Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

ΗΠΑ: Δεν θα ασκηθεί δίωξη στους αστυνομικούς που σκότωσαν πισώπλατα έναν αφροαμερικανό

ΗΠΑ: Δεν θα ασκηθεί δίωξη στους αστυνομικούς που σκότωσαν πισώπλατα έναν αφροαμερικανό
photo epa

Σάλος έχει προκληθεί στις ΗΠΑ μετά από ακόμη μια απόφαση που προκαλεί την έντονη αντίδραση της αφροαμερικανής κοινότητας.

Και αυτό γιατί παρά τις αντιδράσεις στις ΗΠΑ η εισαγγελία του Σακραμέντο δεν θα ασκήσει δίωξη στους αστυνομικούς που σκότωσαν με πολλές σφαίρες στην πλάτη έναν αφροαμερικανό, όταν πέρασαν το κινητό του τηλέφωνο για όπλο.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της οικογένειας του νεαρού και της κοινότητας των αφροαμερικανών της πόλης του Σακραμέντο αλλά και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο θάνατος του Στέφον Κλαρκ από τα πυρά των αστυνομικών το βράδυ της 18ης Μαρτίου του 2018 στον κήπο των παππούδων του, όπου βρήκε καταφύγιο ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς που τον καταδίωξαν, προκάλεσε μεγάλο κύμα αγανάκτησης στις ΗΠΑ και πολλές διαδηλώσεις.

Οι δυο αστυνομικοί του τμήματος του Σακραμέντο πυροβόλησαν συνολικά 20 φορές τον άτυχο άνδρα, αφού του ζήτησαν να τους δείξει τα χέρια του. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες οι αστυνομικοί μπέρδεψαν το φλας από το κινητό με σπινθήρα από πυροβολισμό και τον γάζωσαν στις σφαίρες.

Οι αστυνομικοί είχαν επέμβει έπειτα από κλήση που είχαν δεχθεί για έναν άνδρα, ο οποίος έσπαγε τζάμια αυτοκινήτων και οι περιγραφές ταίριαζαν με τον Στέφον Κλαρκ και άρχισαν να τον καταδιώκουν μαζί με ένα ελικόπτερο της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 22χρονος Κλαρκ ήταν πατέρας δυο παιδιών και τραυματίστηκε από 7 σφαίρες που δέχθηκε στην πλάτη, ενώ αποδείχθηκε πως ήταν άοπλος και το μόνο που κρατούσε στο χέρι του ήταν ένα κινητό iphone.

Το πόρισμα της έρευνας το οποίο δημοσίευσε σήμερα η εισαγγελέας της κομητείας του Σακραμέντο, Αν Μαρί Σούμπερτ και προκάλεσε αντιδράσεις στις ΗΠΑ, ισχυρίζεται πως οι δυο αστυνομικοί πίστεψαν δικαιολογημένα ότι βρισκόντουσαν σε κατάσταση νόμιμης άμυνας.

“Τα στοιχεία σε αυτήν την υπόθεση δείχνουν ότι οι δύο αστυνομικοί πίστευαν ειλικρινά και δικαιολογημένα ότι κινδύνευαν από επικείμενο θάνατο ή από το να εκτεθούν σε σοβαρό τραυματισμό. Κατά συνέπεια πυροβόλησαν τον κ. Κλαρκ νομίμως και δεν θα ασκηθεί καμία δίωξη”, αναφέρει η Σούμπερτ.

Η οικογένεια του Κλαρκ και οι αφροαμερικανικές κοινότητες τόσο στο Σακραμέντο όσο και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ δεν αποδέχονται το πόρισμα και ζητούν από τον εισαγγελέα της Καλιφόρνιας, Ξαβιέ Μπέκερα, να το αγνοήσει και να ασκήσει εκείνος δίωξη κατά των δύο αστυνομικών, ο ένας από τους οποίους είναι επίσης μαύρος.

“Η πραγματοποίηση της έρευνας από ντόπιους εισαγγελείς εναντίον των δικών τους αστυνομικών είναι σαν μαθητές να βαθμολογούν οι ίδιοι τα γραπτά τους”, κατήγγειλε ο Σέιν Χάρις, πάστορας και ιδρυτής της ένωσης υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων στην Καλιφόρνια, Λαϊκή Ένωση για Δικαιοσύνη.

“Μην δείξετε δειλία!Χρειαζόμαστε ανεξάρτητες έρευνες όταν οι αστυνομικοί σκοτώνουν κάποιον στην Καλιφόρνια”, είπε ο Χάρις απευθυνόμενος στον εισαγγελέα Μπέκερα σε διαδήλωση που έγινε στο Σακραμέντο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις