Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

ΗΠΑ: Δεν τσιγκουνεύονται! 7 εκατ. δολάρια έχει κοστίσει η έρευνα για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές

έρευνα

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δαπανήσει περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια για την έρευνα που διεξάγεται σχετικά με το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το ποσό αυτό, δαπανήθηκε κατά το πεντάμηνο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και επικαλείται το CNN.

Για τις ανάγκες της έρευνας που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ δαπανήθηκαν ποσά 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, ενώ ποσά 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων δαπανήθηκαν ξεχωριστά για την κάλυψη των αναγκών της έρευνας που δεν συνδέονται άμεσα με τον Μιούλερ, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο διορισμός του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα έγινε τον Μάιο, μετά την αιφνιδιαστική απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός της έρευνας του ειδικού ανακριτή, περιλαμβάνει και δαπάνες που έγιναν μία φορά, όπως αυτή των 734.000 δολαρίων που διατέθηκαν για την αγορά εξοπλισμού, ενώ μετά το τέλος της έρευνας, ο εξοπλισμός αυτός θα περιέλθει στην κυριότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όπως γνωστοποιείται από το σκέλος δαπανών του παραπάνω αναφερόμενου προϋπολογισμού.

Παράλληλα, ποσό 220.000 δολαρίων δαπανήθηκε για την μετεγκατάσταση των μελών της ομάδας έρευνας, προκειμένου αυτά να δουλεύουν από κοινού με τον Μιούλερ.

Ο ίδιος προϋπολογισμός αναφέρει ότι η χρηματοδότησή του, προέρχεται από μόνιμο κονδύλι αορίστου χρόνου για την κάλυψη των αναγκών του ειδικού ανακριτικού έργου. Υπό το καθεστώς αυτό, η χρηματοδότηση αυτή, δεν μπορεί να τεθεί υπό τον έλεγχο του Κογκρέσου. Στην λίστα δαπανών περιλαμβάνονται επίσης και ποσά διατέθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε άλλες ομάδες έρευνας που συγκροτήθηκαν και συνεργάζονται με τον Μιούλερ, προερχόμενες από υπηρεσίες του υπουργείου. Ποσό που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δολάρια έχει διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών των υπαλλήλων του υπουργείου, που σχετίζονται με την διεξαγωγή της έρευνας.

Ποσό 500.700 δολαρίων δαπανήθηκε για το προσωπικό που προσέλαβε ο Μιούλερ και το οποίο δεν είχε σχέση με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Στα στελέχη αυτά της ερευνητικής ομάδας, συμπεριλαμβάνεται ο ίδιος ο Μιούλερ, η Τζιανί Ρι, ο Τζέιμς Κουάρλες και ο Ααρόν Ζέμπλεϊ, που αποχώρησε από το νομικό γραφείο (Wilmer Hale) μαζί με τον Μιούλερ τον Μάιο. Επίσης, ο Γκρεγκ Άντρες που αποχώρησε από τη νομική φίρμα (Davis Polk) τον Αύγουστο και έχει ηγετικό ρόλο στην έρευνα για την υπόθεση του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, αλλά και του βασικού συνεργάτη του Ρικ Γκέιτς. Οι δικηγόροι που στελέχωσαν την ερευνητική ομάδα του Μιούλερ, αλλά και το γραφείο του εγκατέλειψαν νομικά αντικείμενα με ετήσια έσοδα άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία των προηγούμενων οικονομικών δηλώσεών τους.

Πού επικεντρώνεται η έρευνα

Η έρευνα του ειδικού ανακριτή επικεντρώνεται στον εντοπισμό πιθανής συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, όπως επίσης και στο ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης τόσο από τον Αμερικανό πρόεδρο, όσο και από στελέχη του Λευκού Οίκου. Το CNN έχει αναφέρει επίσης, ότι διερευνώνται οι επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις που είχε τόσο ο Τραμπ, όσο και οι συνεργάτες του με την Ρωσία.

Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα του Μιούλερ διερευνά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Μάναφορτ, του Μάικλ Φλιν, αλλά κι άλλων σχετικά με την εκπροσώπηση ξένων συμφερόντων ή κυβερνήσεων στις ΗΠΑ. Η εφαρμογή ειδικής αμερικανικής νομοθεσίας υποχρεώνει τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων (λόμπι) να δηλώνουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τόσο το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους, όσο και το ύψος των οικονομικών εσόδων τους από τις δραστηριότητες αυτές.

Ο Φλιν, που έχει διατελέσει Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του, μέσω της εταιρίας που διατηρούσε με τον γιο του, σχετικά με την επίσκεψή του στην Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2015. Κατά την επίσκεψη αυτή, συμμετείχε σε εκδήλωση που είχε οργανώσει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα, ο Φλιν απασχόλησε την έρευνα και για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε πριν την επίσημη ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ, με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ. Ο Φλιν θεωρήθηκε ότι παραπλάνησε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με τις επικοινωνίες αυτές, με συνέπεια την αποπομπή του από το παραπάνω αξίωμα του Λευκού Οίκου, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Κατά την περίοδο που διανύουμε, ο Μιούλερ έχει απαγγείλει κατηγορίες κατά του Φλιν, του Μάναφορτ, του Γκέιτς, αλλά και του πρώην συμβούλου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλου.

«Απόλυτα δικαιολογημένη η δαπάνη»

Η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταϊάν Φαϊνστάιν που εκλέγεται στην Καλιφόρνια, σχολίασε θετικά την δουλειά που γίνεται από τον Μιούλερ και την ερευνητική ομάδα του, σε χθεσινή ανακοίνωσή της.

“Ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ ξόδεψε το ποσό των 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο πεντάμηνο της έρευνάς του. Η δαπάνη αυτή, είναι απόλυτα δικαιολογημένη με δεδομένα τα αποτελέσματα που βλέπουμε. Με δύο κατηγορούμενους να έχουν παραδεχτεί την ενοχή τους κι άλλους δύο να βρίσκονται αντιμέτωποι με ομοσπονδιακές κατηγορίες. Είναι ξεκάθαρο ότι η έρευνα αυτή, προχωράει. Εξακολουθώ να υποστηρίζω δυναμικά την έρευνα του Μιούλερ και πιστεύω πως πρέπει να έχει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για την καταγραφή των γεγονότων, την εφαρμογή του νόμου, αλλά και τις εξελίξεις που δρομολογεί η έρευνα,” τόνισε χαρακτηριστικά η Φαϊνστάιν.

Ο Μιούλερ παράλληλα με τα ανακριτικά του καθήκοντα έχει και εισαγγελικές αρμοδιότητες που του επιτρέπουν την απαγγελία κατηγοριών μετά την διαπίστωση διάπραξης ποινικών αδικημάτων μέσω της συγκρότησης ενός ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury). Ο διορισμός του έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα, μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του με Ρώσους αξιωματούχους.

Παράλληλα με την έρευνα του ειδικού ανακριτή διεξάγονται έρευνες από τρεις επιτροπές του Κογκρέσου αναφορικά με το ίδιο ζήτημα και στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης. Η ταχύτητα εξέλιξης, αλλά και το εύρος της έρευνας του Μιούλερ έχουν προκαλέσει προβληματισμό στις επιτροπές του Κογκρέσου που διεξάγουν την έρευνα για την Ρωσία, σχετικά με την επίκληση νομικού κολλήματος από βασικούς μάρτυρες για τους οποίους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κι αναφορικά με την άρνησή τους να καταθέσουν.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ/CNN

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις