Δευτέρα, 6 Μαΐ
24oC Αθήνα

ΗΠΑ: Αστυνομικοί σκότωσαν 53χρονο Αφροαμερικανό – Φώναζε «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

ΗΠΑ: Αστυνομικοί σκότωσαν 53χρονο Αφροαμερικανό – Φώναζε «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω», ήταν η τελευταία φράση που είπε ένας 53χρονος Αφροαμερικανός στο Οχάιο των ΗΠΑ, που βρήκε τραγικό θάνατο τη στιγμή που αστυνομικοί του περνούσαν χειροπέδες.

Την τελευταία του πνοή άφησε ο 53χρονος Φρανκ Τάισον κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από τους 2 αστυνομικούς, Μπο Σόνεγκε και Κάμντεν Μπερτς. Το περιστατικό σημειώθηκε σε μαγαζί στο Κάντον του Οχάιο των ΗΠΑ, νωρίς το βράδυ της 18ης Απριλίου 2024. Πρόκειται για άλλη μία περίπτωση ρατσιστικής επίθεσης της αστυνομίας σε Αφροαμερικανό.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν πλάνα που κατέγραψαν οι κάμερες στις στολές των αστυνομικών. Ο Τάισον στο σοκαριστικό βίντεο ακούγεται να λέει επανειλημμένα τη φράση: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», όσο οι δύο αστυνομικοί τον συλλαμβάνουν. Μάλιστα ο ένας εκ των δύο φαίνεται να γονατίζει πάνω στην πλάτη του 53χρονου όσο εκείνος δεν κινείται. 

Στη συνέχεια ο 53χρονος σταματά να μιλάει και, περίπου μετά από πέντε λεπτά, ένας αστυνομικός διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει σφυγμός. Όταν κατέφθασε τελικά το ασθενοφόρο που κάλεσαν οι αστυνομικοί, ο άνδρας είχε ήδη καταλήξει.

Ο Φρανκ Τάισον φέρεται να είχε διαφύγει στο μπαρ όπου συνελήφθη μετά από τροχαίο ατύχημα στο οποίο είχε εμπλοκή.

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα εμφανίζεται να αντιστέκεται στη σύλληψη φωνάζοντας ότι «προσπαθούν να τον σκοτώσουν». «Καλέστε τον σερίφη», ζητούσε ξανά και ξανά ενώ οι αστυνομικοί του έλεγαν να ηρεμήσει και τον συλλαμβάνουν.

Οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν τον Τάισον στο έδαφος, με έναν από αυτούς να βάζει το γόνατό του στην πλάτη του για περίπου τριάντα δευτερόλεπτα, προτού τελικά το απομακρύνει. Ο άτυχος άνδρας φώναζε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει προτού τελικά σωπάσει για πάντα.

Το βράδυ της Πέμπτης, στις 8:29 το βράδυ , ο Τάισον βρισκόταν στο πάτωμα με τα πλάνα να δείχνουν τους αστυνομικούς που ψάχνουν το πορτοφόλι του για ταυτότητα και να μιλούν με άλλα άτομα στο μπαρ. Πάνω από πέντε λεπτά περνούν προτού επιστρέψει ένας άλλος αστυνομικός για να ρωτήσει αν ο συλληφθείς αναπνέει. Ο αστυνομικός ελέγχει τον σφυγμό του και εξαφανίζεται από το οπτικό πεδίο για άλλη μια φορά. Στις 8:37, ένας αστυνομικός ρωτά ξανά αν ο Τάισον έχει σφυγμό, αφού δεν τους απαντά. Αρχίζουν να εφαρμόζουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μέχρι να φτάσει ασθενοφόρο.

Και οι δύο αστυνομικοί έχουν τεθεί σε άδεια μετ’ αποδοχών. Μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Τάισον είχε αποφυλακιστεί έχοντας εκτίσει ποινή κάθειρξης 24 ετών, δήλωσε η ανιψιά του. Είπε ότι είχαν προγραμματίσει να συναντηθούν – αλλά δεν πρόλαβαν να το κάνουν πριν πεθάνει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις