράσεων στις ΗΠΑ για την αστυνομική βία κατά των μαύρων και για την οπλοχρησία.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σκληρές εικόνες:

Το βίντεο βγήκε στη δημοσιότητα από την κάμερα που φοράει στη στολή του ο αστυνομικός. Οι δύο αστυνομικοί που επενέβησαν στο σημείο έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει έρευνα, αφού χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητικά» όσα συνέβησαν. 

«Η απώλεια μιας ζωής είναι πάντα τραγική, αλλά είναι ιδιαίτερα σπαρακτική όταν πρόκειται για ένα παιδί», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε χθεσινή (5.4.2023) ανακοίνωση, στην οποία αναφέρθηκε και στην έναρξη της έρευνας για τη νέα δολοφονία μαύρου από αστυνομικούς.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου των αστυνομικών “US Park Police union”, Κένεθ Σπένσερ επιχείρησε να δικαιολογήσει τις ενέργειες του συναδέλφου του, μιλώντας στη Washington Post. «Υπάρχει νόμιμος λόγος που μπήκε στο αυτοκίνητο, η χρήση βίας ήταν δικαιολογημένη και το συνδικάτο υποστηρίζει τις ενέργειες των αστυνομικών», είπε ο επικεφαλής.

Η μητέρα του νεαρού μαύρου ζήτησε να απολυθεί και να διωχθεί ποινικά ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον γιο τους. «Αυτός ο πόνος είναι αβάσταχτος», δήλωσε η Τέρα Μάρτιν στους δημοσιογράφους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις